Blogit
Pikku-uikku Haapajärvellä

Pikku-uikku Haapajärvellä

 

 

Kettu

Marraskuun loppupuoli toi viimein mukanaan lunta, pakkasta ja ennenkaikkea valoa. Järvet jäätyivät nopeasti, kun elohopea painui alle – 10 asteeseen. Sulia vesistöjä on ollut enää vain virtaavissa paikoissa. Savilahti ja Harjunniemen kärki on virtaavan veden takia yleensä sulana vielä myöhään syksyllä, näin myös tänäkin vuonna.

Marraskuun toiseksi viimeisenä lauantaina ei tarvi herätyskelloa laittaa soimaan, sen verran myöhään päivä valkenee aamuvirkulle. Tarkoituksena olisi retkeillä alueilla, joissa voisi nähdä maakotkan mutta päätän aluksi ajella Savimäenpuhdon ja rauman siltojen kautta ja tarkistaa että löytyykö vesilintuja.  Paikalle tullessa huomaan heti että sulassa on kuusi vesilintua. Otan kaukoputken peräkontista ja linnut osoittautuvat sinisorsiksi. Jatkan järven selaamista ja pian putkeen osuu pieni vesilintu joka sukeltelee todella ahkerasti.

Tällä kertaa linturetkellä on rutkasti onnea mukana sillä lintu on harvinainen pikku-uikku.  Pari vuotta ehtikin mennä siitä että viimeisin pikku-uikku oli nähty sadan kilometrin säteellä. Haapajärvelle tuli Pikku-uikusta historian toinen havainto. Naapurikunnissa lajia ei ole toistaiseksi vielä havaittu. Haapajärven ensimmäinen pikku-uikku löytyi samasta paikkaa kolme vuotta sitten. Myöhemmin aamupäivästä paikalla on lintuharrastaja Nivalasta ja Ylivieskasta, mutta lintua ei nyt näy vaikka lintua kovasti yritetäänkin etsiä.  Alueella on laajalti kasvillisuutta johonka piiloutua ja näinpä naapuripaikkakunnan toverit jäävät nuolemaan näppejään. Iltapäivällä käyn paikalla vielä uudestaan ja kappas, lintu on taas hyvin avoimesti näkyvillä. Naapurikunnan lintuharrastajatkin on virittänyt uutta matoa koukkuun ja tulevat uudestaan heti sunnuntaiaamuna paikalle ja tällä kertaa onnistunein lopputuloksin. Harvinaista lintuahan voi läheltä käydä katsomassa vaikka useammankin kerran.

Jatkan omaa retkeäni vielä Pyhäjärven Latvaselle jossa linturetken kruunaa 170 teeren parvi ja tielle tuleva kettu. Kamera laulaa sen pienen hetken kun kettu ylittää tien. Olis nyt tullu kerranki lähelle…

 

 

 

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä


Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Lukutaito lisääntyi Suomessa sen jälkeen, kun oppivelvollisuuslaki tuli voimaan vuonna 1921. Lukutaitoisten haapajärvisten täytyi tyytyä tietenkin muualla Suomessa tehtyihin sanomalehtiin vielä silloin, kun kotipaikkakunnalla ei tehty omaa paikallislehteä. Maakuntalehdet ja aluelehdet laativat...

Rauha

Rauha


Rauha

Istun terassillani riipputuolissa. Katos antaa armahtavan varjon polttavassa helteessä. Istun silmät kiinni kuunnellen vienoja tuulikelloja, jotka helisevät tuulessa. Hetkeksi tavoitan sen lapsuuteni huolettomuuden, joka oli silloin se tavallinen mielentila. On kesä, hyppelen maantieltä kotiini...

Hiljaiset kädet

Hiljaiset kädet


Hiljaiset kädet

Miten noista käsistä onkaan tulleet noin pienet ja hennot. Ne lepäävät peitteellä liikkumattomina, kuin sanoen, että kaikki on nyt tehty. Vuosikymmenten askareet, monenlaiset päivät ovat liukuneet ohitse ihan kuin huomaamattomasti. Usein olen katsellut vanhusten käsiä ennenkin ja miettinyt...