Blogit
Häirikkö jo syntyessään

Häirikkö jo syntyessään

Susi puhuttaa taas. Tänä talvena ympäristöolosuhteista johtuen tosin vähemmän kuin parina viime talvena. Kun Hukka ei pysy metsässä tiettömällä taipaleella, vaan käy katsastamassa taajamien reunoilla ruokailumahdollisuuksia, ollaan samantien kiivaasti huutamassa pihasutta ja häirikköä, vaatimassa koulukyytejä ja poikkeuslupia.

Eli susi on häirikkö heti kun se syntyy. Yleensä kai häiriköllä tarkoitetaan jatkuvan haitan tai vaaran aiheuttajaa. Mutta ei suden kohdalla, häiriöksi riittää pelkkä olemassaolo ja satunnaiset jäljet jossain perähikiän kylänraitilla.

Kaikki perähikiäläiset ovat myös petoasiantuntijoita, automaattisesti asuinsijojensa mukanaan tuomalla tietotaidolla. Erehtymättä hikiäläiset tunnistavat suden, ilveksen, karhun, ketun, kauriin, hirven ja koiran jäljet toisistaan. Ovathan ne nyt kaikki sentään aivan erikokoisia, vain kaupunkeissa asuvat vihervassarisuojeliat eivät tiedä mistään mitään!

Hyvähän se on sieltä betoniviidakosta huudella, me hikiäläiset sentään joudutaan ajamaan citymaasturilla joskus viistoistakin kilometriä Esson baariin puimaan epäonnistunutta petopolitiikkaa. Eihän tästä nyt mitään tule, kun ei voi enää koiria laukottaa kolmea päivää hirven perässä, lampaita/nautoja/alpakoita ei voi hylätä sinne metsänlaitaniitylle koko kesäksi, ja eihän meille kohta riitä enää hirviäkään ammuttavaksi kun verenhimoiset häirikköraateliat tyhjentää metsät riistasta.

Voisiko kuitenkin olla niin, että sudella on oikeus olla olemassa siinä missä millä tahansa muullakin metsänelävällä. Susi on koiraeläin ja lihansyöjä, se tappaa syödäkseen muita eläimiä, aivan kuten ihminen. Tappaminen ei tee ihmisestä eikä sudesta verenhimoista raatelijaa, vaan älykkään, ekologiseen lokeroonsa sopeutuneen eläimen. Ihminen ei voi suden puolesta päättää mikä sille olisi sovelias elinympäristö. Ihminen valitsee asuinsijansa tarjolla olevien resurssien mukaan, punniten edut ja haitat, ja samoin toimii susi.

Samoille tanhuville mahdutaan kyllä kaikki, ihminen kykenee suojaamaan itsensä, perheensä ja elinkeinonsa susilta, mutta sudet eivät ihmiseltä. Mietipä sitä kun seuraavan kerran vetelet naamariin tehotuotettua sikaa rasva suupielistä tiukuen.

1 Kommentti

  1. Hanna 7.3.2014

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä


Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Lukutaito lisääntyi Suomessa sen jälkeen, kun oppivelvollisuuslaki tuli voimaan vuonna 1921. Lukutaitoisten haapajärvisten täytyi tyytyä tietenkin muualla Suomessa tehtyihin sanomalehtiin vielä silloin, kun kotipaikkakunnalla ei tehty omaa paikallislehteä. Maakuntalehdet ja aluelehdet laativat...

Rauha

Rauha


Rauha

Istun terassillani riipputuolissa. Katos antaa armahtavan varjon polttavassa helteessä. Istun silmät kiinni kuunnellen vienoja tuulikelloja, jotka helisevät tuulessa. Hetkeksi tavoitan sen lapsuuteni huolettomuuden, joka oli silloin se tavallinen mielentila. On kesä, hyppelen maantieltä kotiini...

Hiljaiset kädet

Hiljaiset kädet


Hiljaiset kädet

Miten noista käsistä onkaan tulleet noin pienet ja hennot. Ne lepäävät peitteellä liikkumattomina, kuin sanoen, että kaikki on nyt tehty. Vuosikymmenten askareet, monenlaiset päivät ovat liukuneet ohitse ihan kuin huomaamattomasti. Usein olen katsellut vanhusten käsiä ennenkin ja miettinyt...