Blogit
Junan viemää

Junan viemää

Tänä vuonna tuli kuluneeksi 15 vuotta sitä, kun minä matkustin junalla ensimmäisen kerran. Ensimmäinen junamatkani liittyi siihen, että minun täytyi matkustaa Sodankylään suorittamaan asepalvelusta heinäkuussa 1999. Tämä junamatka oli tietenkin ilmainen, koska puolustusvoimien edustajat olivat lahjoittaneet minulle vapaalipun.

Ensimmäinen junamatkani alkoi tietenkin Haapajärven rautatieasemalta. Siirryin Ylivieskan rautatieasemalla seuraavaan junaan, joka meni pohjoiseen suuntaan. Koska Rovaniemen ja Sodankylän välillä ei ole rautatietä, matkustin linja-autolla määränpäähän.

Olen siis matkustellut junalla enemmän tai vähemmän säännöllisesti vuodesta 1999 alkaen. Kun onnistuin saamaan loman armeija-aikana, edessä oli väistämättä pitkä matka Haapajärvelle. Minun täytyi myös matkustaa Haapajärveltä takaisin palveluspaikkaan, joten en voinut välttyä pitkältä junamatkalta siinäkään tilanteessa.

Sen jälkeen kun minut kotiutettiin armeijasta vuonna 2000, Lappiin suuntautuneet junamatkat ovat olleet erittäin harvinaisia. Tällaisiin harvinaisiin matkoihin ovat lukeutuneet junamatkat kertausharjoituksiin.

Jos Haapajärveltä tahtoo matkustaa Ouluun, junamatka ei ole ainoa vaihtoehto, sillä Haapajärveltä voi matkustaa Ouluun saakka myös linja-autolla. Kun minä menin suorittamaan pääsykokeita Oulun yliopistoon vuonna 2003, matkustin linja-autolla määränpäähän. Palasin junalla Oulusta Haapajärvelle.

Minä en ole matkustanut junalla Etelä-Suomeen usein, mutta sellaiset matkat eivät ole olleet täysin harvinaisia. Minä matkustin junalla Helsinkiin muutaman kerran silloin, kun suoritin vielä maisteriopintoja yliopistossa, joten olin oikeutettu opiskelija-alennukseen.

Junayhteys Haapajärveltä sekä Ylivieskan että Iisalmen suuntaan ei ole ollut itsestäänselvyys. Muun muassa sanomalehdissä on uutisoitu menneinä vuosina mahdollisuudesta, että henkilöjunaliikenne lopetettaisiin kyseisellä rataosuudella. Onneksi niin ei ole tapahtunut.
Sillä seikalla, että Haapajärvi sattuu sijaitsemaan Ylivieskasta Iisalmeen ulottuvan poikkiradan varrella, on ollut varmasti oma merkityksensä paikkakunnan kehityksen kannalta.

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä


Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Lukutaito lisääntyi Suomessa sen jälkeen, kun oppivelvollisuuslaki tuli voimaan vuonna 1921. Lukutaitoisten haapajärvisten täytyi tyytyä tietenkin muualla Suomessa tehtyihin sanomalehtiin vielä silloin, kun kotipaikkakunnalla ei tehty omaa paikallislehteä. Maakuntalehdet ja aluelehdet laativat...

Rauha

Rauha


Rauha

Istun terassillani riipputuolissa. Katos antaa armahtavan varjon polttavassa helteessä. Istun silmät kiinni kuunnellen vienoja tuulikelloja, jotka helisevät tuulessa. Hetkeksi tavoitan sen lapsuuteni huolettomuuden, joka oli silloin se tavallinen mielentila. On kesä, hyppelen maantieltä kotiini...

Hiljaiset kädet

Hiljaiset kädet


Hiljaiset kädet

Miten noista käsistä onkaan tulleet noin pienet ja hennot. Ne lepäävät peitteellä liikkumattomina, kuin sanoen, että kaikki on nyt tehty. Vuosikymmenten askareet, monenlaiset päivät ovat liukuneet ohitse ihan kuin huomaamattomasti. Usein olen katsellut vanhusten käsiä ennenkin ja miettinyt...