Uutiset
Kerran kuussa menee myrskyksi

Kerran kuussa menee myrskyksi

Vanha seinäkello lyö työpöydällä verkkaiseen tahtiin. Olavi ”Olli” Teirioja on juuri saanut sen kuntoon ja tarkkailee, että se pysyy ajassa. Seinällä on rivissä monta komeaa kelloa, joiden koneistot hän on kunnostanut.
Kirjahyllyssä on lisäksi pitkä rivi vanhoja vedettäviä herätyskelloja, joiden tikitys on omaa luokkaansa. Olli luottaakin mekaaniseen aikaan ja vanhaan tekniikkaan.
– Hyvä koneisto kestää vaikka sata vuotta.
Sääprofeettana tunnetun Ollin tärkein työkalukin toimii käsipelillä. Se on keltakantinen Almanakka. Siitä hän tutkii taivaanmerkit, jotka kertovat sään vaihtelut.
– Nyt on minunkin uskottava, että syksy siirtyy aina myöhemmäksi. Tähän saakka olen ajatellut, että se on vuosittaista vaihtelua.
Almanakan merkit kertovat, että lokakuun ensimmäinen puolisko on kaunista ja poutaista syyssäätä. Selkeää on ja samalla kylmääkin.
– Kolmannella viikolla sitten tulee niin vettä, räntää kuin luntakin. Maahan asti lunta tuskin jää.
Lokakuun lopussa uusi kuu syntyy myrskyn merkeissä. Tuulta ja sadetta piisaa.  Ja kun Olli pääsee ennustuksessaan pitemmälle, joka kuukausi kuun syntyminen näyttäisi synnyttävän myrskyn.

Marraskuun  alkupuoli on  poutaista ja kaunista säätä. Sitä jatkuu kuukauden puoliväliin saakka. Mutta taas kun tulee uuden kuun syntymisen aika, myrskyksi menee. Taivaalta tulee niin vettä kuin luntakin.
Marras-joulukuun vaihde on mukavaa pakkassäätä pitkälle kuukauden puoliväliin saakka. Joulukuun puolivälissä sää lauhtuu ja muuttuu sateiseksi.
– Silloin varmaan saadaan sen verran lunta, että jouluna on hiihtokelit, hän arvioi almanakan merkkejä tutkaillessaan.
Joulukuun loppupuoli on taas poutaisempaa, ja hyvää keliä näyttäisi jatkuvan vuoden loppuun saakka.
Viime talvi opetti sääprofeetalle, että pysyvän lumen ennustaminen on käynyt aina vaikeammaksi talven siirtymisen vuoksi. Sadetta syksyisin tulee, mutta yhä useammin vetenä.
Tammikuu alkaa kunnon pakkasila, jotka paukkuvat toiselle viikolle saakka. Silloin sää lauhtuu, mutta sateita ei kuitenkaan tule. Kolmannella viikolla lunta satelee hieman, mutta pahemmilta tuulilta säästytään
– Kun kuu tammikuun lopussa syntyy, silloin lumi lentää. Luvassa on kovaa tuulta ja myrskyä.
Helmikuun alku jatkuu lauhana, mutta sadetta ei kuitenkaan tule. Toisella viikolla sää pakastuu, taivas on selkeää ja pakkasaurinkokin voi pilkistää.
Mutta taas kun päästään kuun syntymään kolmannella viikolla, tuulta ja tuiskua on luvassa. Tuulta jatkuu vielä kuukauden lopussakin.

Maaliskuun alkaa lauhana ja kevät pääsee näyttämään ensimmäisiä merkkejään. Hiihtolomanviikon ajalle on tarjolla kaunista säätä, joka jatkuu aina kolmannelle viikolle saakka.
Kolmannella viikolla kuu syntyy epävakaissa merkeissä, mutta myrskyistä päästään vihdoin eroon. Pientä lumisadetta voi tulla.
Maaliskuun viimeinen viikko on kaunis ja aika kylmä. Kuukauden vaihteessa sää kuitenkin lauhtuu ja siitä alkaa kevät. Pääsiäinen ajoittuu aivan kuukauden alkuun ja se on Ollin mukaan todella lauhaa ja aurinkoista aikaa.
Toisella viikolla puhaltavat tuulet sulattavat jo kovasti lunta. Almanakasta sääprofeetta näkee aikaisen kevään merkit.
– Koko loppukuu näyttäisi aurinkoiselta ja lauhalta.
Toukokuun säätä Olli ei vielä paljasta. Hän tutkii almanakkaa, huokailee ja pyörittelee päätään. Ei  hyvältä vaikuta…

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Isotalus pelaa pesistä Sveitsissä

Isotalus pelaa pesistä Sveitsissä


Isotalus pelaa pesistä Sveitsissä

Kari Isotalus vastaa puhelimeen Sveitsin Zumikonista, Zürichin kupeesta. Tunnelmat ovat aurinkoiset niin kelien kuin mielen osalta. Sveitsissä nautitaan loppukesän +27 asteen lämmöstä ja edessä on finaaliviikonloppu (22.-23.9.) maan pesäpallomestaruusturnauksessa. Sitä Isotalus odottaa jälleen...


Seurakuntavaaleissa neljä listaa Haapajärvellä


Seurakuntavaaleissa neljä listaa Haapajärvellä

Syksyn seurakuntavaaleihin asettautuu Haapajärvellä ehdokkaita neljästä valitsijayhdistyksestä. Nykyisen kirkkovaltuuston ryhmien paikkajaon mukaisessa suuruusjärjestyksessä ehdokkaat ovat: Uusi Viini –ehdokaslista: Aino Eronen, Tiina Järvenpää, Katja Koistila, Timo Koskela, Erkki Leppälä...

Piia aloitti Ärräkauppiaana

Piia aloitti Ärräkauppiaana


Piia aloitti Ärräkauppiaana

Haapajärven R-kioskin uutena kauppiaana aloitti maanantaina Piia Gûnes. Hän on kotoisin Sievistä ja asunut Haapajärvellä 12 vuotta. Hän on aiemmin pitänyt turkkilaislähtöisen miehensä Sakir Gûnesin kanssa ruokaravintoloita Haapajärvellä ja Nivalassa sekä Sievissä. Nyt ravintola on vain Sievissä...