Blogit
Heinäkurppa pihanurmella

Heinäkurppa pihanurmella

Kesän vaihtuessa syksyyn lintujen yksilömäärät vähenevät joka päivä, mutta laatu korvaa määrän. Taigauunilintu, heinäkurppa ja isokirvinen on syksyn tyypillisiä idästä saapuvia harvinaisuuksia. Toistaiseksi tämän syksyn mukavin oma lintuhavaintoni on tullut yllättäen omalta pihalta kun heinäkurppa oli pihanurmella. Tätä lehtokurppaa pienempää kahlaajaa ei aikaisemmin Haapajärvellä ole havaittukaan ja tästä lajista tuli näin uusi laji Haapajärvelle.
Myös pöllöt vaeltaa syksyisin ja esimerkiksi Pohjois-Suomessa pesivän hiiripöllön voi nähdä nyt alueellamme niiden vaeltaessa etelää kohti.
Äänimaisemaa hallitsee syksyllä metsäkirvisten sirahdukset, rastaiden säksätykset ja peippojen dup äänet. Syksyllä iltojen pimetessä yötaivaalta kuulee usein punakylkirastaiden korkeita tsii ääniä.
Auringonnoususta muutaman seuraavan tunnin aikana lintujen muutto on yleensä kiivaimmillaan. Päivän lämmetessä alkaa petolintujen muutto. Paras sää petolintujen ja kurkien muuttoon syksyllä on aurinkoinen keli ja pohjoisenpuoleinen tuuli.
Miten lintuja sitten voi tarkkaill tai bongailla?
Bongaaminen tarkoittaa lintukielessä sitä että käy katsomassa toisen lintuharrastajan löytämää lajia. Lintuharrastaja taas retkeilee muuten joko yksinään tai yhdessä muiden kanssa.
Lintuharrastaja tiedostaa sen, että ei ole ollenkaan varmaa että lintu on paikalla kun saavutaan perille. Useamman vuoden kokemuksella näppituntuntumani on se, että keskimäärin 75 prosenttia bongausreissuista onnistuu ja joka neljänneltä reissulta saa palata tyhjin käsin.
Yleensä harvinaisen linnun lähtiessä muutolle tai poistuessa muuten paikalta lintutiedotuksen jäsenenä saan reaaliajassa tekstiviestin puhelimeen.
Bongausreissuista saa usein kuulla ihan hyväntahtoisia kuittailuja ja naljailujakin tyyliin ”no, näitkö sitä harakkaa.”  Ymmärrän kommentit todella hyvin ja onhan se vähintäänkin kohtuullista kuulla naljailua, jos pitää lähteä jotain tundrakurppeloa katsomaan Siikajoelle! Onko järkeä?
Mielestäni on, ja motto ”onhan noita huonompiakin harrastuksia” pitänee lienee paikkansa.  Kriteerit, jotka asetin omalle lintujen bongaamiselle useita vuosia sitten, ovat kuitenkin pitäneet aika hyvin ja perheellisenä näin varmasti kuuluukin olla. Jokaisen harvinaisen linnun perään ei ole syytä lähteä.
Yleensä nämä lintureisssut ovat paljon muutakin kuin sen ” yhden tirpan katsomista”. Reissulla on ainutlaatuinen mahdollisuus opiskella laji,a jota ei Suomessa tavata kuin todella harvoin. Paikan päällä oppii linnusta moninkerroin enemmän kun lukemalla lintukirjaa ja katselemalla kuvia. Bongausreissut ovat myös todella sosiaalisia tapahtumia, kun luonnossa näkee tuttuja lintuharrastajia.

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä


Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Lukutaito lisääntyi Suomessa sen jälkeen, kun oppivelvollisuuslaki tuli voimaan vuonna 1921. Lukutaitoisten haapajärvisten täytyi tyytyä tietenkin muualla Suomessa tehtyihin sanomalehtiin vielä silloin, kun kotipaikkakunnalla ei tehty omaa paikallislehteä. Maakuntalehdet ja aluelehdet laativat...

Rauha

Rauha


Rauha

Istun terassillani riipputuolissa. Katos antaa armahtavan varjon polttavassa helteessä. Istun silmät kiinni kuunnellen vienoja tuulikelloja, jotka helisevät tuulessa. Hetkeksi tavoitan sen lapsuuteni huolettomuuden, joka oli silloin se tavallinen mielentila. On kesä, hyppelen maantieltä kotiini...

Hiljaiset kädet

Hiljaiset kädet


Hiljaiset kädet

Miten noista käsistä onkaan tulleet noin pienet ja hennot. Ne lepäävät peitteellä liikkumattomina, kuin sanoen, että kaikki on nyt tehty. Vuosikymmenten askareet, monenlaiset päivät ovat liukuneet ohitse ihan kuin huomaamattomasti. Usein olen katsellut vanhusten käsiä ennenkin ja miettinyt...