Uutiset

Valtuusto hyväksyi Haavikkaan aiesopimuksen

Haapajärven kaupunginvaltuusto hyväksyi Päätoimijat-konserniin kuuluvan Rakennusliike Lehto Oy:n kanssa tehdyn aiesopimuksen kauppakeskus Haavikkaan rakentamisesta. Sopimuksen mukaan nykyisen linja-autoaseman paikalle rakennetaan noin 5ı000 neliön kauppakeskus.
Valtuuston päätös ei ollut aivan yksimielinen, sillä Matti Viitala (PS.) kirjautti eriävän mielipiteensä. Hän ei hyväksynyt sopimuksen kaikkia ehtoja ja epäili kauppaketjua veroparatiisikytkyistä.
Aiesopimuksen mukaan kauppakeskukseen on tulossa 650-900 neliön tilat Tokmanni-tavaratalolle sekä useammalle pienelle liikeyritykselle 650-1000 neliötä. Pienliiketilojen yläkertaan on tulossa lisäksi asuntoja 500-1ı000 neliötä. Kauppakeskuksen kustannusarvio on 5-6 miljoonaa euroa.
Kauppakeskukseen ja vieressä olevan Halpa-Hallin mahdolliseen laajennukseen liittyy 70 uutta pysäköintipaikkaa, jotka tulevat Haavikkaan ja Halpa-Hallin hallintaan.
Pysäköintipaikat kaupunki rakentaa kauppakeskuksen läheisyydessä olevalle ja asemakaavan mukaiselle alueelle virastotalon läheisyyteen. Alueen omistaa Senaattikiinteistöt Oy, jonka kanssa kaupunki tekee tarvittavat sopimukset.

Kaupunki vuokraa kiinteistöyhtiölle kauppakeskuksen ja pysäköintipaikkojen vaatiman tontin 500 euron vuosivuokralla. Aiesopimuksen mukaan tontin vuokra vastaa paikkakunnan yleistä vuokratasoa. Vuokrasopimus tehdään sillä ehdolla, että kauppakeskus on käytössä 31.12.2016 mennessä.
Kaupunki sitoutuu rakentamaan omalla kustannuksellaan kauppakeskuksen ja Halpa-Hallin väliin ja läheisyyteen sijoittuvan torialueen valmiiksi vuoden 2016 mennessä. Rakentamiseen on varauduttu kaupungin investointiohjelmassa.

Kaupunki/Haapajärven Kehityskeskus Oy antaa kauppakeskukseen tulevista pienliiketiloista kauppakeskuksen kiinteistöyhtiölle vuokratakuun. Vuokratakuu on voimassa enintään 10 vuotta tilojen käyttöönotosta. Vuokratakuun katoksi asetetaan 190ı000 euroa.
Vuokratakuuta maksetaan sen jälkeen kun liiketila on ollut tyhjänä ilman vuokranmaksajaa yli kaksi kuukautta.
Kauppakeskukseen tulevat yritykset voivat myös ostaa liiketilansa osakkeet, jolloin kaupungin antama vuokratakuu ei koske niitä tiloja.
Kiinteistöyhtiön omistukseen tulevien asunto-osakkeiden myynnistä vastaa rakennusliike.
Nykyisen Linja-autoaseman Liikekeskuskiinteistö Oy:n osakkeet kaupunki myy rakennusliikkeelle 10ı000 eurolla. Rakennusliike sitoutuu kaupan jälkeen purkamaan olemassa olevan rakennuksen omalla tai kiinteistöyhtiön kustannuksella.

Kaupunginjohtaja Juha Uusivirta muistutti valtuuston kokouksessa, että kauppakeskuksen saaminen on Haapajärvelle iso kysymys. Rakennusliikkeiden ja valtakunnallisten kauppaketjujen kanssa on käyty neuvotteluja vuosien ajan.
– Mitään ryntäystä tänne ei ole ollut. Jos realistisia ollaan, niin tulijoita ei paljon ole. Siksi tämä on Haapajärvelle iso kysymys.
Haavikas ratkesi Uusivirran mukaan nyt kokonaispakettina, jota on valmisteltu valtuuston iltakoulussa, kehityskeskuksen hallituksessa ja kaupunginhallituksessa.
Paavo Ranua (kesk.) pitää kauppakeskusta piristysruiskeena koko paikkakunnan liike-elämälle.
– Se tukee muutakin liike-elämää, tuo työpaikkoja ja kerrannaisvaikutuksia tullessaan.
Muuten yksimieliseen päätökseen kirjattiin Matti Viitalan eriävä mielipide. Hän listasi kolme kohtaa, joita ei voi päätöksessä hyväksyä.
Hänen mukaansa 500 euron tonttivuokra ei vastaa paikkakunnan yleistä vuokratasoa. Esimerkiksi Yrittäjätalon tontin vuokra on 5ı000 euroa vuodessa.
Viitala ei hyväksy myöskään vuokratakuuta, joka on hänen mukaansa kehityskeskuksen toimialaan kuulumaton ja asettaa samalla toimialalla toimivat yritykset eriarvoiseen asemaan.
Lisäksi valtuutettu kritisoi kaupunkia asioimisesta veroparatiisiyhtiön kanssa. Tokmannin omistaa ruotsalainen pääomasijoitusyhtiö Nordic Capital, joka on rekisteröity Jerseyn saarille.
– Yleinen yhteiskunnallinen ja poliittinen ilmapiiri tuomitsee voimakkaasti veroparatiisiyhtiöt. Minulle on muodostunut käsitys, että tiedossa ollut veroparatiisikytkentä on haluttu salata.

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Olli Romppasen töitä Aasian taidebiennaalissa

Olli Romppasen töitä Aasian taidebiennaalissa


Olli Romppasen töitä Aasian taidebiennaalissa

Aasian 18. taidebiennaali, maanosan suurin nykytaidetapahtuma on parhaillaan meneillään Bangladeshin pääkaupungissa Dhakassa. Suomea tapahtumassa edustaa mediataiteilija Olli Romppanen (s. 1984), jonka valokuvateoksia nähdään biennaalin päänäyttelyssä. Osa teoksista on kuvattu Haapajärvellä ja...

Isotalus pelaa pesistä Sveitsissä

Isotalus pelaa pesistä Sveitsissä


Isotalus pelaa pesistä Sveitsissä

Kari Isotalus vastaa puhelimeen Sveitsin Zumikonista, Zürichin kupeesta. Tunnelmat ovat aurinkoiset niin kelien kuin mielen osalta. Sveitsissä nautitaan loppukesän +27 asteen lämmöstä ja edessä on finaaliviikonloppu (22.-23.9.) maan pesäpallomestaruusturnauksessa. Sitä Isotalus odottaa jälleen...


Seurakuntavaaleissa neljä listaa Haapajärvellä


Seurakuntavaaleissa neljä listaa Haapajärvellä

Syksyn seurakuntavaaleihin asettautuu Haapajärvellä ehdokkaita neljästä valitsijayhdistyksestä. Nykyisen kirkkovaltuuston ryhmien paikkajaon mukaisessa suuruusjärjestyksessä ehdokkaat ovat: Uusi Viini –ehdokaslista: Aino Eronen, Tiina Järvenpää, Katja Koistila, Timo Koskela, Erkki Leppälä...