Terveys

Onnellisesti ohi

Marita/Nyt se on ohi – tai ei sittenkään. Kevään kuntorempan virallinen ja julkinen osuus on saatu päätöksen, mutta terveellisen elämän opettelu edelleen jatkuu.
Terveysrempan tavoitteeksi asetin viiden kilon painon pudotuksen ja siihen pääsin. Enempää en halunnut pudottaa, ja lopussa piti jo jarrutella, kun kuusi kiloa oli mittarissa. Sen olen huomannut, että iän karttuessa ei kannata liikaa laihduttaa, ettei kovin kurjaksi kulahda.

Tavoitteena oli painoindeksin (BMI) mukainen normaalipaino ja se riittää. Nyt ole asettanut itselleni hälytysrajan, jonka yli painoa ei sovi päästää. Se nimittäin karkaa aikaa nopeasti, jos ei itseään puntaroi. Kokemusta on.
Toinen tavoite oli kolesterolin ja veren sokeriarvojen paraneminen. Labrakokeet ovat vasta ensi viikolla, joten tulokset voin kertoa täällä myöhemmin, vaikka varsinainen remppa onkin ohi.

Sen olen tällä matkalla oppinut, että jokaisesta pullasta ei tarvitse haukata, joka nenän edestä löytyy. Terveytensä puolesta on lupa olla hieman itsekäs. Mutta nipottamaankaan ei tarvitse ryhtyä, ettei kontrolloinnin myötä katoa ilo elämästä. Herkutellakin voi, mutta kohtuus kaikessa.
Alun detox-ruokavalio oli opettavainen, sillä sen aikana huomasin, mitä vatsa sietää ja mitä ei. Kun kaiken turhan karsii pois, on helppo päätellä, mikä ruoka itselle sopii. Huomasin, että söin aivan liikaa leipää, niin ruista kuin vehnääkin sisältävää. Se pisti vatsan möyrimään, mutta loppui ruokavalion myötä.

Nyt syön aika pitkälle uusien ruokasuositusten mukaan. Kasvispitoista ruokaa, kalaa, kanaa, luonnonjugurttia, hedelmiä ja marjoja. Punainen liha menee kasvis-jauhelihakeitossa silloin tällöin. Lasillinen punaviiniäkin joskus. Herkkuja voi popsia, mutta mielellään vai kerran viikossa. Mutta mikä ihmeellisintä, makeaa ei tee oikeastaan mieli lainkaan.
Vaikka varsinainen laihduttaminen on loppunut, terveellisestä ruokavaliosta pidän jatkossakin kiinni.

Liikuntaa olen harrastanut varmasti parikymmentä vuotta säännöllisesti ja sitä kroppa kaipaa. Jooga ja pilates alkavat olla tältä keväältä ohi, ja on aika siirtyä ulos aurinkoon. Maastot ovat jo sen verran sulat, että sauvojen kanssa pääsee rymyämään pururadoille. Uintikin on hauskaa ja tehokasta. Vielä kun saisi romuksi romahtaneen polkupyörän vaihteet kuntoon.
Toimituksen kimpassa laihduttaminen on ollut palkitsevaa, sillä periksi ei kehtaa antaa. Myös muista kanssalaihduttajista ja teistä lukijoista on ollut tukea. Iso kiitos siitä!

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Diabetes ei ole mikään pikku juttu

Diabetes ei ole mikään pikku juttu


Diabetes ei ole mikään pikku juttu

Diabeteskerhon vetäjän tehtävät jättävä Barbro Jaakonaho tunnustaa, miten hän nuorena opiskelijana ajatteli, että diabetes on pikku juttu. Lääkettä pistetään ja siinä se. Farmaseutin opintojen aikana hän kuitenkin kiinnostui ja innostui aiheesta ja huomasi, ettei diabetes mikään pikku juttu...


Miesten yleisin syöpä


Miesten yleisin syöpä

Eturauhassyöpä on miesten tavallisin syöpämuoto, jota Suomessa todetaan vuosittain yli 3000 tapausta. Useimmat potilaat ovat eläkeikäisiä. Sairastuneiden keski-ikä on 71 vuotta. Taudin kaikki syyt eivät ole selvillä, mutta perintötekijöillä on jonkin verran osuutta sen syntyyn. Myös...


Ruokavalio tepsii


Ruokavalio tepsii

Marita/Lupasin vielä kertoa, miten ruokavalio on vaikuttanut veriarvoihin. Usein väitetään, että ruokavaliolla ja painopudotuksella ei pysty kolesteroliarvoja paljon pudottamaan. Nyt voin vakuuttaa, että se onnistuu. Kokonaiskolesteroli putosi 5,6:sta 4,8:aan eli normaaliarvoon. Hyvän...