Uutiset
Opiskellen kohti itsenäistä elämää

Opiskellen kohti itsenäistä elämää

Pauliina Salonpää ja avustaja Pauliina Rate lähdössä kahvilaan ja shoppailemaan.

Pauliina Salonpää ja avustaja Pauliina Rate lähdössä kahvilaan ja shoppailemaan.

Uutena blogistinamme aloittanut Pauliina Salonpää sai lukion päättötodistuksen ja valkolakin viime keväänä Reisjärven lukiosta. Lukion kurssit hän oli suorittanut jo aikaisemmin, joten hän osallistui syksyllä ja keväällä vain ylioppilaskirjoituksiin.
– Lukiota kävin kaikkiaan viisi vuotta. Viime talven olin jo Ranuan opistolla opiskelemassa viestintää.
Opiskeluputki nuorella naisella on edelleenkin päällä. Tänä syksynä hän aloitti kasvatustieteen ja erityispedagogiikan opinnot avoimessa yliopistossa. Samalla hän haki yhteishaussa ammattikorkeakouluun sosionomin opintoihin Kajaaniin ja sosionomi-diakonin opintoihin Ouluun.
– Nyt odottelen, tuleeko kutsua pääsykokeisiin.
Pauliina tunnustaa, että avoimen yliopiston itsenäiset opinnot ovat hänen luonteelleen vaativia. Mieluimmin hän opiskelisi tunneilla yhdessä muiden kanssa opettajan johdolla.
– Pitää nyt patistaa itseään, että saa kaiken vaadittavan tehdyksi, hän hymyilee iloisesti.

Pauliina asuu tällä hetkellä vanhempien luona ja saa heidän lisäkseen apua sisaruksiltaan. Koko kouluajan hänellä on ollut henkilökohtainen avustaja, jonka turvin hän on voinut käydä koulua kotipitäjässä.
– Itsestään selvää se ei kuitenkaan ole ollut, sillä peruskouluunkin minua yritettiin ohjata muualle.
Pauliina piti kuitenkin päänsä ja sai  henkilökohtaisen avustajan. Peruskouluaikana kunta huolehti siitä, että hänellä oli koulussa avustaja. Lukioon mennessä hän etsi avustajan yhdessä vanhempiensa kanssa.
Ranuan opisto oli Pauliinalle itsenäistymisen paikka. Opistoajan hänellä oli kaksi henkilökohtaista avustajaa sekä lisäksi yksi vapaapäivien tuuraaja. Heidän avullaan opiskelu ja harrastaminen sujui.
Nyt vanhempien luona asuessaan hänellä on yksi kokopäiväinen avustaja, joka työskentelee kahdeksan tuntia päivässä. Kolmisen viikkoa sitten avustajana aloitti lähihoitaja Pauliina Rate Haapajärveltä.
– Me vasta tutustumme, muuta hyvin meillä on mennyt, työnantaja Pauliina vakuuttaa ja työntekijä Pauliina nyökyttelee iloisesti vierellä.
Naisia yhdistää erityisesti huumorintaju, jonka avulla hankalistakin tilanteista selvitään. Esimerkiksi yhdessä lenkkeillessä pyörätuolia käyttävä Pauliina pistää kaasua lisää ja vitsailee avustajalleen, että minä pidän sinun kunnostasi huolta.

Avustajan tehtävänä on helpottaa Pauliinan arkea eli hän on mukana kaikissa päivän toimissa. Opiskeluissa avustaja voi sanelusta kirjoittaa vaikka esseitä, joita avoimen yliopiston opiskelussa tehdään runsaasti.
– Pystyn kirjoittamaan itse tietokoneella, mutta se on hidasta, kun käytän vain yhtä sormea. Pitkiä tekstejä tehdessä avustaja nopeuttaa kirjoittamista.
Ylioppilaskirjoituksissa avustaja oli myös mukana kirjoittamassa Pauliinan sanelun mukaan. Varalta kaikki sanelut myös nauhoitettiin.
– Meitä oli pienessä kopissa kolme ihmistä ja nauhuri, mutta hyvin se sujui.
Äidinkielen aineen Pauliina kirjoitti kuitenkin itse ja sai käyttää siihen lisäaikaa.
– Seitsemän tuntia siihen meni, mutta sain kuitenkin tehtyä.
Blogit ja muut henkilökohtaiset tekstit Pauliina kirjoittaa kuitenkin kokonaan itse ilman sanelua, sillä niitä pitää pohtia aivan toisella tavalla kuin opiskelutehtäviä.  Kirjoittamiseen pitää varata kuitenkin aikaa.
– Ystäville lähtee välillä tosi pitkiä sähköpostiviestejä, Pauliina nauraa.
Ranualle hänelle jäikin monta hyvää ystävää, joiden luo hän suunnittelee nyt pientä matkaa. Ystävyydessä on parasta kasvoista kasvoihin tapaaminen ja siitä Pauliina haluaa pitää kiinni.

Sisukas ja sitkeä nuori nainen on päättänyt, että pyörätuoli ei saa rajoittaa liikaa elämää. Ihan joka paikkaan hän ei pääse, mutta yleensä liikkumiseen keinot keksitään.
– Monet kerrat minua on nostettu ja kannettu, kun pyörätuolilla ei ole jonnekin päässyt. Aina on löytynyt auttavaisia ihmisiä.
Pauliinalla on sähköpyörätuoli, joka on raskas ja vaatii runsaasti tilaa. Sen kanssa kulkiessa hän käyttää taksia. Kevyemmän, käsikäyttöisen pyörätuolin saa henkilöauton kyytiin ja sillä pääsee myös hankalampiin paikkoihin muiden avustamana.
– Suunnittelussa ei aina ole otettu huomioon sähköpyörätuolia. Talossa voi olla hissi, mutta siihen ei tuolin kanssa mahdu, Pauliina kertoo esimerkin.
Liikuntaesteiden lisäksi Pauliina on törmännyt myös ihmisten ennakkoluuloihin ja tietämättömyyteen. Loukkaavalta tuntuu se, että ihmiset puhuvat avustajalle, eivätkä hänelle itselleen.
– Tai kerran minulta kysyttiin, että missä sinä nukut! No sängyssä tietenkin!
Pauliina muistelee, että lapsena hän tiedosti olevansa erilainen, mutta se tuntui luonnolliselta. Vasta kun hän kasvoi teini-iän ohi aikuisuuteen, hän on enemmän miettinyt elämäänsä. Tulevaisuuden suunnittelu ei ole yhtä helppoa kuin käveleville nuorille.
Pauliina on nyt elämänsä yhdessä suuressa risteyskohdassa kun hakee opiskelupaikka ja miettii ammattia. Ilman ammatillista koulutusta ei saa työpaikkaa, ja töitä hän haluaisi tehdä.
– Pitää olla mielekästä tekemistä. Siksi aloitin opiskelutkin avoimessa yliopistossa.

Pauliinan blogia voitte seurata verkkolehdessä. Ensimmäinen löytyy tästä

https://www.maaselkalehti.fi/2014/09/syksy-vuoden-pimeinta-aikaa/

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Isotalus pelaa pesistä Sveitsissä

Isotalus pelaa pesistä Sveitsissä


Isotalus pelaa pesistä Sveitsissä

Kari Isotalus vastaa puhelimeen Sveitsin Zumikonista, Zürichin kupeesta. Tunnelmat ovat aurinkoiset niin kelien kuin mielen osalta. Sveitsissä nautitaan loppukesän +27 asteen lämmöstä ja edessä on finaaliviikonloppu (22.-23.9.) maan pesäpallomestaruusturnauksessa. Sitä Isotalus odottaa jälleen...


Seurakuntavaaleissa neljä listaa Haapajärvellä


Seurakuntavaaleissa neljä listaa Haapajärvellä

Syksyn seurakuntavaaleihin asettautuu Haapajärvellä ehdokkaita neljästä valitsijayhdistyksestä. Nykyisen kirkkovaltuuston ryhmien paikkajaon mukaisessa suuruusjärjestyksessä ehdokkaat ovat: Uusi Viini –ehdokaslista: Aino Eronen, Tiina Järvenpää, Katja Koistila, Timo Koskela, Erkki Leppälä...

Piia aloitti Ärräkauppiaana

Piia aloitti Ärräkauppiaana


Piia aloitti Ärräkauppiaana

Haapajärven R-kioskin uutena kauppiaana aloitti maanantaina Piia Gûnes. Hän on kotoisin Sievistä ja asunut Haapajärvellä 12 vuotta. Hän on aiemmin pitänyt turkkilaislähtöisen miehensä Sakir Gûnesin kanssa ruokaravintoloita Haapajärvellä ja Nivalassa sekä Sievissä. Nyt ravintola on vain Sievissä...