Blogit
Luukku 7

Luukku 7

Lanttulaatikko

Perinteinen lanttulaatikko, se uunissa kypsytetty. Meillä  sitä tarjoillaan  pitkin vuotta esim. lihapatojen ja jänispaistien kanssa.
Tämä on minulla ollut  pitkään  vakiorutiini. Yllätyn joka vuosi ensimmäisenä adventtina ajan kulusta, taas on se aika vuodesta jolloin vaihdetaan jouluverhot ja joulukoristeet haetaan varastosta. Tämä joulu onkin ihan erilainen koska seuraatte minun jouluvalmisteluja joulukalenterin muodossa.  Aloitan myös jouluruokien valmistuksen ajoissa, sillä ruoat voi  pakastaa.
Vietin lapsuuteni Hämeen sydämessä romukauppiaan vanhimpana tyttärenä, rahaa oli vähän ja se oli tiukassa. Jouluruokatarpeet haettiin lähikaupasta pulkalla, autoa ei ollut. Isä oli yleensä romureissuissa kaiket päivät ja yöt tai  varastolla tekemässä uutta romukuormaa.
Äiti ja mummo tekivät  aina kaikki laatikot itse. Tämän vuoksi opin tekemään useimmat perinneruoat alusta lähtien itse. Saman olen opettanut omille lapsilleni eli perinteet jatkuvat.
ouluksi teen laatikot näin joulukuun alussa puoli valmiiksi kauniiseen uunivuokaan. Pakastan laatikot samassa vuoassa missä sen sulatan, paistan, ja laitan esille.

1 kg lanttua
merisuolaa
valkopippuria
jauhettua muskotinpähkinää
(jauhettua inkivääriä)
riisimaitoa loraus / kermaa
ripaus sokeria
kanan muna ( omasta kanalasta)
korppujauhoja ( itse tehty lisäaineettomasta leivästä)

Kuori lanttu. Leikkaa lanttu pieniksi kuutioiksi, keitä ne kypsäksi suolavedessä. Soseuta ja anna lanttusoseen jäähtyä  ennen kuin jatkat. Koska lanttulaatikkoon lisätään kananmunaa, soseen on oltava jäähtynyttä, ettei muna ala kypsyä ennen aikojaan.
Mausta lanttusose makusi mukaan suolalla, valkopippurilla, ripauksella sokerilla ja jauhetulla muskottipähkinällä. Joukkoon yksi kananmuna sosetta hyvin sekoittaen.
Kaada maustettu lanttuseos uunivuokaan. Voit tehdä kuvioita lanttulaatikon pinnalle jos haluat. Ripottele korppujauhoja pintaan ja laita pienen pieniä voi-nokareita korppujauhojen päälle.
Jos teet lanttulaatikkoa pakkaseen, älä paista laatikkoa valmiiksi, vaan paista sitä vähän aikaa noin 200 asteessa, että saa kauniin värin. Pakasta jäähtynyt laatikko
Lanttulaatikon voit joko sulattaan ennen sen paistamista tai laittaa jäisenä uuniin sulamaan ja paistumaan.

Perinteinen porkkanalaatikko

Pinnalta rapeaksi paistunutta ja sisältä pehmeä porkkanalaatikkoa, suoraan uunilämpimänä joulupöytään.
Perinteisessä porkkanalaatikossa, jonka olen oppinut valmistamaan, käytetään mausteina vain suolaa, sokeria ja pippuria. Suurin osa lapsistani on allergisia muille mausteille.
Porkkanalaatikko valmistettiin meillä aina puuroriisistä, jolloin saa hyödynnettyä porkkanoiden keitinveden puuroa keittäessä. Alkuperäisessä reseptissäni käytettiin myös vispattua kermaa, mutta tämän olen joutunut jättämään pois allergioiden takia.

Valmistan aina porkkanalaatikon puolivalmiiksi ennen joulua. Pakastan sen siinä samassa vuoassa jossa sulatan  paistan, ja laitan esille joulupöytään, samoin kuten lanttulaatikon. Tällä tavalla säästän aikaa ja vaivaa. Ruoka on hauskempi kattaa pöytään juhlapyhänä kauniissa astiassa.
Allergioiden hellittäessä lisäsin porkkanalaatikkoon lisää makuja, korvasin sokerin osittain hunajalla ja lisäsin vähän inkivääriä

Porkkanalaatikko

1 kg porkkanoita
porkkanoiden keitinvettä
3 dl puuroriisiä
1 l riisimaitoa (täysmaitoa)
merisuolaa
1-2 rkl hunajaa (tai sokeria)
1 kananmuna (omasta kanalasta)
1 dl vispattua kermaa
korppujauhoja (lisäaineettomasta leivästä kuivattua ja jauhettua )
voita
valkopippuria
(1-2 tl inkivääriä)

Kuori porkkanat, leikkaa ne parin sentin paksuisiksi viipaleiksi ja keitä ne kypsäksi suolavedessä. Kaada porkkanat siivilään ja ota vesi talteen. Soseuta porkkanat.
Porkkanalaatikkoon tulee myös kananmunaa, joten soseen on oltava jäähtynyttä, ettei muna ala kypsyä ja hyytyä ennen aikojaan.  Keitä riisistä puuro pussin ohjeen mukaan.
Sekoita porkkanasose riisin kanssa. Mausta se makusi mukaan suolalla, valkopippurilla, parilla ruokalusikalla hunajaa ja jauhetulla inkiväärillä.
Riko yksi kananmuna pieneen kulhoon jossa vispaat sen rakenteen rikki, tämä helpottaa munan lisäämistä soseen sekaan.
Lisää muna ja sekoita se soseeseen huolella.  Kaada maustettu porkkana-riisi seos uunivuokaan. Ripottele pintaan korppujauhoja .
Tee kuvioita laatikon pintaan ja asettele pienen pieniä voinokareita sinne tänne korppujauhojen päälle.
Jos aiot pakastaa porkkanalaatikon, sitä ei kannata kypsyttää valmiiksi, vaan paista sitä vain kunnes se on saanut hieman väriä pintaan, noin 200 asteessa.

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä


Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Lukutaito lisääntyi Suomessa sen jälkeen, kun oppivelvollisuuslaki tuli voimaan vuonna 1921. Lukutaitoisten haapajärvisten täytyi tyytyä tietenkin muualla Suomessa tehtyihin sanomalehtiin vielä silloin, kun kotipaikkakunnalla ei tehty omaa paikallislehteä. Maakuntalehdet ja aluelehdet laativat...

Rauha

Rauha


Rauha

Istun terassillani riipputuolissa. Katos antaa armahtavan varjon polttavassa helteessä. Istun silmät kiinni kuunnellen vienoja tuulikelloja, jotka helisevät tuulessa. Hetkeksi tavoitan sen lapsuuteni huolettomuuden, joka oli silloin se tavallinen mielentila. On kesä, hyppelen maantieltä kotiini...

Hiljaiset kädet

Hiljaiset kädet


Hiljaiset kädet

Miten noista käsistä onkaan tulleet noin pienet ja hennot. Ne lepäävät peitteellä liikkumattomina, kuin sanoen, että kaikki on nyt tehty. Vuosikymmenten askareet, monenlaiset päivät ovat liukuneet ohitse ihan kuin huomaamattomasti. Usein olen katsellut vanhusten käsiä ennenkin ja miettinyt...