Blogit
Robotit ovat jo täällä

Robotit ovat jo täällä

Robotteihin voi törmätä jo melkein missä vain, koska kaupoissa on myytävinä sekä lapsille että aikuisille tarkoitettuja robotteja. Lapsille on valmistettu lelurobotteja, ja aikuisille on valmistettu robotti-imureita ja robottiruohonleikkureita helpottamaan arkea. Lisäksi ulkomaanuutisista voi saada selville, että Yhdysvaltain armeija jahtaa terroristeja kauko-ohjattavilla robottilentokoneilla.

Yksi robottien keksijä oli tshekkiläinen kirjailija Karel Capek, sillä hän kehitti sanan ”robotti.” Tämä sana on johdettavissa tshekin kielestä ja se merkitsee työtä. Nimi on osuva, koska hyvin paljon robotteja on valjastettu tekemään työtä viime aikoina.
Ensimmäinen tulee ajatelleeksi, että robottien ilmestyminen on vain hyvä asia, koska robotit auttavat ihmisiä. Niiden huoleksi voi jättää tehtäviä, jotka ovat liian ikäviä, likaisia tai jopa liian vaarallisia, jotta ihmisten kannattaisi tehdä niitä. Mutta entä jos ihmisistä tulee tarpeettomia robottien takia?

Tekniikan ja ihmisten välillä on ollut yhteenottoja ajoittain. Joukko brittiläisiä käsityöläisiä rikkoi tehtaiden koneita 1800-luvulla, koska he olivat sitä mieltä, että koneet olivat uhka elinkeinolle ja toimeentulolle.
Nykyajan Suomessa on nähtävissä selkeitä merkkejä siitä, että ihmisten ja robottien vastakkainasettelu ei ole enää tieteiskirjallisuuden visio. Kotimaanuutisissa mainittiin, kuinka eräs perinteikäs osuuskunta pitää robotteja parempina työntekijöinä, kuin ihmisiä. Näin ollen eräs tutkija on vaatinut, että Suomessa olisi suunniteltava robottipolitiikan suuntaviivoja.

Optimisti voisi ajatella, että toki niille ihmisille, jotka menettävät työpaikkansa roboteille, löytyy uusia tehtäviä. Liialliseen optimistiin ei tosin ole aihetta, koska Kiina-ilmiö osoittaa sen, että tuotantokustannukset ovat tässä osassa maailmaa liian korkeat. Yksi asia on kuitenkin varmaa. Robottien esiinmarssi osaltaan viittaa siihen, että ennusteet työvoimapulasta voi jättää omaan arvoonsa.

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä


Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Lukutaito lisääntyi Suomessa sen jälkeen, kun oppivelvollisuuslaki tuli voimaan vuonna 1921. Lukutaitoisten haapajärvisten täytyi tyytyä tietenkin muualla Suomessa tehtyihin sanomalehtiin vielä silloin, kun kotipaikkakunnalla ei tehty omaa paikallislehteä. Maakuntalehdet ja aluelehdet laativat...

Rauha

Rauha


Rauha

Istun terassillani riipputuolissa. Katos antaa armahtavan varjon polttavassa helteessä. Istun silmät kiinni kuunnellen vienoja tuulikelloja, jotka helisevät tuulessa. Hetkeksi tavoitan sen lapsuuteni huolettomuuden, joka oli silloin se tavallinen mielentila. On kesä, hyppelen maantieltä kotiini...

Hiljaiset kädet

Hiljaiset kädet


Hiljaiset kädet

Miten noista käsistä onkaan tulleet noin pienet ja hennot. Ne lepäävät peitteellä liikkumattomina, kuin sanoen, että kaikki on nyt tehty. Vuosikymmenten askareet, monenlaiset päivät ovat liukuneet ohitse ihan kuin huomaamattomasti. Usein olen katsellut vanhusten käsiä ennenkin ja miettinyt...