Blogit
Luukku 9

Luukku 9

Nyt leivotaan nimipäiväni kunniaksi, tänään on Annelin päivä. Pikkutyttönä minua kutsuttiin Anneliksi tai Ansuksi.

Mitä joulu olisikaan ollut ilman herrasväen pikkuleipiä, meidän perheeseen ei joulu tule ilman niitä.

Äitini on kertonut tarinan lapsuudestaan sodan jälkeen, jolloin monikin kävi kerjäämässä leipää oven takana. Pikkutyttö huusi postilaatikosta ..onko leipää? Johon äitini, pikkutyön rehellisyydellä; ei ole leipää, ei ole leipää, eikä edes herrasväen pikkuleipää.
Eli perinteet ovat meidän suvussa pitkät näitten leivonnaisten suhteen.

Ohjetta olemme äitini kanssa monesti muistelleet, että missä suhteessa ainesosat meni. Mummo muistaisi ohjeen, mutta hän on ollut jo kauan enkelinä.

Suhteet ovat100 g, 200 g ja 300 g.
Eli rasvaa, sokeria ja vehnäjauhoja eikä mitään muuta. Mutta järjestys on aina hukassa että mitenkä se meni. Mitään muita ainesosia ei näihin tullut, ainoastaan itse tehty omenahillo väliin ja kierrittely sokerissa, sitten purkkiin mehustumaan.

Netti on täynnä toinen toistaan parempia ohjeita, tässä yksi niistä. Ohjeeseen pääset tästä

http://kirsi1974.vuodatus.net/lue/2013/03/herrasvaen-pikkuleivat

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä


Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Lukutaito lisääntyi Suomessa sen jälkeen, kun oppivelvollisuuslaki tuli voimaan vuonna 1921. Lukutaitoisten haapajärvisten täytyi tyytyä tietenkin muualla Suomessa tehtyihin sanomalehtiin vielä silloin, kun kotipaikkakunnalla ei tehty omaa paikallislehteä. Maakuntalehdet ja aluelehdet laativat...

Rauha

Rauha


Rauha

Istun terassillani riipputuolissa. Katos antaa armahtavan varjon polttavassa helteessä. Istun silmät kiinni kuunnellen vienoja tuulikelloja, jotka helisevät tuulessa. Hetkeksi tavoitan sen lapsuuteni huolettomuuden, joka oli silloin se tavallinen mielentila. On kesä, hyppelen maantieltä kotiini...

Hiljaiset kädet

Hiljaiset kädet


Hiljaiset kädet

Miten noista käsistä onkaan tulleet noin pienet ja hennot. Ne lepäävät peitteellä liikkumattomina, kuin sanoen, että kaikki on nyt tehty. Vuosikymmenten askareet, monenlaiset päivät ovat liukuneet ohitse ihan kuin huomaamattomasti. Usein olen katsellut vanhusten käsiä ennenkin ja miettinyt...