Blogit
Lumimonumentit soivat Oulussa

Lumimonumentit soivat Oulussa

Tämä talvi on ollut kaiken kaikkiaan erikoinen. Talvi alkoi myöhään, ja talvi myös näyttää päättyvän aikaisin. Monet merkit osoittavat, että kevät alkoi tänä vuonna jo helmikuun päättyessä. Tähän viittaa se, että lumet ovat alkaneet sulaa, ja uutisten mukaan muuttolinnut ovat jo palaamassa tähän maahan.
Oulussa on ollut mahdollista huomata muutaman talven aikana, kuinka mahtipontinen lumiveistos on kohonnut torille. Torilla oli talvella 2011 – 12 sellainen lumiveistos, joka koostui kolmesta vierekkäisestä lumimuurista. Käytännössä nämä lumimuurit jäätyivät pian. Kahden lumimuurin välissä sijaitsivat kapeat, jäiset portaat. Koska nämä portaat rakentuivat jäästä, ne olivat hyvin liukkaat ja siitä syystä melkein vaaralliset.
Oulun torille ilmestyi lumiveistos myös talvella 2012 – 13. Myös tämä lumiveistos koostui pääasiassa kahdesta vastakkaisesta lumimuurista, mutta niiden ei olut jäisiä portaita. Korkeiden muurien, jotka sijaitsivat lyhyen matkan etäisyydessä toisistaan, välissä oli suhteellisen matala mäki. Lisäksi toisessa lumimuurissa oli kaiuttimia, joista tulvi ilmoille erikoista ambient-musiikkia. Se ei ollut mitään perinteistä musiikkia, vaan tulkinnanvaraista äänimaisemaa.
Oululaiset rakensivat lumiveistoksen samalle paikalle myös tänä talvena, mutta suojasäät rapauttivat tätä veistosta jo hyvin pian. Tämän veistoksen piti olla sellainen, että yksi lumimuuri reunusti lumikumparetta. Myös tähän lumimuuriin oli asennettu kaiuttimia, joten Oulun torilla ulkoilevat saattoivat kuunnella jälleen jotakin ambient-musiikkia.
Myös haapajärviset ovat hyödyntäneet talvea kerran rakentamalla suuren veistoksen. Kaupungintalon edustalle valmistettiin lumesta ja jäästä suurikokoinen teekannu muutamia vuosia sitten. Se oli tosin vaatimattomampi ilmestys kuin Oulun lumimonumentit ovat olleet, mutta suurella kaupungilla on suuren kaupungin voimavarat, ja pienellä kaupungilla on pienen kaupungin voimavarat.

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä


Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Lukutaito lisääntyi Suomessa sen jälkeen, kun oppivelvollisuuslaki tuli voimaan vuonna 1921. Lukutaitoisten haapajärvisten täytyi tyytyä tietenkin muualla Suomessa tehtyihin sanomalehtiin vielä silloin, kun kotipaikkakunnalla ei tehty omaa paikallislehteä. Maakuntalehdet ja aluelehdet laativat...

Rauha

Rauha


Rauha

Istun terassillani riipputuolissa. Katos antaa armahtavan varjon polttavassa helteessä. Istun silmät kiinni kuunnellen vienoja tuulikelloja, jotka helisevät tuulessa. Hetkeksi tavoitan sen lapsuuteni huolettomuuden, joka oli silloin se tavallinen mielentila. On kesä, hyppelen maantieltä kotiini...

Hiljaiset kädet

Hiljaiset kädet


Hiljaiset kädet

Miten noista käsistä onkaan tulleet noin pienet ja hennot. Ne lepäävät peitteellä liikkumattomina, kuin sanoen, että kaikki on nyt tehty. Vuosikymmenten askareet, monenlaiset päivät ovat liukuneet ohitse ihan kuin huomaamattomasti. Usein olen katsellut vanhusten käsiä ennenkin ja miettinyt...