Uutiset
Erilainen joulukalenteri avautuu

Erilainen joulukalenteri avautuu

Maaselän verkkosivulla avautuu ensimmäisenä adventtina 1.12. uudenlainen joulukalenteri. Mervi Luhtala antaa joka päivä askarteluvinkin, joka on on mietitty kestävän kehityksen pohjalta.
Askarteluohjeissa käytetään pääasiassa kierrätysmateriaalia.
– Tarkoituksena on tutustua siihen, mitä kestävän kehityksen ideologia on käytännössä.
Mervi haluaa kannustaa myös lukijoitamme luovuuteen, katsomaan mitä uutta ja kaunista pois heitettävistä papereista ja muista materiaaleista saa aikaiseksi. Vielä emme paljasta mitä on tulossa, mutta melkoisia yllätyksiä kuitenkin.
Joka päivä jouluun saakka julkaistavaan Mervin blogiin ilmestyy uusi askarteluvinkki ohjeineen ja kuvineen. Vinkit julkaistaan verkkosivulla, mutta parhaat palat poimitaan myös paperilehteen.
Mervi Luhtala tunnustautuu kaikinpuolin kierrätys- ja kirppari-ihmiseksi. Hän valmistaa erilaisia käsitöitä ja myy niitä kirpputoreilla.
Koulutukseltaan Mervi on kalustepuuseppä, mutta myös pehmeämmät materiaalit ovat hänelle tuttuja. Ompelukone ja saumuri ovat jokapäiväisiä työkaluja.
– Askartelu on kuitenkin kaikista mieluisinta. Sitä olen harrastanut pitkään.
Mervin kädessä pysyy myös vasara ja pensseli, sillä hän tekee perheen kodin remontit. Ylipään kodin tapetit ja sisustus ovat Mervin käsialaa.

Tällä  hetkellä Mervi toimii omaishoitajana ja heittäytyy käsityöharrastuksiin aina kun sopiva sauma uusperheen huollon lomasta löytyy. Luhtalan perheellä on yhteensä yhdeksän lasta, joista nuorimmat asuvat vielä kotona.
Mervin omista lapsista kolme on erityislapsia, joiden huoltamisesta hän vastasi pitkään yksin.
– Asuin pääkaupunkiseudulla ja kuljetin lapsia terapiasta toiseen. Vasta kun muutin lasten kanssa Ähtäriin, elämä helpotti.
Ähtäristä löytyi myös uusi puoliso, Vesa, ja Mervi sai perheeseen toisen aikuisen.
– Muistan miten ensimmäisen vuoden sairastin aina jotakin, kun oli kerrankin lupa ja mahdollisuus sairastua.
Puolison myötä Mervi innostui myös hankkimaan itselleen ammatin. Hän oli jo nelikymppinen, kun lähti puusepän koulutukseen.
– Opiskelin ja samalla olin asuntolanvalvojana. Ryhdyin myös vetämään nuorille Käki-pajaa, jossa askarreltiin kestävän kehityksen periaatteella.
Mervi muistelee nauraen, miten suurin osa pajan kävijöistä oli poikia. Kun porukka kokoontui käsityöluokkaan, piti kaihtimet laittaa kiinni, etteivät kaverit nähneet.
Kestävän kehityksen ideaa Mervi haluaa nyt jakaa myös Maaselän lukijoille. Hän vetoaakin miettimään omia kulutustapojaan.
– Kestävä kehitys on  valinta paremman ympäristön puolesta. Toteutuakseen se edellyttää jokaisen vastuuta ympäristöstään.

Maaselän joulukalenteri avautuu verkkosivulla 1.12. Mervin blogina

Kuva: Vesa Luhtala

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Isotalus pelaa pesistä Sveitsissä

Isotalus pelaa pesistä Sveitsissä


Isotalus pelaa pesistä Sveitsissä

Kari Isotalus vastaa puhelimeen Sveitsin Zumikonista, Zürichin kupeesta. Tunnelmat ovat aurinkoiset niin kelien kuin mielen osalta. Sveitsissä nautitaan loppukesän +27 asteen lämmöstä ja edessä on finaaliviikonloppu (22.-23.9.) maan pesäpallomestaruusturnauksessa. Sitä Isotalus odottaa jälleen...


Seurakuntavaaleissa neljä listaa Haapajärvellä


Seurakuntavaaleissa neljä listaa Haapajärvellä

Syksyn seurakuntavaaleihin asettautuu Haapajärvellä ehdokkaita neljästä valitsijayhdistyksestä. Nykyisen kirkkovaltuuston ryhmien paikkajaon mukaisessa suuruusjärjestyksessä ehdokkaat ovat: Uusi Viini –ehdokaslista: Aino Eronen, Tiina Järvenpää, Katja Koistila, Timo Koskela, Erkki Leppälä...

Piia aloitti Ärräkauppiaana

Piia aloitti Ärräkauppiaana


Piia aloitti Ärräkauppiaana

Haapajärven R-kioskin uutena kauppiaana aloitti maanantaina Piia Gûnes. Hän on kotoisin Sievistä ja asunut Haapajärvellä 12 vuotta. Hän on aiemmin pitänyt turkkilaislähtöisen miehensä Sakir Gûnesin kanssa ruokaravintoloita Haapajärvellä ja Nivalassa sekä Sievissä. Nyt ravintola on vain Sievissä...