Blogit
Kyllä kohta nappaa

Kyllä kohta nappaa

 

Tämä ei ole kalajuttu. Olimme sunnuntaiongella satamassa. Siellä on kalastus kielletty, mutta viereisen jollan kapteenin mielestä siiman uittaminen oli ihan okei, kun koukuissa oli vain rusinat. Ei siinä ahvenia narrattukaan, vaan kesää. Saalista saatiin.

Tämä muistuttaa kalajuttua. Istuimme Minna Canthin kadun ja Vuorikadun risteyksessä tuomiokirkon muurilla vilkuttamassa autoilijoille. Vilkutimme ensin huolimattomasti, sitten riehakkaasti, sitten kuninkaallisesti keveällä sivuttaisella ranneliikkeellä.

Jälkeenpäin ajateltuna saatoimme vaarantaa liikenteen, mutta porukka vilkutti takaisin. Savon Sanomien toimituksen auto tööttäsi hyväntahtoisesti. Poikajoukko avoautossa heilutti hattujaan. Perheauton takapenkki vilkutti, vaikka etupenkki paheksui. Securityn mies nosti varauksellisesti neljä sormea ratista. Liituraitakaveri lähetti lentosuukon. Iäkästä pariskuntaa nauratti niin, että he ajoivat risteykseen toisenkin kerran. Empiirisen tutkimuksen tulos oli niin voimauttava ja tervehdyssaalis niin kirjava, että sitä on vaikea kuvailla elehtimättä kalajuttumaisesti käsillään.

Tämä on kalajuttu. Kuopion kauppahallissa on pitkä kalatiski. Pikkuveljet olivat pääsiäiskylässä ja kauppias kylmähermoinen. Hän nimesi jäähileessä kelluvat suomukyljet alkaen siitä, jota luulimme jättisärjeksi ja joka olikin sulkava, ja päättäen käärmemäisiin ympyräsuisiin. Lopulta päädyimme Lidliin ostamaan kalapuikkoja. Kallaveden aitoeväkkäillä oli niin surulliset silmät tai jotain sinne päin.

Niin Saariston lapsien Pellekin ajatteli, kun istui synttärionkensa kanssa laiturilla ja Pampula ja Stina kannustivat kilvan, että kyllä kohta nappaa. Pelle kuunteli hiljaa, kunnes kivahti, että ei kyllä nappaa, kun koukussa ei ole matoa. Saman veden äärellä istumisen ilon saa rusinallakin, ainakin sunnuntaina.

Tämä kaikki tapahtui siksi, että sain parina viikonloppuna vieraita Pohjanmaalta, ja kaikilla oli kevättä rinnassa. Piti hakea SPR:n kontista vavat ja Prismasta siimaa. Kallavesj kimalsi, ja yksi meistä päätti hakeutua saaristolaivurikurssille. Toden totta, saalista saatiin.

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä


Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Lukutaito lisääntyi Suomessa sen jälkeen, kun oppivelvollisuuslaki tuli voimaan vuonna 1921. Lukutaitoisten haapajärvisten täytyi tyytyä tietenkin muualla Suomessa tehtyihin sanomalehtiin vielä silloin, kun kotipaikkakunnalla ei tehty omaa paikallislehteä. Maakuntalehdet ja aluelehdet laativat...

Rauha

Rauha


Rauha

Istun terassillani riipputuolissa. Katos antaa armahtavan varjon polttavassa helteessä. Istun silmät kiinni kuunnellen vienoja tuulikelloja, jotka helisevät tuulessa. Hetkeksi tavoitan sen lapsuuteni huolettomuuden, joka oli silloin se tavallinen mielentila. On kesä, hyppelen maantieltä kotiini...

Hiljaiset kädet

Hiljaiset kädet


Hiljaiset kädet

Miten noista käsistä onkaan tulleet noin pienet ja hennot. Ne lepäävät peitteellä liikkumattomina, kuin sanoen, että kaikki on nyt tehty. Vuosikymmenten askareet, monenlaiset päivät ovat liukuneet ohitse ihan kuin huomaamattomasti. Usein olen katsellut vanhusten käsiä ennenkin ja miettinyt...