Blogit
Haapajärven linturallissa  97 lintulajia

Haapajärven linturallissa 97 lintulajia

Elokuun viimeisenä lauantaina Haapajärvellä pidettiin linturalli eli lintukilpailu jossa neljä joukkuetta pyrki löytämään mahdollisimman monta lintulajia kello 6-14 välisenä aikana. Kilpailuun osallistui rallaajia viideltä paikkakunnalta. Minulla oli tänä vuonna kotikenttäetu paikkakuntalaisena, ja joukkueessani oli itseni lisäksi lintuharrastaja Nivalasta ja Ylivieskasta.

Reittisuunnitelman teko oli tavallista hankalampaa, koska kahdeksassa tunnissa ei kaikilla lintupaikoilla ehdi millään käymään ja hyviä paikkoja oli paljon etukäteen tiedossa. Aloitettiin Hautaperän altaan eteläkärjestä heti aamukuudelta ja ensimmäisten lajien joukossa havaittiin harmaahaikara ja seitsemän mustalinnun parvi. Hautaperän altaalla vesi on nyt lienee matalammalla kun kertaakaan kymmeneen vuoteen ja niinpä rannat onkin loppukesästä tarjonnut todella monipuolisesti ja runsaasti kahlaajia joita ei yleensä Haapajärvellä havaita. Altaan länsirannalta löytyi rallissakin useita tyllejä, pikkusirrejä, lapinsirrejä ja yksi kuovisirrikin.

Matka jatkui Karjalahdenrannalle jossa Raumansiltojen läheisyydessä havaitsimme koivun latvassa aamun toisen harmaahaikaran. Näky oli kieltämättä komea! Aamu oli jo lämmennyt mukavasti, kun yhdeksän jälkeen saavuimme hyötyjäteasemalle josta uusina lajeina kirjasimme ylös mm. leppälinnun, mehiläishaukan ja pähkinähakin joita havaitsimmekin useita. Loppukesästä pähkinähakkeja havaitaankin melko runsaasti Haapajärvellä.

Kello lähestyi jo kahtatoista ollessamme Autiorannalla kun joukkuekaveri löysi hanhen lentämästä suoraan meitä kohti. Automaattinen olettamus oli se että metsähanhesta saisimme uuden lajin rallille, mutta kaikkien yllätykseksi lintu olikin merihanhi! Merihanhesta itselläni olikin aikaisemmin ainoastaan keväthavaintoja. Lajeja löytyi tasaisesti ja Autiorannalta kirjattiin vielä mm. isolepinkäinen, ruskosuohaukka ja kivitasku rallilajeiksi.

Ajelimme Aholanjärvelle ja matkalla auton edestä lensi käki joka oli yksi joukkueemme kuudesta lajista joita ei muut joukkueet havainneet. Järvellä ei vesilintuja näkynyt, olihan metsästyskausi jo alkanut, mutta petolintuja oli liikkeellä runsaasti ja lyhyessä ajassa havaittiinkin viisi eri haukkalajia, runsaimpana sinisuohaukka kolmella linnulla. Rallin loppuajaksi menimme Parkkilan Settijärvelle josta vielä löysimme monta uutta lajia, joista parhaimpana lapinkirvinen.

Rallin loputtua ajelimme Siiponkosken kylä- ja jokikeskukselle jossa kävimme läpi päivän tulokset. Meidän joukkue havaitsi 74 lajia jolla irtosikin rallin voitto kolmen lajin turvin. Voittoakin tärkeämpää tässä rallissa oli kuitenkin mukava päivä lintujen parissa ja hyvä retkiseura. Jokaisella joukkueella oli kuitenkin paljon mukavia havaintoja ja kahdeksassa tunnilla löysimme neljän joukkueen voimin Haapajärveltä yhteensä 97 lintulajia.

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä


Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Lukutaito lisääntyi Suomessa sen jälkeen, kun oppivelvollisuuslaki tuli voimaan vuonna 1921. Lukutaitoisten haapajärvisten täytyi tyytyä tietenkin muualla Suomessa tehtyihin sanomalehtiin vielä silloin, kun kotipaikkakunnalla ei tehty omaa paikallislehteä. Maakuntalehdet ja aluelehdet laativat...

Rauha

Rauha


Rauha

Istun terassillani riipputuolissa. Katos antaa armahtavan varjon polttavassa helteessä. Istun silmät kiinni kuunnellen vienoja tuulikelloja, jotka helisevät tuulessa. Hetkeksi tavoitan sen lapsuuteni huolettomuuden, joka oli silloin se tavallinen mielentila. On kesä, hyppelen maantieltä kotiini...

Hiljaiset kädet

Hiljaiset kädet


Hiljaiset kädet

Miten noista käsistä onkaan tulleet noin pienet ja hennot. Ne lepäävät peitteellä liikkumattomina, kuin sanoen, että kaikki on nyt tehty. Vuosikymmenten askareet, monenlaiset päivät ovat liukuneet ohitse ihan kuin huomaamattomasti. Usein olen katsellut vanhusten käsiä ennenkin ja miettinyt...