Blogit
Eka ekaa

Eka ekaa

Usein vuosi on vaihtunut kunnon pakkaskeleissä mutta tällä kertaa raketit paukkuivat vesisateen tahdittamana. Vuosi 2013 jää historiaan linturintamalla poikkeuksellisen hyvänä hiiripöllöjen vaellusvuotena. Varsinkin eteläisessä Suomessa hiiripöllöjä on ollut todella runsaasti. Lähialueilla mm. Reisjärven Levonperällä olen nähnyt tänä talvena useamman hiiripöllön.

Monet lintuharrastajat laskevat vuodareita, joka tarkoittaa aina vuoden ensimmäistä havaintoa lintulajista. Vuonna 2013 havaitsin 233 lintulajia Suomessa, ja nyt kun vuosi vaihtui niin 2014 vuodelle vuodareitten lasku lähti tietenkin nollasta. Vuoden ensimmäinen lintupäivä eli eka ekaa valkeni hitaasti sillä taivas oli tuttuun tapaan pilvessä ja vettäkin satoi reippaasti. Ajelin aamuhämärissä Kalajoelle ja tarkoituksena oli nähdä heti vuoden alusta mahdollisimman monipuolisesti vesilintuja. Kello oli 9.35 kun vuoden ensimmäiseksi lintulajiksi kirjasin Keihäslahdelta telkän, joka ui merellä melko lähellä rantaa aamuhämärissä. Pian tämän jälkeen useasta tavallisesta lajista kuten harakasta, talitiaisesta ja viherpeiposta tuli vuodari.

Päivän valjettua odotin vesisateen loppuvan, mutta sade ei lakannut missään vaiheessa, vaikka vielä edellisenä iltana niin foreca kun ilmatieteenlaitoskin lupaili Kalajoelle koko päiväksi poutakeliä. Jatkoin Rahjaan jossa usein näkeekin meren lajeja. Vaikka nyt eletäänkin lähes hiljaisinta aikaa linturintamalla niin harmaalokki, pilkkasiipi ja merimetso tarttuivat kaukoputkeen.

Päätin jatkaa vielä Himangalle ja tarkoituksena oli löytää sieltä turkinkyyhky, sekä tutustua Himangan kirkonkylään jossa en aikaisemmin ollutkaan pysähtynyt. Todella rauhallista Himangan keskustassa uudenvuoden päivänä olikin. Puolen tunnin kävelylenkki ei juuri naakkoja kummempaa tarjonnut, mutta keskustan lähituntumasta löytyneeltä ruokinnalta odotettu turkinkyyhky kuitenkin löytyi jonka jälkeen olikin mukava lähteä ajelemaan kotia päin. Vuoden ensimmäisenä retkipäivänä lajeja ei paljoa tullut mutta kuten usein sanotaan, laatu korvasi määrän.

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä


Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Lukutaito lisääntyi Suomessa sen jälkeen, kun oppivelvollisuuslaki tuli voimaan vuonna 1921. Lukutaitoisten haapajärvisten täytyi tyytyä tietenkin muualla Suomessa tehtyihin sanomalehtiin vielä silloin, kun kotipaikkakunnalla ei tehty omaa paikallislehteä. Maakuntalehdet ja aluelehdet laativat...

Rauha

Rauha


Rauha

Istun terassillani riipputuolissa. Katos antaa armahtavan varjon polttavassa helteessä. Istun silmät kiinni kuunnellen vienoja tuulikelloja, jotka helisevät tuulessa. Hetkeksi tavoitan sen lapsuuteni huolettomuuden, joka oli silloin se tavallinen mielentila. On kesä, hyppelen maantieltä kotiini...

Hiljaiset kädet

Hiljaiset kädet


Hiljaiset kädet

Miten noista käsistä onkaan tulleet noin pienet ja hennot. Ne lepäävät peitteellä liikkumattomina, kuin sanoen, että kaikki on nyt tehty. Vuosikymmenten askareet, monenlaiset päivät ovat liukuneet ohitse ihan kuin huomaamattomasti. Usein olen katsellut vanhusten käsiä ennenkin ja miettinyt...