Blogit
Arava luonto

Arava luonto

Perhe, terveys ja luonto. Kaikissa gallupeissa ja kyselytutkimuksissa luonto on suomalaisten tärkeimpien asioiden listalla, metsässä rentoudutaan ja virkistytään, marjastetaan ja tehdään töitä. Miten se näkyy arjessa? Luonto on hirmu kiva ja tärkeä, ainakin siihen asti kun siitä ei koidu itselle haittaa tai taloudellista menetystä.
On kaikenlaisia ikäviä eläimiä ja kasveja, koppakuoriaisten paimentamista ja erityisiä metsäkohteita jotka pitää sillä motolla kiertää, onhan siitä iso vaiva.
Luonto saisi myös olla lähellä, kävely- tai pyörämatkan päässä, tai sillai kivasti parkkipaikan vieressä, ettei tarviis kovin kauas autolta rämpiä. Mutta silti riittävän kaukana, ettei se häiritse yöunia. Metsä sais mielellään olla semmosta vanhaa kuusikkoa tai hyvin harvennettua mäntykangasta, ettei olis niitä risuja sitten naamalla koko ajan. Ja huollettu grillipaikka pitää olla.
Eli joo, onhan se luonto kiva, mutta ei ihan sellaisenaan, vähän paranneltuna vasta.
Ja sitten on niitä ituhippejä, linkolalaisia puunhalaajia. Onhan se nyt aivan hirvittävän pöyristyttävää ajatella että luonnolla olisi itseisarvo. Ettei ympäröivä luonto olisikaan täällä meitä varten, vaan ihminen vain pieni malka luontoäidin silmässä. Että meidän pitäisi mukautua eikä luonnon, että ruoka muka tulee maasta, eikä kaupasta.
Luontoa ei voi ulkoistaa, osastoida ja kortistoida. Luonto on, ja me siinä. Jos loppuu luonto, loppuu myös elämä.
Mene, näe ja koe; luonto on tuolla ulkona, ihanuuksineen kamaluuksineen päivineen.

”En rakasta ihmistä vähemmän, vaan luontoa enemmän.” Lord Byron

Suvi Mykkänen

Kirjoittaja pyörittää Haapajärvellä ekologisesti toimivaa harraste- ja vaellustallia.

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä


Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Lukutaito lisääntyi Suomessa sen jälkeen, kun oppivelvollisuuslaki tuli voimaan vuonna 1921. Lukutaitoisten haapajärvisten täytyi tyytyä tietenkin muualla Suomessa tehtyihin sanomalehtiin vielä silloin, kun kotipaikkakunnalla ei tehty omaa paikallislehteä. Maakuntalehdet ja aluelehdet laativat...

Rauha

Rauha


Rauha

Istun terassillani riipputuolissa. Katos antaa armahtavan varjon polttavassa helteessä. Istun silmät kiinni kuunnellen vienoja tuulikelloja, jotka helisevät tuulessa. Hetkeksi tavoitan sen lapsuuteni huolettomuuden, joka oli silloin se tavallinen mielentila. On kesä, hyppelen maantieltä kotiini...

Hiljaiset kädet

Hiljaiset kädet


Hiljaiset kädet

Miten noista käsistä onkaan tulleet noin pienet ja hennot. Ne lepäävät peitteellä liikkumattomina, kuin sanoen, että kaikki on nyt tehty. Vuosikymmenten askareet, monenlaiset päivät ovat liukuneet ohitse ihan kuin huomaamattomasti. Usein olen katsellut vanhusten käsiä ennenkin ja miettinyt...