Blogit

Harvinainen viirusirkkalintu Haapajärvellä

Joutsen ja kanadanhanhi

Lintuharrastajat ovat saaneet nauttia poikkeuksellisen runsaasta yölaulajakesästä. Toukokuun loppupuolelle sattunut lämmin jakso toi meidän korkeudelle asti poikkeuksellisen paljon mm. viitakerttusia ja viitasirkkalintuja. Haapajärvellä yhden yön aikana viitakerttusia on voinut kuulla toistakymmentä ja meidän alueella harvinainen viitasirkkalintu on kuultu mm. Haapajärvellä Kalakankaalla, Reisjärvellä Puskaperällä ja Nivalassa Haapaperällä. Kesäkuun puolessa välissä sää muuttui jopa poikkeuksellisen kylmäksi ja yölaulajaretkiä ei viitsinyt edes harkita kun elohopea painui pakkasen puolelle ja luntakin saatiin paikoin vähän maahan. Nyt satakielet ovat jo hiljentyneet, mutta edelleen kannattaa yölaulajaretkiä tehdä sillä sirkkalinnut ja kerttuset on vielä hyvin äänessä. Liminkalainen lintuharrastaja Ville Suorsa löysi Haapajärven Jokelasta Tiistaina 8.7 aamuyöstä harvinaisen viirusirkkalinnun. Viirusirkkalintuja löytyy Suomesta vuosittain yksittäisiä. Kyseessä oli Haapajärven toinen viirusirkkalintu sillä ensimmäinen löytyi vuonna 2000. Lähialueella viimeisin viirusirkkalintu on havaittu 12 vuotta sitten kun viirusirkkalintu lauloi Pihtiputaalla. Yölaulajista myös ruisrääkkiä on ollut tänä kesänä mukavan runsaasti ja Reisjärvellä Kinnulanrannassa on kuultu jopa viisi narisevaa rääkkää yhtä aikaa. Hyvällä onnella yölaulajareissulla voi löytää myös viiriäisen. Tänä vuonna ainoastaan yksi viiriäinen on ilmoitettu lähialueelta. Heti alkukesästä löysin viiriäisen Nivalasta, mutta sen jälkeen lähimmät havainnot on tehty Kokkolan seudulta. Nyt heinäkuussa laululinnut on jo hiljentyneet monilta osin ja linnuilla aika kuluukin pääasiassa poikasia ruokkiessa. Kuovinaaraat ja mustaviklot on aloittanut jo syysmuuton ja seuraavaksi onkin vuorossa näyttävämpää kahlaajien muuttoa joka yleensä sisämaassa tahtoo jäädä huomaamatta. Elokuussa on tulossa lintukilpailu joka luultavasti järjestetään Haapajärvellä. Tarkoituksena on havaita mahdollisimman monta lintulajia aamupäivän aikana. Kilpailu käydään joukkueina ja yhdessä joukkueessa on aina 2-5 henkilöä. Mukaan otetaan mielellään myös aloittelevia lintuharrastajia tai sellaisia jotka haluaa kokea sen, että montako lintulajia paikkakunnalta voikaan löytää yhden päivän aikana.

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä


Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Lukutaito lisääntyi Suomessa sen jälkeen, kun oppivelvollisuuslaki tuli voimaan vuonna 1921. Lukutaitoisten haapajärvisten täytyi tyytyä tietenkin muualla Suomessa tehtyihin sanomalehtiin vielä silloin, kun kotipaikkakunnalla ei tehty omaa paikallislehteä. Maakuntalehdet ja aluelehdet laativat...

Rauha

Rauha


Rauha

Istun terassillani riipputuolissa. Katos antaa armahtavan varjon polttavassa helteessä. Istun silmät kiinni kuunnellen vienoja tuulikelloja, jotka helisevät tuulessa. Hetkeksi tavoitan sen lapsuuteni huolettomuuden, joka oli silloin se tavallinen mielentila. On kesä, hyppelen maantieltä kotiini...

Hiljaiset kädet

Hiljaiset kädet


Hiljaiset kädet

Miten noista käsistä onkaan tulleet noin pienet ja hennot. Ne lepäävät peitteellä liikkumattomina, kuin sanoen, että kaikki on nyt tehty. Vuosikymmenten askareet, monenlaiset päivät ovat liukuneet ohitse ihan kuin huomaamattomasti. Usein olen katsellut vanhusten käsiä ennenkin ja miettinyt...