Blogit
Muuton seurantaa Kalajoella

Muuton seurantaa Kalajoella

Maaliskuun viimeinen lauantaiaamu on valkenemassa ja kello näyttää vasta puolta viittä. Kevään ensimmäinen linturetki Kalajoelle on alkamassa. Aamupäivän retki päätettiin toteuttaa veljen kanssa, kun sääennustekin näytti ihan lupaavalta. Tarkoitus on staijata koko aamupäivän Pitkäsenkylän pelloilla. Staijaaminen tarkoittaa sitä että seurataan lintujen muuttoa pitkään samassa paikassa.

Pelipaikalle saavutaan vähän kuuden jälkeen ja aurinkokin on jo ehtinyt nousta.  Metsähanhia on pelloilla lähes kaksisataa, ja joutseniakin laskeutuu pelloille tullen milloin mistäkin ilman suunnasta. Outo pikkulinnun ääni saa heti aamusta hieman ymmälleen, mutta pian lintu löytyykin läheiseltä lietealtaalta. Ulkosaaristossa vähälukuinen luotokirvinen (kuvassa) löytyy yllättäen keskeltä isoja peltoja. Lintu viipyy paikalla vajaan tunnin ja kun paikalle alkaa valumaan muitakin lintuharrastajia niin he joutuvat tyytymään pelkkiin kuviin.

Metsähanhia muuttaa tasaiseen tahtiin ja seassa muuttaa yksi lyhytnokkahanhikin. Pellolla ruokailee metsähanhien lisäksi muutama merihanhi ja yksi kanadanhanhi. Ensimmäistä kertaa tänä keväänä on sitä oikeaa kevätmuuton makua, kun töyhtöhyyppiä muuttaa toista sataa, sepelkyyhkyjä reilut viisikymmentä ja vuoden ekat hempot ja kapustarintakin näyttäytyy. Aamupäivän aikana titityy harrastajien joukko on kasvanut lähemmäksi kymmentä ja linnut ei pääse karkaamaan usean haukan katseen alta. Tuuli on kääntynyt aamun lounastuulesta länsituulen puolelle joten muuttosää ei ole kovinkaan hyvä. Uljaita merikotkia muuttaa kuitenkin iltapäivän tunteina mukavat kuusi yksilöä. On aika laittaa päivä pakettiin ja odotella kevään ottavan taas yhden askeleen eteenpäin.

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä


Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Lukutaito lisääntyi Suomessa sen jälkeen, kun oppivelvollisuuslaki tuli voimaan vuonna 1921. Lukutaitoisten haapajärvisten täytyi tyytyä tietenkin muualla Suomessa tehtyihin sanomalehtiin vielä silloin, kun kotipaikkakunnalla ei tehty omaa paikallislehteä. Maakuntalehdet ja aluelehdet laativat...

Rauha

Rauha


Rauha

Istun terassillani riipputuolissa. Katos antaa armahtavan varjon polttavassa helteessä. Istun silmät kiinni kuunnellen vienoja tuulikelloja, jotka helisevät tuulessa. Hetkeksi tavoitan sen lapsuuteni huolettomuuden, joka oli silloin se tavallinen mielentila. On kesä, hyppelen maantieltä kotiini...

Hiljaiset kädet

Hiljaiset kädet


Hiljaiset kädet

Miten noista käsistä onkaan tulleet noin pienet ja hennot. Ne lepäävät peitteellä liikkumattomina, kuin sanoen, että kaikki on nyt tehty. Vuosikymmenten askareet, monenlaiset päivät ovat liukuneet ohitse ihan kuin huomaamattomasti. Usein olen katsellut vanhusten käsiä ennenkin ja miettinyt...