Blogit
Pyöräily kuuluu kesään

Pyöräily kuuluu kesään

Nykyajan polkupyörät ovat epäilemättä paljon käytännöllisempiä, kuin polkupyörien varhaiset prototyypit olivat yli 100 vuotta sitten. Minä näin yhden vanhan ajan polkupyörän Raahen Merimuseossa vuonna 2000. Sen etupyörä oli varsin suuri, mutta takapyörä oli hyvin pieni. Polkimet olivat kiinni etupyörässä. Sitten aika ajoi näidenkin kulkuvälineiden ohi.

En ole koskaan omistanut autoa, joten minun on täytynyt turvautua siksi kävelemiseen tai pyöräilyyn. Pyöräilyyn turvautuminen on ollut oikeastaan lähes pakollista, jos olen tahtonut päästä pitkien etäisyyksien päähän kohtuullisen lyhyessä ajassa. Tästä voisi mainita esimerkkinä koulumatkat.
Asuin Haapajärven Tiitonrannalla vuoteen 1989 saakka. Maaseutu on hyvä esimerkki alueesta, jossa välimatkat ovat melko pitkiä. Koululaiset saapuivat kyläkouluun ajoissa, jos he ajoivat sinne polkupyörillä. Muutin Tiitonrannalta keskustataajamaan syksyllä 1989. Matka lähimpään kouluun oli sen jälkeen lyhyempi kuin Tiitonrannalla, mutta pyöräilin edelleen koulumatkat.

Ihanteellisin vuodenaika pyöräilylle Suomessa on kesä yksinkertaisesti siksi, että lumi vaikeuttaa pyöräilyä talvisin. Tiet voivat olla liukkaita ja siksi jopa liian vaarallisia pyöräilylle kyseisenä vuodenaikana.
Myös kesäiset pyöräretket ovat haasteellisia, jos ne ovat pitkiä. Yksi haasteellisimmista pyöräretkistä, jonka olen tehnyt, suuntautui Oulusta Hailuodon saarelle kesällä 2005. Matkan ensimmäinen vaihe oli sellainen, että pyöräilin Oulun eteläpuoliskon ja Oulunsalon kunnan halki Pohjanlahden rannalle.

Retken seuraava vaihe alkoi merimatkalla, koska määränpääni oli saari. Talutin polkupyöräni laiturissa odottaneeseen autolauttaan, ja tämä merimatka osoittautui ilmaiseksi. Kun autolautta saavutti Hailuodon laiturin, autot ajoivat yksi toisensa jälkeen pois lautan kannelta.
Pyöräilin lyhyen matkan verran sisämaahan, ennen kuin palasin lauttalaiturille. Toista merimatkaa seurasi pyöräretken haasteellisin osuus. Se oli paluumatka Oulunsalon halki uhmaten helteistä säätä. Olin perillä Oulussa myöhään illalla.

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä


Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Lukutaito lisääntyi Suomessa sen jälkeen, kun oppivelvollisuuslaki tuli voimaan vuonna 1921. Lukutaitoisten haapajärvisten täytyi tyytyä tietenkin muualla Suomessa tehtyihin sanomalehtiin vielä silloin, kun kotipaikkakunnalla ei tehty omaa paikallislehteä. Maakuntalehdet ja aluelehdet laativat...

Rauha

Rauha


Rauha

Istun terassillani riipputuolissa. Katos antaa armahtavan varjon polttavassa helteessä. Istun silmät kiinni kuunnellen vienoja tuulikelloja, jotka helisevät tuulessa. Hetkeksi tavoitan sen lapsuuteni huolettomuuden, joka oli silloin se tavallinen mielentila. On kesä, hyppelen maantieltä kotiini...

Hiljaiset kädet

Hiljaiset kädet


Hiljaiset kädet

Miten noista käsistä onkaan tulleet noin pienet ja hennot. Ne lepäävät peitteellä liikkumattomina, kuin sanoen, että kaikki on nyt tehty. Vuosikymmenten askareet, monenlaiset päivät ovat liukuneet ohitse ihan kuin huomaamattomasti. Usein olen katsellut vanhusten käsiä ennenkin ja miettinyt...