Blogit
Kymmenen hämmästeltävää

Kymmenen hämmästeltävää

Kolme kuukautta on mennyt nopeasti. Sopeutuminen on ollut helppoa, mutta aina sitä huomaa jotain pientä erikoista. Kokosin 10 kohdan listan asioista, jotka ovat herättäneet huomioni.

Piknik

1) Sunnuntain piknik. Joka sunnuntai erityisesti Centralin alueelle kerääntyy satoja ellei tuhansia kotiapulaisia (erityisesti filippiiniläisiä ja indonesialaisia) viettämään viikon ainoaa vapaapäivää. Muutamia arkena hyvin vilkkaita katuja suljetaan, jotta ihmiset pääsevät levittämään vilttejä ja seurustelemaan. Kuvitelkaa sitä kälätystä, kun tuollainen määrä naisia pääsee vaihtamaan kuulumisia!

2) Ruoka. Ruoka on näkyvä osa Hong Kongia. Täällä on arvioitu olevan 100ı000 paikkaa mistä saa ruokaa ja  8ı000 varsinaista ravintolaa. Kun astuu ulos ei mene kauaa, kun näkee jonkin ruokapaikan tai jonkun syövän jotain. Kaikki syövät koko ajan tai kulkevat take away- pussin kanssa. Katukeittiöissä porisevat mitä ihmeellisimmän näköiset padat ja liemet, nuudeliruokia ryystetään antaumuksella. Vaihtuvuus on nopeaa, esimerkkinä kotitalon viereinen kulmaus; kiinalainen ravintola katosi ja tilalle tuli ranskalainen creppi take away.

3) Rauhallisuus saaren puolella. Kuhina alkaa täällä aikaisin aamulla, mutta erikoista on se miten kaupunki hiljenee iltaan mennessä. Syksyllä lähikatuihin oli helppo tutustua kello 20 jälkeen, välillä sai kävellä katuja lähes yksikseen. Eroa ei juurikaan ole arjen ja viikonlopun välillä, en oikein vieläkään käsitä mihin kaikki vaan häviävät. Myös turvallisuuden tunne säilyy, täällä ei näy epämääräisiä porukoita, rähinöitä tai humalaisia missään.

4) Tuontitavarat. Lapsena muistan miten lähes joka lelussa luki ”Made in Hong Kong”. Nyt yllätyn, jos sellaisen merkinnän löytää mistään! Ruokakaupassa turhauttaa, kun paikallisia tai edes lähellä tuotettuja ruokia ei ole montaa. Sieniä tuodaan Koreasta, Taiwanista tai manner- Kiinasta, hedelmiä Japanista, Indonesiasta ja Filippiineiltä. Lihaa tuodaan Australiasta, USA:sta, Tanskasta… Hymähdin, kun japanilaisia herkkuja myyvässä ketjussa oli rasia suklaata jossa luki ”Greetings from Hong Kong”. Alkuperämaa oli kuitenkin Hollanti.

5) Laukkakisat. Jos Suomessa suhtaudutaan intohimoisesti jääkiekkoon, täällä saman reaktion aiheuttaa laukkakisat. Keskiviikon iltakisat Happy Valleyssa ovat suosittu tapahtuma. Ne kestävät viitisen tuntia ja tänä aikana on 8 lähtöä.  Yleisö koostuu 18- vuotiaasta niin iäkkääseen, kuin vaan jalka liikkuu (paikalle mahtuu noin 50ı000 ihmistä). Veikkaus on totista touhua, lehtiä luetaan etukäteen, hevosista ja jockeyista on jokainen yksityiskohta tiedossa.
Meteli juuri ennen maaliviivaa on uskomaton. Suosikkia kannustetaan viimeiseen asti, veikkauskuponkeja rutistejaan, huudetaan riemusta tai poljetaan jalkaa! Jos ei halua tai pääse ihan laukkaradalle asti, pelata voi myös vedonlyöntipisteissä eri puolilla kaupunkia. Tunnelma on siellä yhtä tiivis ja kannustus raikuu kadulle!

Viisi seuraavaa hämmästeltävää blogin toisessa osassa.

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä


Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Lukutaito lisääntyi Suomessa sen jälkeen, kun oppivelvollisuuslaki tuli voimaan vuonna 1921. Lukutaitoisten haapajärvisten täytyi tyytyä tietenkin muualla Suomessa tehtyihin sanomalehtiin vielä silloin, kun kotipaikkakunnalla ei tehty omaa paikallislehteä. Maakuntalehdet ja aluelehdet laativat...

Rauha

Rauha


Rauha

Istun terassillani riipputuolissa. Katos antaa armahtavan varjon polttavassa helteessä. Istun silmät kiinni kuunnellen vienoja tuulikelloja, jotka helisevät tuulessa. Hetkeksi tavoitan sen lapsuuteni huolettomuuden, joka oli silloin se tavallinen mielentila. On kesä, hyppelen maantieltä kotiini...

Hiljaiset kädet

Hiljaiset kädet


Hiljaiset kädet

Miten noista käsistä onkaan tulleet noin pienet ja hennot. Ne lepäävät peitteellä liikkumattomina, kuin sanoen, että kaikki on nyt tehty. Vuosikymmenten askareet, monenlaiset päivät ovat liukuneet ohitse ihan kuin huomaamattomasti. Usein olen katsellut vanhusten käsiä ennenkin ja miettinyt...