Uutiset
Tiukka talouskuurikaan ei riitä

Tiukka talouskuurikaan ei riitä

Haapajärven kaupungille on väännetty tiukka talousohjelma seuraaville kolmelle vuodelle. Vaikka veroja nostetaan ja juustohöylää käytetään, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sanna Isola ei usko, että sekään riittää pitämään päätä pinnalla.
– Peruskunnan menot on saatu pidettyä kohtalaisen hyvin kurissa, mutta kuntayhtymän miljoonaylitykset vievät taloussuunnitelmilta pohjan.

Isolan mukaan Selänteen palvelurakennetta olisi pitänyt päästä muokkaamaan, mutta se ei ole onnistunut.
– Neljän itsenäisen kunnan kautta aitoa yhteishenkeä ei ole syntynyt.
Lääkkeeksi on ehdotettu yhtymähallituksen muuttamista yhtymävaltuustoksi, jolloin kuntayhtymän päätösvalta kasvaisi ja se voisi tarvittaessa ohittaa peruskunnan päätöksenteon. Kokousedustajille jäisi enemmän eväitä kehittämiseen.
Isola kuitenkin epäilee, että tämäkään ei riittäisi tarvittaviin rakennemuutoksiin. Hän näkeekin ainoaksi lääkkeeksi kuntaliitokset.

Neuvotteluja seutukunnan viiden kunnan kunnan kesken on käyty kahteen otteeseen ja seuraava seutujohdon tapaaminen on loppukuusta. Selänne-kuntien lisäksi neuvotteluissa on ollut mukana Nivala.
Isola ei vielä osaa arvioida saadaanko neuvottelut aidosti käyntiin, mutta tunnusteluissa ei vielä tyrmäyksiäkään ole tullut. Kovin syvälle ei neuvotteluissa vielä ole päästy. Jonkinlainen lausunto kuntien on kuitenkin valtiolle annettava marraskuun loppuun mennessä siitä kenen kanssa kuntaliitosselvitystä lähdetään tekemän.
– Se on selvää, että kuntayhtymämallilla ei eteenpäin päästä.

Kaupungin tulevassa talousohjelmassa juustohöylää on käytetty tehokkaasti ja kaikki kivet on pyritty kääntämään. Isola perää yhtä tarkkaa kustannusrakenteen läpikäyntiä myös Selänteeltä vaikka ulkopuolisen konsultin avustamana. Kaupungin muutamien tonnien säästöt ja kaavaillut veronkorotukset valuvat täysin hukkaan, jollei kuntayhtymän puolella pysytä budjetissa.
Sanna Isola tunnustaakin olevansa todella huolissaan kustannuskehityksestä.

Lue lisää suunnitelluista säästöistä  pinttilehdestä.

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Olli Romppasen töitä Aasian taidebiennaalissa

Olli Romppasen töitä Aasian taidebiennaalissa


Olli Romppasen töitä Aasian taidebiennaalissa

Aasian 18. taidebiennaali, maanosan suurin nykytaidetapahtuma on parhaillaan meneillään Bangladeshin pääkaupungissa Dhakassa. Suomea tapahtumassa edustaa mediataiteilija Olli Romppanen (s. 1984), jonka valokuvateoksia nähdään biennaalin päänäyttelyssä. Osa teoksista on kuvattu Haapajärvellä ja...

Isotalus pelaa pesistä Sveitsissä

Isotalus pelaa pesistä Sveitsissä


Isotalus pelaa pesistä Sveitsissä

Kari Isotalus vastaa puhelimeen Sveitsin Zumikonista, Zürichin kupeesta. Tunnelmat ovat aurinkoiset niin kelien kuin mielen osalta. Sveitsissä nautitaan loppukesän +27 asteen lämmöstä ja edessä on finaaliviikonloppu (22.-23.9.) maan pesäpallomestaruusturnauksessa. Sitä Isotalus odottaa jälleen...


Seurakuntavaaleissa neljä listaa Haapajärvellä


Seurakuntavaaleissa neljä listaa Haapajärvellä

Syksyn seurakuntavaaleihin asettautuu Haapajärvellä ehdokkaita neljästä valitsijayhdistyksestä. Nykyisen kirkkovaltuuston ryhmien paikkajaon mukaisessa suuruusjärjestyksessä ehdokkaat ovat: Uusi Viini –ehdokaslista: Aino Eronen, Tiina Järvenpää, Katja Koistila, Timo Koskela, Erkki Leppälä...