Terveys

Sulihan se

Vuokko/Viikko vierähti kuin siivillä toissaviikonlopun ahmimista sulatellessa. Henkinen krapula onneksi jäi vilkkaan ja mielenkiintoisen työrupeaman ansiosta unholaan heti alkumetreillä. Samasta syystä kyllä sitten liikuntakin jäi vähemmälle, mutta lauantaiaamuna vaaka näytti jopa hieman vähemmän kuin tasan viikkoa aikaisemmin – eli paino oli pudonnut viikossa 900 grammaa. Maanantaiaamuun mennessä oli tosin kertynyt taas parisataa grammaa lisää, mutta suunta tästä taas kyllä lähtee alaspäin.

Verenpaineissa ei ole valittamista, eivätkä nilkat enää turpoa istuessakaan ihan entiseen malliin, ilmeisesti runsaamman vedenjuonnin, tukisukkahousujen ja liikunnan ansiosta. Toissaviikonloppu kuitenkin opetti, että se toivottu uusi elämäntapa ei vielä ole täysin iskostunut takaraivoon – vehnän välttämistä lukuunottamatta.  Joinakin aamuina ottaa vähän lujille herätä lenkille, ja välillä tulee epäterveellisiä mielitekoja. Mutta vastuksethan kuuluvat elämään, eikä kunto suinkaan yhdestä repsahduspäivästä romahda. Viikkoon ei kylläkään monta sellaista päivää voi mahtua, joten joka-aamuisen punnituksen tarvitsen ruodussa pysyäkseni.

Aamupyrähdykset aloitettuani oli työkiireiden takia jakso, etten käynyt illalla lenkillä ollenkaan. Silloin huomasin olevani valmis unten maille jo ennen iltakymmentä, ja aamulla olin virkeämpi. Toinen syy iltalenkkien laistamiseen oli pimeys ja liukkaus, mutta nythän alkaa valoa riittää meillä sivukylilläkin yhä pidempään molemmissa päissä päivää. Olen suunnitellut, että yrittäisin nousta hiukan aikaisemmin ja siten pidentää aamulenkin kestoa. Muutoksella on kyllä jo kiire, sillä  vajaan kahden viikon päästä alkava kesäaikakin vaatii kellon siirtoa samaan suuntaan. Puolentoista tunnin siirto näin lyhyessä ajassa saattaa tehdä sisäiselle kellolleni tiukkaa.

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Diabetes ei ole mikään pikku juttu

Diabetes ei ole mikään pikku juttu


Diabetes ei ole mikään pikku juttu

Diabeteskerhon vetäjän tehtävät jättävä Barbro Jaakonaho tunnustaa, miten hän nuorena opiskelijana ajatteli, että diabetes on pikku juttu. Lääkettä pistetään ja siinä se. Farmaseutin opintojen aikana hän kuitenkin kiinnostui ja innostui aiheesta ja huomasi, ettei diabetes mikään pikku juttu...


Miesten yleisin syöpä


Miesten yleisin syöpä

Eturauhassyöpä on miesten tavallisin syöpämuoto, jota Suomessa todetaan vuosittain yli 3000 tapausta. Useimmat potilaat ovat eläkeikäisiä. Sairastuneiden keski-ikä on 71 vuotta. Taudin kaikki syyt eivät ole selvillä, mutta perintötekijöillä on jonkin verran osuutta sen syntyyn. Myös...


Ruokavalio tepsii


Ruokavalio tepsii

Marita/Lupasin vielä kertoa, miten ruokavalio on vaikuttanut veriarvoihin. Usein väitetään, että ruokavaliolla ja painopudotuksella ei pysty kolesteroliarvoja paljon pudottamaan. Nyt voin vakuuttaa, että se onnistuu. Kokonaiskolesteroli putosi 5,6:sta 4,8:aan eli normaaliarvoon. Hyvän...