Terveys

Tsemppiä äitiyskortista

Vuokko/Jippii! Viikonloppuna tuli terveysprojektin painotavoite täyteen.  Uskallankin siis jo tunnustaa, että tuo neljä kiloa 12 viikon aikana oli tietoisesti alhaalle asetettu, itseeni kun en oikein luottanut. Siksipä – ja myös välttääkseni takapakin kesken projektin – olen nyt asettanut painon pudottamisessa tavoitteeksi vielä kolme kiloa loppujen seitsemän viikon aikana. Tsemppiä sain neljännesvuosisadan takaa äitiyskortista, joka viikonloppuna osui käteeni etsiessäni aarrearkustani ihan erästä muuta juttua. Jos nuo kolme kiloa vielä onnistun karistamaan, olen samoissa lukemissa kuin olin heti kuopukseni syntymän jälkeen. Raskauden alussa ensimmäisellä neuvolakäynnillä painoa oli tosin ollut seitsemän kiloa vähemmän kuin juuri nyt!

Nyt jo tuntuu olo kevyemmältä myös henkisesti, verenpainetta en tosin ole tullut menneen viikon aikana mitanneeksi. Ruokailu jatkuu kevyellä linjalla. Porkkanat ovat mainioita makupaloja, kun makeannälkä iskee. Toki olen kylässä mielihyvin ja hyvällä omallatunnolla nauttinut tarjotun kakku- tai piirakkapalan, mutta kotipöydässä tiukka linja on pitänyt – tarvittaessa kahvileipänä näkkäripala lisukkeineen. Pieni jäätelöpuikkokaan ei remonttia romahduta, koska liikunta on maistunut entiseen tapaan.

Petäjämäen mäkistä tykkilatua olen vältellyt lähinnä kaatumisen pelossa, mutta lauantaina löysin  lasten hiihtokisapaikalta noin sadan metrin mittaisen suoran, jolle oli oikein koneella ajettu perinteisen tyylin urat. Pohjalla maa tosin jo pilkotti. Sitäpä ensin toiseen suuntaan täysillä ja takaisin kevyesti verrytellen. Puolen tunnin intervalliharjoitukseen sinni riitti.

Petäjämäen reissujen jälkeen se oikutteleva olkavarsikin on ollut selvästi vetreämpi, joten jospa sekin tässä kuntoutuu. Eli saattaapa alueeseen satsaus ainakin tässä tapauksessa tuottaa säästöä  sairaanhoitomenoihin.

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Diabetes ei ole mikään pikku juttu

Diabetes ei ole mikään pikku juttu


Diabetes ei ole mikään pikku juttu

Diabeteskerhon vetäjän tehtävät jättävä Barbro Jaakonaho tunnustaa, miten hän nuorena opiskelijana ajatteli, että diabetes on pikku juttu. Lääkettä pistetään ja siinä se. Farmaseutin opintojen aikana hän kuitenkin kiinnostui ja innostui aiheesta ja huomasi, ettei diabetes mikään pikku juttu...


Miesten yleisin syöpä


Miesten yleisin syöpä

Eturauhassyöpä on miesten tavallisin syöpämuoto, jota Suomessa todetaan vuosittain yli 3000 tapausta. Useimmat potilaat ovat eläkeikäisiä. Sairastuneiden keski-ikä on 71 vuotta. Taudin kaikki syyt eivät ole selvillä, mutta perintötekijöillä on jonkin verran osuutta sen syntyyn. Myös...


Ruokavalio tepsii


Ruokavalio tepsii

Marita/Lupasin vielä kertoa, miten ruokavalio on vaikuttanut veriarvoihin. Usein väitetään, että ruokavaliolla ja painopudotuksella ei pysty kolesteroliarvoja paljon pudottamaan. Nyt voin vakuuttaa, että se onnistuu. Kokonaiskolesteroli putosi 5,6:sta 4,8:aan eli normaaliarvoon. Hyvän...