Blogit
Peiliin piirretty nainen

Peiliin piirretty nainen

Veijo Meri on kirjoittanut tuon nimisen kirjan. En ole lukenut sitä, enkä tiedä mikä on kirjan juoni tai tarina. Kirjan nimi istahti mieleeni aamupesulla kun katselin omaa kuvaani peilistä. Millainen nainen siitä heijastuu? Keskustelen usein peilikuvani kanssa. Harvoin olen tyytyväinen näkemääni. Harvoin sanon sille kauniita sanoja. Kriittistä palautetta enimmäkseen. Eikä se palaute koske pelkästään ulkonäköä. Tekemiseni ja tekemättä jättämiseni hyppivät silmille. Eivätkä peilistä kuvastuvan vanhenevan naisen ajatuksetkaan ole kovin korkealle noteerattuja. Mistähän se johtuneekaan.

Varmasti lapsuuteni aikainen kasvatus on siihen osasyynä. Lasten piti olla silloin näkymättömiä ja kuulumattomia. Aikuisten asioihin ja keskusteluihin sekoaminen olisi ollut röyhkeää ja kertonut huonosta kurista.  Lasten hankkimista ei suunniteltu niin kuin nyt tehdään.  Ne vain putkahtivat maailmaan, usein enemmän tai vähemmän vahingossa. Ja jos lapsuudessa ei paljon arvostusta saanut, niin ei tämä aikakaan arvosta vanhenevia ihmisiä. Varsinkaan naisia. Meitä määritellään ulkoisten arvojen mukaan. Ei ole niin väliä sisäisellä ihmisellä kunhan kehon mittasuhteet ovat oikeat. Vanhenevat ihmiset ovat vain taakaksi tälle taloudellisissa vaikeuksissa kärvistelevälle kansakunnalle.

Ehkäpä meidän kaikkien itseään mollaavien olisi hyvä siirtyä aivan toiseen ääripäähän. Aamulla ensitöiksemme menemme peilin eteen ja toivotamme hyvää huomenta sieltä näkyvälle ihanalle kaunokaiselle. Kehumme peilin naisen ajatuksia ja saavutuksia tällä elämän radalla. Olemme helliä ja ymmärtäväisiä vaikka kaikki ei aina ole mennyt toiveiden ja odotusten mukaan. Armahdetaan toisiamme ja itseämme. Ehkä silloin peiliin piirretyn naisen kasvojen ilmeet kääntyvät hymyyn. Voimme toivottaa vielä jäljellä olevat aamut tervetulleiksi elämän syksyn tuulienkin puhaltaessa.

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä


Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Lukutaito lisääntyi Suomessa sen jälkeen, kun oppivelvollisuuslaki tuli voimaan vuonna 1921. Lukutaitoisten haapajärvisten täytyi tyytyä tietenkin muualla Suomessa tehtyihin sanomalehtiin vielä silloin, kun kotipaikkakunnalla ei tehty omaa paikallislehteä. Maakuntalehdet ja aluelehdet laativat...

Rauha

Rauha


Rauha

Istun terassillani riipputuolissa. Katos antaa armahtavan varjon polttavassa helteessä. Istun silmät kiinni kuunnellen vienoja tuulikelloja, jotka helisevät tuulessa. Hetkeksi tavoitan sen lapsuuteni huolettomuuden, joka oli silloin se tavallinen mielentila. On kesä, hyppelen maantieltä kotiini...

Hiljaiset kädet

Hiljaiset kädet


Hiljaiset kädet

Miten noista käsistä onkaan tulleet noin pienet ja hennot. Ne lepäävät peitteellä liikkumattomina, kuin sanoen, että kaikki on nyt tehty. Vuosikymmenten askareet, monenlaiset päivät ovat liukuneet ohitse ihan kuin huomaamattomasti. Usein olen katsellut vanhusten käsiä ennenkin ja miettinyt...