Blogit
Kesä tuli yhdessä yössä

Kesä tuli yhdessä yössä

Leipä
Täällä on kesä, ihana kesä! Se tuli kuin yhdessä yössä. Yhtäkkiä vaan huomasin, että on jatkuvasti kuuma ja hiostava ilma. Lämpöä on ollut pidemmän aikaa noin +30c ja ilmankosteus on lähempänä sataa kuin viittäkymmentä prosenttia. Ensimmäinen taifuunivaroituskin näkyi.

Täkit ja paksummat vaatteet sai pakata pois, ohuissa kesävaatteissakin on välillä tuskastuttavan kuuma. Mutta toisaalta, +25c aiheuttaa ajatuksen ”siellähän on viileää”. Piti taas tarkistaa kalenterista, onko nyt tosiaan jo kesäkuun puoliväli. Sitä on niin tottunut neljään vuodenaikaan, että tuntuu että jokin unohtui.

Nyt vain manailen mikseivät paikalliset punoita ja hikoile näin paljon, kuivailen kasvojani kävellessä ja väistelen ukkoskuuroja. Olen oppinut käyttämään hyväksi kaikki (oiko)reitit jotka menevät sisätiloissa. Paras suoritus lienee kahden kaupunginosan matka käyttäen ainoastaan ylikulkusiltoja, rakennusten sisätiloja ja metron käytäviä.

Toinen niksi on käyttää uv-suojalla varustettua sateenvarjoa auringossa. Ystäväni mainitsi heti, että Suomessa ainoastaan kylähullu vetäisi sateenvarjon esiin poutasäällä. Kieltämättä hetken aikaa tuntui oudolta tepastella varjo auki keskellä kirkkainta auringonpaistetta, mutta nytpä eivät ole kasvot ja käsivarret kärähtäneet.

Olen lukenut paljon expattien keskustelupalstoja miten täällä toimitaan kesällä; tarvitaanko kosteudenpoistajaa vai pärjääkö kaupasta ostetuilla pienillä pussilla ja rasioilla, tai miten äkkiä vaatteet/ verhot/ kirjat voivat homehtua. Kyttäilen hermostuneena kylpyhuoneen tiivisteitä, vaatekaappeja ja kirjahyllyssä olevia kirjoja. Ilmastointi on sisällä ollessa päällä oikeastaan jatkuvasti. Eilen tuli sähkölaskukin, se oli viisinkertainen talveen verrattuna! Tarkoituksena on lähteä reissuun lähes kuukaudeksi, jännityksellä odotan mitä on vastassa, kun kotiinpaluu koittaa.

Ennen reissua juhlittiin tietenkin juhannusta. Vähälumisessa Suomessa taisivat saunat olla erityisen kuumina, täällä ollaan muuten vaan kuin saunassa vaatteet päällä. Juhannustunnelmaan pääsi, vaikka aurinko laskee seitsemältä ja koivut ja järvet puuttuvat. Sauna tosiaan löytyy ja järven sijasta voi pulahtaa uima-altaaseen.

Eilen huomasin pohjoismaisiin elintarvikkeisiin erikoistuneen kaupan mainostavan ruotsalaisia uusia perunoita! Harmi vain että ne loppuivat samantien. Varasimme myös grillin käyttöön perjantaille, marinoidut kasviksikset ja makkaraksin paistuivat.

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä


Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Lukutaito lisääntyi Suomessa sen jälkeen, kun oppivelvollisuuslaki tuli voimaan vuonna 1921. Lukutaitoisten haapajärvisten täytyi tyytyä tietenkin muualla Suomessa tehtyihin sanomalehtiin vielä silloin, kun kotipaikkakunnalla ei tehty omaa paikallislehteä. Maakuntalehdet ja aluelehdet laativat...

Rauha

Rauha


Rauha

Istun terassillani riipputuolissa. Katos antaa armahtavan varjon polttavassa helteessä. Istun silmät kiinni kuunnellen vienoja tuulikelloja, jotka helisevät tuulessa. Hetkeksi tavoitan sen lapsuuteni huolettomuuden, joka oli silloin se tavallinen mielentila. On kesä, hyppelen maantieltä kotiini...

Hiljaiset kädet

Hiljaiset kädet


Hiljaiset kädet

Miten noista käsistä onkaan tulleet noin pienet ja hennot. Ne lepäävät peitteellä liikkumattomina, kuin sanoen, että kaikki on nyt tehty. Vuosikymmenten askareet, monenlaiset päivät ovat liukuneet ohitse ihan kuin huomaamattomasti. Usein olen katsellut vanhusten käsiä ennenkin ja miettinyt...