Blogit
Elämää demokratiavajeessa

Elämää demokratiavajeessa

Demokratia eli kansanvalta sai alkunsa antiikin ajan Kreikassa, missä vapaasäätyiset miehet kokoontuivat kaupungin torille äänestämään. Suomessa on käytössä systeemi, jossa kaikki täysi-ikäiset kansalaiset saavat äänestää edustajia eduskuntaan. Lakialoitteiden laatiminen on ollut kuitenkin perinteisesti kansanedustajien ja hallituksen yksinoikeus.

Voikin sanoa, että Suomessa on demokratiavaje, koska demokratia on epäsuoraa. Kansa ei voi vaikuttaa edes vaaleissa siihen, millaista politiikkaa maassa noudatetaan. Eturivin poliitikot eivät paljasta sitä, mitä he tekevät vaalien jälkeen. Olisi poliittinen itsemurha paljastaa ennen vaaleja, että on määrä aloittaa valtion menojen leikkaukset, jotka vaikuttavat kansalaisten elämään.

Tilanne on kuitenkin muuttunut. Eduskunnan käsiteltäväksi tulee nykyisin lakiehdotuksia, jotka perustuvat kansalaisaloitteisiin. Minäkin olen allekirjoittanut kansalaisaloitteen, jossa vaaditaan pakkoruotsin poistamista kouluista. Ikävä kyllä kansalaisaloitteilla on huonot mahdollisuudet menestyä, koska puoluekuri sitoo kansanedustajia.

Toinen merkki demokratiavajeesta on se, että meillä järjestetään vain harvoin kansanäänestyksiä. On surkuhupaisaa, että diktatuureissakin on enemmän kansanäänestyksiä. Yksi esimerkki kansanäänestyksiä suosineesta diktaattoreista oli Augusto Pinochet, joka nousi valtaan Chilessä vallankaappauksen avulla vuonna 1973.

Pinochet laillisti vallankaappauksen järjestämällä kansanäänestyksen, jossa enemmistö chileläisistä tuki uutta hallintoa. On toki aiheellista epäillä, että tuollaiset kansanäänestykset eivät ole rehellisiä, mutta Pinochet luopui vallasta kärsittyään tappion kansanäänestyksessä vuonna 1988.

Täällä Suomessa on yksi puolue, jonka ohjelmassa korostetaan Sveitsin mallin mukaisen suoraa demokratiaa. Se on kansallisliberaalinen Muutos 2011. Ohjelman mukaan suora demokratia palauttaa päätösvallan ihmisille, joita päätökset koskettavat.

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä


Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Lukutaito lisääntyi Suomessa sen jälkeen, kun oppivelvollisuuslaki tuli voimaan vuonna 1921. Lukutaitoisten haapajärvisten täytyi tyytyä tietenkin muualla Suomessa tehtyihin sanomalehtiin vielä silloin, kun kotipaikkakunnalla ei tehty omaa paikallislehteä. Maakuntalehdet ja aluelehdet laativat...

Rauha

Rauha


Rauha

Istun terassillani riipputuolissa. Katos antaa armahtavan varjon polttavassa helteessä. Istun silmät kiinni kuunnellen vienoja tuulikelloja, jotka helisevät tuulessa. Hetkeksi tavoitan sen lapsuuteni huolettomuuden, joka oli silloin se tavallinen mielentila. On kesä, hyppelen maantieltä kotiini...

Hiljaiset kädet

Hiljaiset kädet


Hiljaiset kädet

Miten noista käsistä onkaan tulleet noin pienet ja hennot. Ne lepäävät peitteellä liikkumattomina, kuin sanoen, että kaikki on nyt tehty. Vuosikymmenten askareet, monenlaiset päivät ovat liukuneet ohitse ihan kuin huomaamattomasti. Usein olen katsellut vanhusten käsiä ennenkin ja miettinyt...