Terveys
Diabetes ei ole mikään pikku juttu

Diabetes ei ole mikään pikku juttu

Diabeteskerhon vetäjän tehtävät jättävä Barbro Jaakonaho tunnustaa, miten hän nuorena opiskelijana ajatteli, että diabetes on pikku juttu. Lääkettä pistetään ja siinä se.
Farmaseutin opintojen aikana hän kuitenkin kiinnostui ja innostui aiheesta ja huomasi, ettei diabetes mikään pikku juttu olekaan. Se on tappava tauti, jos sitä ei hoideta.

Kun Barbrolle lopulta itselle puhkesi kakkostyypin diabetes, hän tiesi, miten tärkeää sen hoitaminen on.
– Aluksi verikokeessa huomattiin, että paastosokeri oli korkealla ja myöhemmin myös aterian jälkeinen arvo nousi. Siloin tarvittiin lääkitystä.

Barbro pitää oman sokeritasonsa mittarina sitä, että yli kymmenen ei verensokeri saa nousta. Silloin tauti on hallinnassa, eikä pääse tekemään elimistössä vaurioita.
– Siksi on tärkeä mitata verensokeri ja käydä myös diabeteshoitajalla ohjeiden mukaan.

Diabetes voi vaurioittaa hermostoa, jonka seurauksena voi tulla särkyjä ja tuntoaistin vaurioita. Diabetes voi myös vaurioittaa silmänpohjia ja heikentää munuaisten toimintaa.
Barbro Jaakonaho muistuttaa, että diabetes on myös valtimo-sairaus. Se tarkoittaa, että diabeetikko on muita suuremmassa vaarassa saada sepelvaltimotaudin, sydäninfarktin, aivoinfarktin ja muita valtimotapahtumia.
Diabetesyhdistys ja sydänyhdistys ovatkin tehneet yhteistyötä, sillä molempien sairauksien ennaltaehkäisyyn sopivat samat vinkit.

Vertaistukiryhmänä Haapajärvellä toimii diabeteskerho, jota Barbro on vetänyt. Nyt kun hän on muuttamassa paikkakunnalta, vetovastuun kerhosta ottaa Aila Åvist.
Diabeteskerhon kautta diabeetikoilla on mahdollisuus saada tukea liikuntaharrastuksiin. Yhdistys saa kaupungilta liikuntarahaa, joka Barbron mukaan on käytetty uimalippuihin ja kuntosaliin.
– Varsinkin uimalippuja käytetään hyvin.

Liikunta onkin yksi keino ennaltaehkäistä ja hoitaa diabetestä. Toinen tärkeä asia on ruokavalio. Naiset muistavat vielä, miten aiemmin ”sokeritautia” sairastava ei saanut syödä sokeria ja niinpä tilalle tarjottiin rasvaa tihkuvia pasteijoita ja lihapiirakoita.
– Nyt sokeria saa kohtuullisesti syödä, mutta rasvaa pitää välttää.
Diabetesliiton sivulla itsestä huolehtimiseen annetaan vielä yksi hyvä vinkki: nuku tarpeeksi. Jo pelkkä unen vähäisyys voi nostaa verensokeria ja sekoittaa muutenkin aineenvaihduntaa Väsyneenä syö helposti mitä sattuu eikä jaksa liikkua.

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa


Miesten yleisin syöpä


Miesten yleisin syöpä

Eturauhassyöpä on miesten tavallisin syöpämuoto, jota Suomessa todetaan vuosittain yli 3000 tapausta. Useimmat potilaat ovat eläkeikäisiä. Sairastuneiden keski-ikä on 71 vuotta. Taudin kaikki syyt eivät ole selvillä, mutta perintötekijöillä on jonkin verran osuutta sen syntyyn. Myös...


Ruokavalio tepsii


Ruokavalio tepsii

Marita/Lupasin vielä kertoa, miten ruokavalio on vaikuttanut veriarvoihin. Usein väitetään, että ruokavaliolla ja painopudotuksella ei pysty kolesteroliarvoja paljon pudottamaan. Nyt voin vakuuttaa, että se onnistuu. Kokonaiskolesteroli putosi 5,6:sta 4,8:aan eli normaaliarvoon. Hyvän...

Kevyempänä kevääseen!

Kevyempänä kevääseen!


Kevyempänä kevääseen!

Toimituksen terveysremontti on saatu onnellisesti päätökseen. Ilmeistäkin voitte päätellä, että kaikki ovat tyytyväisiä saavutuksiinsa. Olo on kevyempi ja mieli iloisempi. Ja ennen kaikkea jokaisen terveys on kohentunut. Läskiä suli terveysrempan aikana yhteensä 30 kiloa. Terveellinen elämä ei...