Uutiset
Jaska ei hötkyillyt eläkkeelle

Jaska ei hötkyillyt eläkkeelle

Haaralan Jaskan, virallisemmin Jaakko Haaralan, työuran pituutta on nuorempien vaikea panna paremmaksi. Kun Jaska marraskuun 8.päivä tekee viimeisen työpäivän rautakaupassa, työputkea on takana 51 vuotta.
– Lähdin 15-vuotiaana tsuppariksi Ravintokeskus Parhankankaalle. Siitä asti olen ollut jatkuvasti töissä, eikä onneksi ole tarvinnut olla työttömänä tai lomautettuna.
Ruokakaupan lähetiksi Jaska lähti aivan poikasena, mutta työuran toistakaan päätä hän ei  turhan aikaisin ole katkaissut. Hän täyttää joulukuussa 67 vuotta.
– Vielä vuoden olisin voinut jatkaa, mutta eläkkeelle jäänti tulee nyt hyvään saumaan, kun Vilppola ajaa alas raskaamman rautakauppapuolen.
Jaakon mielestä nykyistä eläkejärjestelmää ei kannattaisi lähteä muuttamaan, sillä se antaa mahdollisuuden valita eläkkeelle jäämisen oman elämäntilanteen ja terveyden mukaan.
– Jos eläkeikää väkisellä nostetaan, monet joutuvat sairaina ja väsyneinä tappelemaan eläkkeelle pääsystä.
Pitkän työuran tehneenä hän tietää, että kaikilla aloilla ei jakseta painaa edes eläkeikään saakka. Ruumiillisesti raskaissa töissä, esimerkiksi metsätöissä ja rakennuksilla, eläkkeelle halutaan aikaisemmin.
– Tämä työ on pääasiassa myyntityötä, vaikka jonkin verran joutuukin nostelemaan ja kantamaan. Tätä jaksaa tehdä pitempään.
Kiitollinen Jaska on myös siitä, että on pysynyt terveenä ja senkin vuoksi jaksanut tehdä töitä täysillä. Elämä on jo opettanut, ettei terveyskään ole itsestään selvää.

Iloisesti tarinoita pulputtava Jaakko vakavoituu hetkeksi ja miettii aikoja neljän vuoden taakse. Hilkka-vaimo oli tuolloin jo vapaalla ja hän itsekin mietti eläkkeelle jäämistä 63-vuotiaana. Hilkka kuitenkin sairastui syöpään ja menehtyi vain reilun puolen vuoden sairastamisen jälkeen.
– Olin muutaman viikon sairaslomalla, ja silloin töihin palaaminen tuntui vaikealta. Ajattelin kuitenkin, että mitä pitempään ole kotona sitä vaikeampaa palaaminen on.
Päätös oli Jaskan mukaan oikea, sillä niin suurta menetystä ei muutamassa viikossa tai kuukaudessa surra. Siihen menee loppuelämä. Vaikka suru hellittääkin, 40:tä yhteistä vuotta ei unohda.
Töissä asiakkaat kysyivät Jaskan vointia ja kuulumisia ja hän kertoi avoimesti.
– Se oli minulle parasta terapiaa, hän summaa.
Työ auttoi häntä jaksamaan eteenpäin ja opettelemaan samalla yksin elämistä. Jaskan mukaan Hilkka oli niin energinen, että hän teki välillä molempien työt. Niinpä Jaakolla oli opettelemista, että sai kaikki kotityöt hyppysiinsä.
– Nytkin on pihatöitä rästissä, mutta jospa ensi kesänä olisi enemmän aikaa.
Eläkesuunnitelmista Jaakko tuolloin luopui ja päätti katsoa, kuinka kauan työn tekeminen maistuu. Ja maistuihan se.

Jaakko on tehnyt suurimman osan työurastaan rautakaupassa.  Parin vuoden tsupparikokemuksen jälkeen häntä pyydettiin osuuskaupan rautaosastolle.
– Täyttelin hyllyjä ja samalla vanhemmat myyjät opastivat. Kun olin utelias ja innokas, opin nopeasti.
Vuonna 1964 nykyisen S-Marketin ympäristö näytti ihan toisenlaiselta. Jaskan mukaan se oli aito osuuskauppamiljöö, jossa oli samassa pihassa kaikki mahdollinen, leipomo, pesutupa, varastoja ja takapihalla puomi hevosia varten
– Siihen aikaan jotkut tulivat asioille hevosella. Varsinkin markkina-aikaan hevosia oli enemmänkin.
Sisällä kaupassa työt tehtiin käsipelillä. Laskuja ynnättiin paperille ja veivattiin kassakonetta. Käsipelillä myös pussitettiin Fosfori-Herttaa muutama kilo, kun isäntä poikkesi hakemaan kivennäistä lehmille.
– Meijeritilipäivät olivat kaupalle todella hyviä myyntipäiviä. Silloin illalla verrattiin kenellä oli kassalaatikossa eniten rahaa.
Jaska ei halua turhaan romantisoida menneitä aikoja, mutta sen hän muistaa, että ihmisillä oli tuolloin enemmän aikaa jutella ja myös käydä kauppaa. Kyliltä tultiin linja-autolla päiväksi asioille ja poikettiin kauppaan vaihtamaan kuulumiset.

Osuuskaupassa Jaakko ehti olla 25 vuotta ennen kuin osasto lakkautettiin. Samaan aikaan Vilppolan Jussi oli perustamassa rakennustarvikeliikettä, johon Jaakko lähti myyjäksi. Rakennustarvike Vilppolalla Jaska ehti työskennellä 24 vuotta.
– Kaupan käynti on tänäkin aikana muuttunut kovasti. Aiemmin talot rakennettiin pitkälle kappalatavarasta, mutta nyt ne ostetaan elementteinä.
Lautaa ja nauloja tarvitaan nyt lähinnä pihan muiden rakennusten nikkarointiin ja remontteihin.
Siitä alan rautainen ammattilainen on iloinen, että rautakaupasta saa edelleen palvelua. Tuotteista annetaan tietoa ja asiakkaat voivat kysellä. Kauppoja edelleen hierotaan ja tingitäänkin.
Myyjän kannalta suurin muutos viime vuosikymmeninä on tietotekniikan tuleminen kaupankäyntiin. Varastot, kassajärjestelmät ja tuotetiedot ovat tietokoneella.
–Muistan vieläkin sen päivän, kun kaikki siirtyi tiekoneelle ja sillä oli pärjättävä. Edellinen yö oli uneton ja paidan selkä hiestä märkä, Jaska tunnustaa ja nauraa iloisesti päälle.
Nyt kun tekniikkaa tai työhuolia ei tarvitse enää murehtia, Jaska miettii jo alkavaa vapaa-aikaa. Kotona on piharakennuksen rakentaminen täydessä vauhdissa ja kotitöitä rästissä. Lastenlapsille liikenee jatkossa enemmän aikaa ja naisystävän kanssa voi suunnitella viikonloppuja ja yhteisiä lomia. Tiina asuu Reisjärvellä, jonne Jaakko suuntaa auton keulan useampana iltana.

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa


Seurakuntavaaleissa neljä listaa Haapajärvellä


Seurakuntavaaleissa neljä listaa Haapajärvellä

Syksyn seurakuntavaaleihin asettautuu Haapajärvellä ehdokkaita neljästä valitsijayhdistyksestä. Nykyisen kirkkovaltuuston ryhmien paikkajaon mukaisessa suuruusjärjestyksessä ehdokkaat ovat: Uusi Viini –ehdokaslista: Aino Eronen, Tiina Järvenpää, Katja Koistila, Timo Koskela, Erkki Leppälä...

Piia aloitti Ärräkauppiaana

Piia aloitti Ärräkauppiaana


Piia aloitti Ärräkauppiaana

Haapajärven R-kioskin uutena kauppiaana aloitti maanantaina Piia Gûnes. Hän on kotoisin Sievistä ja asunut Haapajärvellä 12 vuotta. Hän on aiemmin pitänyt turkkilaislähtöisen miehensä Sakir Gûnesin kanssa ruokaravintoloita Haapajärvellä ja Nivalassa sekä Sievissä. Nyt ravintola on vain Sievissä...


Mies kuoli rivitalon palossa


Mies kuoli rivitalon palossa

Haapajärven Hallakankaantiellä syttyi asuntopalo maanantain ja tiistain välisenä yönä. Rivitalon päätyhuoneistossa olleen tulipalon sammutustöissä asunnosta löytyi keski-ikäinen vainaja, joka on paikkakuntalainen mies. Tuli oli palanut perusteellisimmin makuuhuoneen sängyn luona. Poliisi...