Blogit
Jahdin huumaa

Jahdin huumaa

Nyt on sitten saatu kaikki metsämiehet hereille, hirvenmetsästyskin alkoi. Minä huomasin sen lähinnä Nikin käytöksestä. Nikillä on jokin ongelma oransseja asusteita kohtaan. Välittömästi oranssit liivit nähdessään se aloittaa kovan elämöinnin. Meteli on sen laatuista että suuresta kiintymyksestä ei ole kyse. Niin kävi jälleen metsällä ollessamme. Hirvestäjä oli ymmärtäväinen ja saimmekin Nikin miltei kokonaan lopettamaan. Ehkäpä hyvät kokemukset ”oransseista miehistä” saavat ajurin jossain vaiheessa rauhoittumaan.

Yhteisen metsästysrauhan nimissä siirryin Nikin kera hieman sivummalle. Siirtyminen ei meitä haitannut, sillä miltei heti Niki sai jäniksen ylös. Aikani kuunneltuni ajoa hieraisin silmiäni toisenkin kerran. Poliisi metsässä tekemässä valvontaa. Ensimmäinen kerta kolmikymmenvuotisen metsästäjäurani aikana. Hienoa että poliisilla oli vapauttaa resursseja myös metsästyksen valvontaan.

Luvat katsottiin ja ne olivat kunnossa. Muutaman sanasenkin ehtivä kiireiset virkamiehet vaihtaa metsämiehen kanssa. Lähteissään toivottelivat hyvät jahtipäivät ja jatkoivat matkaansa. Maija ei ehtinyt vielä näkyvistä pois kun sain ampua Nikin ajosta jäniksen. Niki ei kauaa kaadolla viihtynyt, vaan se suuntasi uuden ajettavan jäljille.

Ilma oli jopa liiankin lämmin joten olisin ollut valmis ottamaan koiran kiinni. Niki on näissä tilanteissa itsepäinen. Ei aikaakaan, niin taas sen soinnukas ajo sai minunkin pulssini nousemaan. Ajo kävi välillä kuulumattomissa. Ajon lähestyessä pulssini nousi. Totesin tunnin ajon olevan täynnä. Jänis tuli tuttua reittiä ja oli suhteellisen helppo saalis. Tällä kertaa kytkin koiran kiinni kaadolla, oli jo aivan lämmöstä läkähdyksissä. Tämä saisi riittää tältä päivää.

Niki

 

Seuraavana viikonloppuna olikin Urkin vuoro päästä jaloittelemaan. Aamulla koiraa irti päästäessäni odotukset eivät olleet kovin suuret. Kyseessä oli kuitenkin vasta vuoden ikäinen pentukoira. Urkki yllätti iloisesti nopealla ylösotollaan. Ajoääni oli urosmaisen vahva mutta kirkas. Sujuva ajo kesti suurin piirtein kolme varttia, hukalla Urkki ei viihtynyt kuin hetken.

Hieman harmissani seurasin koiraa tutkalla,sen palatessa ajojälkeään takaisin. Jälleen iloinen yllätys. Urkki kävi kääntymässä luonani, tarkisti että isäntä on tallessa. Sen jälkeen lähti takaisin etsimään hukattua jänistä. Tuolla reissullaan se oli noin tunnin verran, välillä pieniä pätkiä ajaen. Minä olin tyytyväinen, Urkista oli tulossa oiva jänis koira.

Urkki

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä


Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Lukutaito lisääntyi Suomessa sen jälkeen, kun oppivelvollisuuslaki tuli voimaan vuonna 1921. Lukutaitoisten haapajärvisten täytyi tyytyä tietenkin muualla Suomessa tehtyihin sanomalehtiin vielä silloin, kun kotipaikkakunnalla ei tehty omaa paikallislehteä. Maakuntalehdet ja aluelehdet laativat...

Rauha

Rauha


Rauha

Istun terassillani riipputuolissa. Katos antaa armahtavan varjon polttavassa helteessä. Istun silmät kiinni kuunnellen vienoja tuulikelloja, jotka helisevät tuulessa. Hetkeksi tavoitan sen lapsuuteni huolettomuuden, joka oli silloin se tavallinen mielentila. On kesä, hyppelen maantieltä kotiini...

Hiljaiset kädet

Hiljaiset kädet


Hiljaiset kädet

Miten noista käsistä onkaan tulleet noin pienet ja hennot. Ne lepäävät peitteellä liikkumattomina, kuin sanoen, että kaikki on nyt tehty. Vuosikymmenten askareet, monenlaiset päivät ovat liukuneet ohitse ihan kuin huomaamattomasti. Usein olen katsellut vanhusten käsiä ennenkin ja miettinyt...