Uutiset

Moporatsiassa löytyi ”moottoripyöriä”

Oulun poliisi kohdisti syksyn mopovalvonnan Oulun ja lähiympäristön lisäksi Jokilaaksojen alueelle. Valvonnassa tarkastettiin kaikkiaan 255 mopoa, joista 30 oli viritetty sellaiseksi, että sen katsotaan olevan moottoripyörä.  Käytännössä poliisin suorittamassa koeajossa mopon huippunopeus on vähintään 65 km/h.  Mopon suurin sallittu rakenteellinen nopeus on 45 km/h.
Lisäksi 32 muuta mopoa oli joko lievemmin viritetty tai kunnoltaan sellaisia, että kilpi otettiin poliisin haltuun ja mopot määrättiin valvontakatsastukseen ennen seuraavaa käyttöä. Kaikkiaan 157 mopon kuljettajaa sai tarkastuksen jälkeen jonkinlaisen sanktion, joko mopon kuntoon liittyvästä asiasta, ajotapavasta tai kypärän käyttöön ja sen käyttämättömyyteen liittyvän asian johdosta. Myös yksi varastettu mopo saatiin poliisin haltuun.
– Poliisin näkökulmasta lukumäärä on todella korkea ja osoittaa vain sen, ettei poliisi yksin voi asiaa ratkaista. Kaikki toiminta lähtee kotoa ja siitä, että vastuu on vanhemmilla katsoa jälkikasvunsa toiminnan perään, muistuttaa liikennesektorin ylikomisario Marko Törmänen.

Kahta Jokilaaksojen alueen tapausta tutkitaan törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena.
– Näihin liittyy silmitön ja täysin järjetön piittaamattomuus liikenneturvallisuutta kohtaan ja pakoon ajaminen.
Huolissaan poliisi on  sosiaalisesta mediasta,  jonne osaksi on tullut myös. Kuvaaminen  ole kiellettyä, mutta poliisin näkökulmasta huolestuttavaa on se, että tämäntapaisten videoklippien tekemistä joissakin piireissä ihannoidaan. Niistä  ”tykätään” ja henkilöiden asemaa pönkitetään kaveripiireissä.
– Suunta on todella vakava, kun otetaan huomioon millaisia liikenneturvallisuuden vaarantamisia tapauksiin sisältyy. Mietitään asiaa vaikkapa juuri koulunsa aloittaneen 7-vuotiaan näkökulmasta. On aivan varma, että se turvallinenkin koulutie muuttuu hetkessä jopa surmanloukuksi, jos tämmöinen toimintamalli jatkuu.

Kohdennetussa valvonnassa ei pysäytetä kaikkia tavattuja mopoja, vaan ns. poliisin valikoivalla ammattitaidolla tarkistetaan sellaisia mopoja, joissa voidaan olettaa olevan puutteita, henkilön ajokäytös antaa aiheen epäillä mopon olevan viritetty tai epäilyksiä herättää jokin muu syy. Myös joillekin kouluille on koulun pyynnöstä suunnattu niin sanottu massavalvontaisku, jossa kaikki kyseisen koulun pihan mopot on tarkistettu.
Tilanne valvonnan kohderyhmän mopoissa ei ole viimeisen kahden vuoden aikana merkittävästi muuttunut. Keskimäärin valvontajakson aikana on tarkastettu noin 250 mopoa ja hiukan vuodesta riippuen on erilaisia sanktioita  saanut 120 – 150 mopoilijaa.
– Tämä vain osoittaa sen, että valvonnalle on edelleen tarvetta. Samalla pitää toki muistaa, että paljon on joukossa myös hyviä mopoilijoita, joilla asiat ovat kunnossa ja he myös noudattavat liikennesääntöjä.
– Ehdottomasti positiivinen asia on, että tälläkään kertaan ei tavattu yhtään rattijuoppoa mopon selästä, vaikka paljon muita puutoksia ja osittain aivan silmitöntä ajokäyttäytymistä kohdalle sattui lukuisia.

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Olli Romppasen töitä Aasian taidebiennaalissa

Olli Romppasen töitä Aasian taidebiennaalissa


Olli Romppasen töitä Aasian taidebiennaalissa

Aasian 18. taidebiennaali, maanosan suurin nykytaidetapahtuma on parhaillaan meneillään Bangladeshin pääkaupungissa Dhakassa. Suomea tapahtumassa edustaa mediataiteilija Olli Romppanen (s. 1984), jonka valokuvateoksia nähdään biennaalin päänäyttelyssä. Osa teoksista on kuvattu Haapajärvellä ja...

Isotalus pelaa pesistä Sveitsissä

Isotalus pelaa pesistä Sveitsissä


Isotalus pelaa pesistä Sveitsissä

Kari Isotalus vastaa puhelimeen Sveitsin Zumikonista, Zürichin kupeesta. Tunnelmat ovat aurinkoiset niin kelien kuin mielen osalta. Sveitsissä nautitaan loppukesän +27 asteen lämmöstä ja edessä on finaaliviikonloppu (22.-23.9.) maan pesäpallomestaruusturnauksessa. Sitä Isotalus odottaa jälleen...


Seurakuntavaaleissa neljä listaa Haapajärvellä


Seurakuntavaaleissa neljä listaa Haapajärvellä

Syksyn seurakuntavaaleihin asettautuu Haapajärvellä ehdokkaita neljästä valitsijayhdistyksestä. Nykyisen kirkkovaltuuston ryhmien paikkajaon mukaisessa suuruusjärjestyksessä ehdokkaat ovat: Uusi Viini –ehdokaslista: Aino Eronen, Tiina Järvenpää, Katja Koistila, Timo Koskela, Erkki Leppälä...