Blogit
Syksyn tuntua

Syksyn tuntua

Syksy on saapunut ja monissa perheissä se alkaa hirvijahdilla. Metsästäjille syksyn merkkejä on monia. Ensimmäisinä merkkeinä ovat kyyhkysjahti ja sorsastus. Näiden jälkeen pääsemmekin minulle tärkeään päivämäärään, eli syyskuun ensimmäiseen päivään. Jänisjahdin alkaminen on joka syksy yhtä innostavaa. Metsäkanajahti on seuraavana vuorossa ja sen jälkeen hirvenmetsästys.

Syksy sisältää useita tärkeitä päiviä meille metsästystä harrastaville. Minun mielestäni metsästys koirien avulla on se juttu. Ajavia koiria meillä on kuusi, kolme kuitenkin niin sanotusti aktiivikäytössä. Tämän vuoksi en ole juurikaan ole innostunut lintujen metsästyksestä tai hirvijahdista. Tilanne olisi varmaankin toinen, jos koirana olisi hirvenhaukkuja, noutaja tai muu lintukoira.
Varusteet

Metsillä kulkiessaan kamerat ovat usein mukana taltioimassa tapahtumia ja hetkiä. Riistaakin toki ammun, mutta ikää kun on tullut niin saalis ei ole enää niin suuressa osassa. Tärkeintä on saada kuunnella soinnukasta ajoa. Passissa on jännitystä oli aseena sitten haulikko tai kamera. Jännityksestä huolen pitävät Niki, Urkki ja Jalmari. Niki on kolmen kovan sekoitus, emä oli puhdas venäjänajokoira ja isä shillerin- ja suomenajokoiran sekoitus. Urkki ja Jalmari ovat puhtaita suomenajokoiria, ikää veljeksillä on vasta vuos. Niki on kolme vuotias nuori luottoajuri, ei juurikaan ole metsässä pettymyksiä tuottanut. Urkki ja Jalmari ovat parhaassa opetusiässä, niiden kanssa metsässä liikkuminen antaa oman jännityksensä. Onhan aina niiden ensi ajot, ylösotot ja muut edesottamukset uusia ja kiehtovia.

Vietän siis paljon vapaa-ajastani metsässä, välillä nauttien varmemmasta, välillä hakien elämyksiä kokemattomien kollien kanssa. Jalmari ja Urkki ovat jo Nikin kanssa ollessaan näyttäneet omaavansa taipumusta ajureiksi. Urkki ajoi ensi ajonsa jo viime lumilla neljän kuukauden ikäisenä. Jalmari on taasen ajanut Nikin kanssa aika hurjan päivän. Nyt ollaan tultu siihen pisteeseen että ”pojat” alkavat itsenäiset ajoharjoitukset.

Tulevissa kirjoituksissani seurataan paljolti koirien edesottamuksia erällä, sekä tietysti kaikkea sitä mitä siellä kohtaan.

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä


Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Lukutaito lisääntyi Suomessa sen jälkeen, kun oppivelvollisuuslaki tuli voimaan vuonna 1921. Lukutaitoisten haapajärvisten täytyi tyytyä tietenkin muualla Suomessa tehtyihin sanomalehtiin vielä silloin, kun kotipaikkakunnalla ei tehty omaa paikallislehteä. Maakuntalehdet ja aluelehdet laativat...

Rauha

Rauha


Rauha

Istun terassillani riipputuolissa. Katos antaa armahtavan varjon polttavassa helteessä. Istun silmät kiinni kuunnellen vienoja tuulikelloja, jotka helisevät tuulessa. Hetkeksi tavoitan sen lapsuuteni huolettomuuden, joka oli silloin se tavallinen mielentila. On kesä, hyppelen maantieltä kotiini...

Hiljaiset kädet

Hiljaiset kädet


Hiljaiset kädet

Miten noista käsistä onkaan tulleet noin pienet ja hennot. Ne lepäävät peitteellä liikkumattomina, kuin sanoen, että kaikki on nyt tehty. Vuosikymmenten askareet, monenlaiset päivät ovat liukuneet ohitse ihan kuin huomaamattomasti. Usein olen katsellut vanhusten käsiä ennenkin ja miettinyt...