Blogit
Historiaa

Historiaa

Kun katselee  tämänhetkistä päättäjien laumaa, moni on vielä kovin nuori.  Ei nuoruudessa ole mitään pahaa. Kaikilla on varmaan paljon pään tietoa, mutta iän myötä tullut kokemus puuttuu. Ja monasti tuntuu että he ovat itsessään niin vahvoja ja varmoja omasta osaamisestaan etteivät ymmärrä myöntää olevansa joskus jopa väärässä. Tavallisen suomalaisen arkipäivä on hämärtynyt ja tuskin tulee mieleen, ettei kaikkien kyyti ole yhtä vaivatonta kuin virka-auton takapenkiltä saattaa näyttää.

Historia voisi opettaa näille untuvikoille paljon. Jos mennään ajassa niin kauas taaksepäin kuin Israelin suuren kuninkaan Salomonin hallitusvuosiin, niin sieltä löytyy hyvä esimerkki oikeista ja vääristä päätöksistä.  Kun Salomo nousi valtaistuimelle isänsä Daavidin jälkeen, niin Jumala kehotti yöllisessä unessa Salomoa anomaan mitä tahansa, niin se olisi hänelle annettu.

Joku olisi pyytänyt kaikki maailman aarteet ja rikkaudet, mutta nuori hallitsija pyysi kuuliaista sydäntä, jotta voisi johtaa kansaa ja erottaa pahan hyvästä.  Pyyntö oli Jumalalle mieluinen ja hän antoi Salomolle niin viisaan ja ymmärtäväisen sydämen, ettei suurempaa viisautta ollut yhdelläkään toisella. Lisälahjana Hän antoi rikkautta ja kunniaa.

Jopa Saban kuningatar matkusti kaukaa Jerusalemiin tapaamaan Salomoa. Kuninkaan kuoleman jälkeen hänen poikansa Rehabeam peri valtaistuimen. Salomonilla oli ollut monia suuria rakennuskohteita kansan joutuessa niiden takia tiukoille.  Nyt kun kaikki oli valmiina, kuninkaan luo tuli koko Israel pyytämään, että se saisi vähän kevennystä työtaakkaansa. Rehabeam kysyi ensin neuvoa vanhimmilta, jotka olivat palvelleet jo hänen isäänsä.

Vanhimmat neuvoivat kuningasta puhumaan kansalle hyviä sanoja, niin kansa palvelisi häntä uskollisesti koko ajan. Neuvo ei kelvannut kuninkaalle ja hän kääntyi nuorten ystäviensä puoleen. Nämä antoivat huonon neuvon, kehottivat vielä lisäämään entistä enemmän taakkaa ja kuritusta. Seurauksena oli valtakunnan jakaantuminen Israelin ja Juudan kuningaskuntiin. Sekä vuosisatojen sodat ja pakkosiirtolaisuus. Väärien neuvojen kuunteleminen oli kohtalokasta.

Tänä päivänä toivoisi nuorille päättäjille viisautta ja nöyryyttä ottaa vastaan vanhempien ja kokeneempien ihmisten ohjeita. Ja myös kunnioittaa niitä. Liian paljon näkee ylimielistä käytöstä. Oman puolueen ja henkilökohtaisen edun tavoittelua. Tulevien vaalien alla kannattaa seurata mitä nämä politiikan parrasvaloissa säteilevät edustajat ja niiksi pyrkivät sanovat. Myös sanomatta jättämiset puhuvat paljon. Heillä on vastuu jokaisen kansalaisen hyvinvoinnista.

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä


Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Lukutaito lisääntyi Suomessa sen jälkeen, kun oppivelvollisuuslaki tuli voimaan vuonna 1921. Lukutaitoisten haapajärvisten täytyi tyytyä tietenkin muualla Suomessa tehtyihin sanomalehtiin vielä silloin, kun kotipaikkakunnalla ei tehty omaa paikallislehteä. Maakuntalehdet ja aluelehdet laativat...

Rauha

Rauha


Rauha

Istun terassillani riipputuolissa. Katos antaa armahtavan varjon polttavassa helteessä. Istun silmät kiinni kuunnellen vienoja tuulikelloja, jotka helisevät tuulessa. Hetkeksi tavoitan sen lapsuuteni huolettomuuden, joka oli silloin se tavallinen mielentila. On kesä, hyppelen maantieltä kotiini...

Hiljaiset kädet

Hiljaiset kädet


Hiljaiset kädet

Miten noista käsistä onkaan tulleet noin pienet ja hennot. Ne lepäävät peitteellä liikkumattomina, kuin sanoen, että kaikki on nyt tehty. Vuosikymmenten askareet, monenlaiset päivät ovat liukuneet ohitse ihan kuin huomaamattomasti. Usein olen katsellut vanhusten käsiä ennenkin ja miettinyt...