Blogit
Kesä meni

Kesä meni

Kesä loppui, niin kuin oli alkanutkin. Keväällä talvi taittui liki viikossa, siitä alkoi helteiden jakso. Lämpöisiä piti syyskuun puolenvälin yli, eikä siinä välillä ollut hirmuisia sadejaksoja.
Kuivan ja lämpimän kesän ansiosta, metsäkana poikueet menestyivät hyvin. Poikueet saivat hyvän lähdön, hyönteisiä oli riittävästi ja kuivuuden ansiosta hukkumiset ojiin jäivät pieniksi. Kurkien muutto oli itselleni aikamoinen elämys, en ole ikinä nähnyt niin suuria muuttoparvia. Ei parvessa ollut sinänsä mahdottomasti kurkia, ehkäpä noin sata lintua. Parvia vain oli niin monta. Oli siinä meteliä kerrakseen.

Syysmuutot alkavat olemaan linnuilla ohitse, sorsat olivat valmiita muuttoon jo elokuun alkupuolella. Sorsastuksen alkaessa moni parvi siirtyi jo rauhallisemmille alueille. Syksyn lähestymisen saattoi huomata varislintujen parveutumisesta. Kesän niin hiljaa ja huomaamattomasti elelleet varikset, harakat ja eritoten naakat ovat syksyn tulen muodostaneet varsinaisia ”rähinäjoukkoja”. Näkyvyyttä ja meteliä löytyy. Osa varislinnuistakin muuttaa, ei toki kauas. Etelämpää on helpompi löytää suojaa sekä ruokaa, osan sinnitellessä talvikauden pesimäalueella.

Jahtikausi on alkanut, hirvimiehet ovat sankoin joukoin liikenteessä. Tämä tuo jälleen puheenaiheeksi sudet ja niiden liikkumiset. Pantasudet ovat kovan tarkkailun alaisina, vaan onhan siellä pannattomiakin yksilöitä. Tänä syksynä ei vielä ole tullut ilmi juurikaan susituhoja, toivottavasti ei tulekaan. Sinänsä se on pieni ihme, sudet kun tuntuvat viihtyvän liiaksikin asutuksien lähettyvillä. Susihavaintojen perusteella, susikanta tuntuisi kasvaneen.

Karhuista on kuulunut paljon huonoja uutisia. Karhut ovat hyökkäilleet ihmistenkin päälle, itse en ole osannut karhuja pelätä. Olen luottanut että ne osaavat kyllä ihmistä väistää. Näyttää siltä että suurpetomme ovat nopeassa tahdissa urbanisoitumassa, onkohan suunta sama kuin osassa Kanadaa? Ei olisi kiva jos karhut rupeisivat murtautumaan autoihin tai peräti asuntoihin helpon ravinnon perässä. Nyt meidän pitää herätä, lopettaa turha ruokinta metsiin. Eläimet vain oppivat pois luontaisesta tavasta selviytyä. Aika näyttää kuinka olemme oppineet muiden virheistä.

Ruska on ollut tosi hieno myös Pohjois-Pohjanmaan alueella. Nyt vielä ehtii kuvaamaan syksyn värejä varastoon, vaan aika nopeasti lehdet tippuvat puista. Luonto ja maisemakuvaus ovat kiehtovia, kun vuodenaikojen vaihtelut ovat selkeitä. Kauneutta löytyy myös syksystä, eikä vain väriloistosta vaan myös sumuisesta harmaudesta. Syys- ja kaamosmasennuksen karkottamiseen toimii hyvin valokuvaus, kun vain löytää niitä pieniä kauniita asioita ankeuden keskeltä.

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä


Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Lukutaito lisääntyi Suomessa sen jälkeen, kun oppivelvollisuuslaki tuli voimaan vuonna 1921. Lukutaitoisten haapajärvisten täytyi tyytyä tietenkin muualla Suomessa tehtyihin sanomalehtiin vielä silloin, kun kotipaikkakunnalla ei tehty omaa paikallislehteä. Maakuntalehdet ja aluelehdet laativat...

Rauha

Rauha


Rauha

Istun terassillani riipputuolissa. Katos antaa armahtavan varjon polttavassa helteessä. Istun silmät kiinni kuunnellen vienoja tuulikelloja, jotka helisevät tuulessa. Hetkeksi tavoitan sen lapsuuteni huolettomuuden, joka oli silloin se tavallinen mielentila. On kesä, hyppelen maantieltä kotiini...

Hiljaiset kädet

Hiljaiset kädet


Hiljaiset kädet

Miten noista käsistä onkaan tulleet noin pienet ja hennot. Ne lepäävät peitteellä liikkumattomina, kuin sanoen, että kaikki on nyt tehty. Vuosikymmenten askareet, monenlaiset päivät ovat liukuneet ohitse ihan kuin huomaamattomasti. Usein olen katsellut vanhusten käsiä ennenkin ja miettinyt...