Blogit
Konelyriikkaa

Konelyriikkaa

Rakensimme runokoneen. Pyrkimys oli operationalisoida kaunokirjallisuuden lajeista jaloin, räkänauraa ohivärähtäville kielikuville ja ennen kaikkea litistää lyriikka kapitalismin ison kantapään alle. Se tarkoittaa, että runokone toimii rahalla.

Hinnasto alkaa viidestä sentistä (peikonräkäloru) ja loppuu sataan euroon (kroisosruno). Maksaa voi myös Tove Janssonin erikoiskolikolla tai Monopoli-seteleillä tai työntää raha-aukosta salmiakkia.

Ulkoinen säätölaitteisto koostuu seitsemästä asteikosta: duuri-molli-asteikko, savolaenen mualiman napa -asteikko (kyllä, ei, vain lauantaisin), käsiala-asteikko (ruma, ei-ruma), aitous-asteikko (plagioidusta geenimanipuloidun kautta luomuun), luomisaika-asteikko (räpäys, tovi, västäräkistä vähäsen tai tosi kauan). Kaksi olennaisinta asteikkoa säätelee tyylilajia ja olemusta. Haluatko hempiän, pittoreskin, intellektuellin, irrelevantin vai karskin runon? Haluatko haekun, moternin, kasipolvisen, vai Murre-runon (hau hau)?

Tähän mennessä runokone on tuottanut hyväntekeväisyyteen 26 euroa, 15 senttiä ja kolme salmiakkikalaa. Työtunteja on takana kuusi. Harkitsemme muun koneiston kanssa, olisiko tuottoisampaa valmistua kandidaateiksi ja sitten maistereiksi ja ryhtyä tekemään hyvinvointitutkimusta valtakunnan suurimmalle painomedialle tai Helsingin diakonissalaitokselle.

Jälkimmäinen on sosiologian professori Saaren mukaan asunnottomien loppusijoituspaikka, josta ei joudu ulosajetuksi kuin murhaamalla. Viime viikot olemme istuneet Saaren luennoilla suut ja silmät ympyriäisinä, ja nyt meistä tuntuu, että kirjallisuusterapia saattaa olla hauraahko silta empatiakuilun toiselle puolelle. Tiesittekö, että Suomessa on tuhansia ihmisiä, jotka eivät osaa lukea?

Onneksi kaiken voi panna koneen piikkiin tai syyttää sitä, joka sääti runon luonteen irrelevantiksi. Sitä paitsi tarina jatkuu: ensi kesälle on suunnitteilla uutiskone (tymäkkä kolmiomalli automaattiasetuksilla), haastattelukone (asteikolla ymmärtävä-nälvivä), kolumnikone (asteikolla hlö.koht.–ajankoht.), ja loppukesästä keksitään vaikka… tietokone?

PS Olen ostanut uuden pyörän. En vihreää, vaan oranssin. Alikulut ovat täyttyneet vedellä ja uudet renkaat jauhavat Raviradantien ja kampuskirjaston väliä kuin vesimyllyt. Kirjaston sohvilla katselemme, kuinka pilvet hajaantuvat katon lasikuplissa. Kevät. Helmikuussa?

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä


Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Lukutaito lisääntyi Suomessa sen jälkeen, kun oppivelvollisuuslaki tuli voimaan vuonna 1921. Lukutaitoisten haapajärvisten täytyi tyytyä tietenkin muualla Suomessa tehtyihin sanomalehtiin vielä silloin, kun kotipaikkakunnalla ei tehty omaa paikallislehteä. Maakuntalehdet ja aluelehdet laativat...

Rauha

Rauha


Rauha

Istun terassillani riipputuolissa. Katos antaa armahtavan varjon polttavassa helteessä. Istun silmät kiinni kuunnellen vienoja tuulikelloja, jotka helisevät tuulessa. Hetkeksi tavoitan sen lapsuuteni huolettomuuden, joka oli silloin se tavallinen mielentila. On kesä, hyppelen maantieltä kotiini...

Hiljaiset kädet

Hiljaiset kädet


Hiljaiset kädet

Miten noista käsistä onkaan tulleet noin pienet ja hennot. Ne lepäävät peitteellä liikkumattomina, kuin sanoen, että kaikki on nyt tehty. Vuosikymmenten askareet, monenlaiset päivät ovat liukuneet ohitse ihan kuin huomaamattomasti. Usein olen katsellut vanhusten käsiä ennenkin ja miettinyt...