Blogit
Linturetkellä sisätiloissa

Linturetkellä sisätiloissa

Tammikuun puolessa välissä alkoi olla jo todellista talven tuntua. Pakkanen kiristyi reippaanlaisesti. Linturetki suuntautui tällä kertaa Sieviläisen lintuharrastajan kotiin jossa onkin poikkeuksellisen monipuolinen ruokinta. Matkan varrelta Nivalasta sain retkiseuraa, josta yhdessä ajelimme aamuhämärissä perille. Vielä toistaiseksi en ole missään nähnyt yhtä laajaa ja monipuolista ruokintapaikkaa kun mitä Sievissä oli.

Päivä ei ollut vielä valjennutkaan kun ensimmäiset keltasirkut olivat jo ruokinnalla. Hyvät ruokintapaikat tuovat usein paikalle myös pikkulintujen saalistajia kuten varpushaukan ja joskus myös varpuspöllön. Näin kävi tälläkin kertaa, sillä varpushaukka oli heti aamulla napannut ruokinnalta keltasirkun ja söi aamupalaa ruokinnan lähettyvillä ahnaasti. Ruokintapaikka oli melko hiljainen varpushaukan ollessa lähistöllä, mutta pian linnut tottuivat haukkaan ja tulivat syömään ollen kokoajan kuitenkin varuillaan.

Tarkoituksena oli nähdä alueella kolme mielenkiintoista lintulajia eli pikkutikka, harmaapäätikka ja hiiripöllö. Vain varpusen kokoinen pikkutikka kävikin ruokinnalla tiuhaan, mutta usein arvaamaton harmaapäätikka pysyi poissa. Lienee säikähtänyt varpushaukkaa, joka pyöri koko aamupäivän ruokinnan tuntumassa, tai lintu oli muuten päättänyt ruokailla tällä kertaa jossain muualla.

Lähipelloilta yritettiin löytää hiiripöllöä, mutta tuloksetta. Aamupäivän muutama tunti vierähti nopeasti ja päätettiin lähteä kotia. Kotimatkalla luonto jaksoi vielä yllättää sillä Sievin ja Nivalan välillä maantien yli lensi aina niin uljas maakotka. Pysäytin auton sopivaan paikkaan, mutta kotka oli jo kaukana siinä vaiheessa kun annoin kameran laulaa. Dokumenttikuvat jäivät heikoiksi, mutta onhan sekin aina tyhjää parempi.Oli todella mukava nähdä pitkästä aikaa kotka sillä vaikka toissa vuonna näin kotkan puolenkymmentä kertaa,niin viime vuonna en tätä petolintua nähnyt missään. Reissu oli viimeistään tässä vaiheessa onnistunut.

Parin tunnin sisällä olimme nähneet petolinnuista varpushaukan ja maakotkan mutta niin vain juuri ennen Nivalan keskustaa puhelinlangalta löytyi vielä hiiripöllö täydentämään aamun petolistaa. Sievistähän me tätäkin lintua etsimme tuloksettomasti ja lintu löytyy sitten vauhdista kotia ajellessa. Harvemmin tammikuussa kohdalle osuu tällainen linturetki että lyhyessä ajassa saa katsella ja kuvailla haukkaa, pöllöä ja kotkaa.

1 Kommentti

  1. mopo59 24.4.2015

    Mukavia asiantuntevia lintujuttuja sinulla, mikäli minä nyt jotain niistä ymmärrän (Jorma Halosen entisenä oppilaana. Olet perinyt Mellereiltä kirjoittajan lahjaa. Hyviä havaintoja. t. Eero-setä

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä


Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Lukutaito lisääntyi Suomessa sen jälkeen, kun oppivelvollisuuslaki tuli voimaan vuonna 1921. Lukutaitoisten haapajärvisten täytyi tyytyä tietenkin muualla Suomessa tehtyihin sanomalehtiin vielä silloin, kun kotipaikkakunnalla ei tehty omaa paikallislehteä. Maakuntalehdet ja aluelehdet laativat...

Rauha

Rauha


Rauha

Istun terassillani riipputuolissa. Katos antaa armahtavan varjon polttavassa helteessä. Istun silmät kiinni kuunnellen vienoja tuulikelloja, jotka helisevät tuulessa. Hetkeksi tavoitan sen lapsuuteni huolettomuuden, joka oli silloin se tavallinen mielentila. On kesä, hyppelen maantieltä kotiini...

Hiljaiset kädet

Hiljaiset kädet


Hiljaiset kädet

Miten noista käsistä onkaan tulleet noin pienet ja hennot. Ne lepäävät peitteellä liikkumattomina, kuin sanoen, että kaikki on nyt tehty. Vuosikymmenten askareet, monenlaiset päivät ovat liukuneet ohitse ihan kuin huomaamattomasti. Usein olen katsellut vanhusten käsiä ennenkin ja miettinyt...