Blogit
Lisää hämmästeltävää

Lisää hämmästeltävää

Kokosin listan asioista jotka ovat herättäneet huomioni täällä asuessa. Kohtia on yhteensä 10, edelliset viisi löytyvät aiemmasta tekstistä.

6) Hajut. Hong Kongin nimi tarkoittaa suomeksi Tuoksuvaa satamaa. Yksinkertaisesti sanottuna täällä haisee. Ravintoloista, leipomoista ja katukeittiöistä tulvii erilaisia houkuttelevia tuoksuja. Ostoskeskuksissa tuoksuvat pääasiassa hajuvedet, shampoot, kahvi, hajusteet tai desinfiointiaineet. Toreilla tuoksuvat hedelmät, raaka liha tai kala. Kaduilla haisee välistä roskat, välistä pakokaasu.

Erikoisin on eksoottinen herkku Stinky Tofu (vapaasti käännettynä Haiseva Tofu. Aivan kaamea elämys). Mutta eivät kaikki ole aina vain hyviä tai huonoja hajuja, niitä on vaan selvästi enemmän kuin mihin on tottunut.

7) Portaat. Täällä ei varmaan ole liikettä mihin ei olisi vähintään pientä kynnystä. Jokaiseen kioskiin ja pikku putiikkiin on ainakin yksi iso kynnys tai porras. Ruokakaupat ovat lähes poikkeuksetta katutasoa alempana, jyrkkien portaiden päässä. Hyötyliikuntaa tulee jatkuvasti, vaikkei aina haluaisikaan. Hong Kongista löytyy myös maailman pisimmät (yhteensä 800 metriä), katetut ulkona olevat liukuportaat!
8) Nukkuminen. Ei ole mitenkään epätavallista, että näkee taksikuskin nokosilla. Julkisissa näkee jatkuvasti ihmisiä aivan täydessä unessa! Työmiehet voivat nukkua hetken kadulla  ennen kuin työt jatkuvat. Ravintolassa näkee joskus  torkkuvia tarjoilijoita, jos paikka ei ole vielä auki. Puistoissa näkee ihmisiä nukkumassa istuallaan tai koko penkin leveydeltä. Myös huonekaluliikkeet näyttävät olevan paikka hyville nokosille. Ja taas jaksaa!
Parturi
9) Pikaparturit. Siisti yleisilme on tärkeää, aika on rahaa ja sen vuoksi täällä on valtavasti pikapartureita. Mainoskyltti on selkeä: 10 min, 50 $ ( noin 5 e) ja kuva saksista ja kammasta. Jonotusajan näkee äkkiä; vihreällä pääsee heti, keltaisella ja punaisella joutuu hieman odottamaan.

Parturit eivät ota rahaa vastaan asiakkaalta vaan ensin leikkaus maksetaan automaattiin käteisellä tai Octopus cardilla (paikallinen matkakortti, jolla voi maksaa matkojen lisäksi myös ostoksia, parkkimaksun jne), käteen saa ”lipun hiustenleikkuuseen” ja sitten istutaan odottamaan vuoroa. Kun päästään itse asiaan, parturille kerrotaan toiveet, leikkaus kestää maksimissaan 10 min, pää ja niska imuroidaan ja sen jälkeen pääseekin jo jatkamaan matkaa.

10) Lemmikit. Lemmikkieläinkauppoja on aika tiheässä ja vilkaisen oikeastaan päivittäin mitä viereisen kaupan ikkunassa oleville kissoille ja koirille kuuluu, onko joku myyty ja mitä on tullut tilalle. Kissoja ei näy katukuvassa oikeastaan ollenkaan, mutta koiria senkin edestä. Koiria hemmotellaan valtavasti! On tavallista, että pientä koiraa kannetaan sylissä tai se laitetaan istumaan koirille suunniteltuihin kärryihin ennemmin kuin annetaan kävellä ihmisvilinässä. Pikku puudeli on myös monesti puettu vaatteisiin. Keskustelin yksi päivä naapurin kanssa shih tzun hammasvaivoista ja leikkauksesta. Toipilas istui kärryssä, tottakai.

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä


Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Lukutaito lisääntyi Suomessa sen jälkeen, kun oppivelvollisuuslaki tuli voimaan vuonna 1921. Lukutaitoisten haapajärvisten täytyi tyytyä tietenkin muualla Suomessa tehtyihin sanomalehtiin vielä silloin, kun kotipaikkakunnalla ei tehty omaa paikallislehteä. Maakuntalehdet ja aluelehdet laativat...

Rauha

Rauha


Rauha

Istun terassillani riipputuolissa. Katos antaa armahtavan varjon polttavassa helteessä. Istun silmät kiinni kuunnellen vienoja tuulikelloja, jotka helisevät tuulessa. Hetkeksi tavoitan sen lapsuuteni huolettomuuden, joka oli silloin se tavallinen mielentila. On kesä, hyppelen maantieltä kotiini...

Hiljaiset kädet

Hiljaiset kädet


Hiljaiset kädet

Miten noista käsistä onkaan tulleet noin pienet ja hennot. Ne lepäävät peitteellä liikkumattomina, kuin sanoen, että kaikki on nyt tehty. Vuosikymmenten askareet, monenlaiset päivät ovat liukuneet ohitse ihan kuin huomaamattomasti. Usein olen katsellut vanhusten käsiä ennenkin ja miettinyt...