Blogit
Fuksin vieroitusoireita

Fuksin vieroitusoireita

Ensimmäisen yliopistopäiväni aikana pyöränlukko oli ruostunut kiinni.
Se oli muutenkin raskas päivä: ryöppyävän harmaa, suureellinen ja outouttava. Aamulla marssin viiden sadan hengen auditorioon kasvoilla avoimen haapajärvinen vire, kengätkin olivat punaiset. Kuuden tunnin aikana kaksitoista jakkuaikuista puhui suomeksi vieraita kieliä. Seuraavassa auditoriossa oli siniset seinät, vilkkuvia dioja ja liikkumattomia päitä. Opiskelualakin kuulosti aivan muulta kuin minkä olin keväällä rastittanut yhteishakulomakkeeseen.

Luento luennolta pelko nosti päätään: tämä on paha paikka. Täällä mutantoituu kankeaksi besserwisseriksi, sokeutuu akateemiseksi oikeistoeliitiksi. Ylle kasvaa muotoonleikattu bleiseri ja mattainen niittinahkalaukku tai harkittu 80-luvun neulepaita ja Fjällräven Kånken -reppu. Harrastukseksi sopii pitkälle viety yksilöurheilulaji ja keskustelunaiheeksi seuraavan bileillan ohjelma tai sen edellisen, josta nyt ei kyllä muistu mitään mieleen.

Ja enhän minä voi, minä tulen Pohjanmaalta! Minä piirrän luennoilla ihmisten siluetteja, harrastan pehmeitä arvoja, yleisintoilua, kirjoja ja kavereita ja voi kauhea, olenpa vielä täysraitiskin. Outo minä olen, vieras ja muukalainen!
Ei siitä mihinkään päässyt. Jumitin pitkälle iltapäivään kampusrakennuksen edessä ja revin pyöränlukkoa, kääntelin ja kitkutin, ja itketti. Lopulta kolmannen vuoden sosiaalityön opiskelija tuli, kuunteli pahimmat porut ja päästi fuksin pahasta.

Ei kaikki tietenkään lopulta niin kamalaa ollut. Fuksivuosi on vasta aluillaan, mutta kasvutynnyrini kansi on jo auennut. Tiedostava lehtori on hurmannut pahalla filosofialla, kämppäelämä kahden taiteilijan kanssa koulinut kovin kourin ja savolainen poliisi säikähtänyt, että hullu haapajärvinen harkitsee jotain itsetuhoista nojaillessaan illalla moottoritiesillan kaidetta vasten ihailemassa autovirtaa.

Tämän hullun opiskelijan blogin päivityksissä raotan hiljalleen, kuinka Kuopio fuksejaan hellii.

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä


Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Lukutaito lisääntyi Suomessa sen jälkeen, kun oppivelvollisuuslaki tuli voimaan vuonna 1921. Lukutaitoisten haapajärvisten täytyi tyytyä tietenkin muualla Suomessa tehtyihin sanomalehtiin vielä silloin, kun kotipaikkakunnalla ei tehty omaa paikallislehteä. Maakuntalehdet ja aluelehdet laativat...

Rauha

Rauha


Rauha

Istun terassillani riipputuolissa. Katos antaa armahtavan varjon polttavassa helteessä. Istun silmät kiinni kuunnellen vienoja tuulikelloja, jotka helisevät tuulessa. Hetkeksi tavoitan sen lapsuuteni huolettomuuden, joka oli silloin se tavallinen mielentila. On kesä, hyppelen maantieltä kotiini...

Hiljaiset kädet

Hiljaiset kädet


Hiljaiset kädet

Miten noista käsistä onkaan tulleet noin pienet ja hennot. Ne lepäävät peitteellä liikkumattomina, kuin sanoen, että kaikki on nyt tehty. Vuosikymmenten askareet, monenlaiset päivät ovat liukuneet ohitse ihan kuin huomaamattomasti. Usein olen katsellut vanhusten käsiä ennenkin ja miettinyt...