Blogit
Pronssi-iibiksen perässä

Pronssi-iibiksen perässä

Syksy on ehtinyt jo sen verran pitkälle että lintumaailma on hiljentynyt merkittävästi, mutta talviunille ei kuitenkaan sovi lintuharrastajankaan mennä, sillä mielestäni neljä vuoden aikaa on ehdottomasti Suomessa rikkaus vaikka niistä kolmenkymmenen asteen pakkasista en pidäkään.

Lokakuun viimeisenä viikonloppuna birdlife Suomi järjesti jotsenbongaus-viikonlopun. Tähän tapahtumaan osallistui useampi henkilö tänäkin vuonna myös Haapajärveltä ja Reisjärveltä. Viime vuonna tämä tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa, jolloin Suomessa havaittiin lähes 50 000 laulujoutsenta. Joutsenia meillä on siis ihan mukavasti.

Joutsenilla päämuutto on vielä edessä ja seuraavan kerran lämpötilan mennessä kunnolla pakkasen puolelle saadaan seurata vielä komeaa joutsenmuuttoa. Ajattelin itsekin kierrellä lähialueita ja kirjata ylös joutsenhavaintoja, mutta suunnitelmiin tuli nopea muutos perjantai-iltana kun puhelimeen tuli viestiä Viitasaarella olevasta pronssi-iibiksestä. Syötin navigaattoriin osoitteen, joka kertoi matkaa tulevan kohteeseen 86 kilometriä. Reilussa tunnissa olisin paikanpäällä, mutta lähtöä pitäisi siirtää lauantai-aamulle sillä ulkona oli jo pimeää ja lintua ei kyllä enää näkyisi.

Arpapeliähän se on että vieläkö lintu seuraavana aamuna on paikalla, mutta heti lauantaiaamusta ajelin Viitasaarelle toivekkain  mielin ja vaikka olinkin jo aamuhämärissä paikanpäällä, niin kolmisenkymmentä lintuharrastajaa oli jo minua aikasemmin saapunut odottamaan lintua pellolle, jossa se oli edellisenä päivänä nähty ja väkeä tuli kokoajan lisää. Aamun valjettua pellolla oli vain pari joutsenta, mutta pienen odottelun jälkeen joutsenia saapui ruokailemaan pikkuhiljaa lisää ja kohta saapui myös tämä aamun odotetuin tumma kuovia hieman isompi haikaralintu, pronssi-iibis, jota innokkaimmat bongarit olivat tulleet katsomaan Etelä-Suomesta asti.

Lintu laskeutui useamman sadan metrin päähän, joten linnun kuvaaminen tuotti vain suttuisia kuvia ja metsästystermein voisi sanoa, että niin kuin olisi ampunut linnusta vain haavakon, mutta kaukoputkella lintua pääsi kyllä katselemaan sitäkin makeammin. Joutsenbongaus-viikonloppu vaihtuikin näin pronssi-iibis -viikonlopuksi, mutta kun samalla paikalla pystyi seuraamaan molempia lajeja, niin nyt osui kaksi kärpästä yhdellä iskulla.

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä


Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Lukutaito lisääntyi Suomessa sen jälkeen, kun oppivelvollisuuslaki tuli voimaan vuonna 1921. Lukutaitoisten haapajärvisten täytyi tyytyä tietenkin muualla Suomessa tehtyihin sanomalehtiin vielä silloin, kun kotipaikkakunnalla ei tehty omaa paikallislehteä. Maakuntalehdet ja aluelehdet laativat...

Rauha

Rauha


Rauha

Istun terassillani riipputuolissa. Katos antaa armahtavan varjon polttavassa helteessä. Istun silmät kiinni kuunnellen vienoja tuulikelloja, jotka helisevät tuulessa. Hetkeksi tavoitan sen lapsuuteni huolettomuuden, joka oli silloin se tavallinen mielentila. On kesä, hyppelen maantieltä kotiini...

Hiljaiset kädet

Hiljaiset kädet


Hiljaiset kädet

Miten noista käsistä onkaan tulleet noin pienet ja hennot. Ne lepäävät peitteellä liikkumattomina, kuin sanoen, että kaikki on nyt tehty. Vuosikymmenten askareet, monenlaiset päivät ovat liukuneet ohitse ihan kuin huomaamattomasti. Usein olen katsellut vanhusten käsiä ennenkin ja miettinyt...