Blogit
Me mennään maalla naimisiin!

Me mennään maalla naimisiin!

..tai rekisteröityyn parisuhteeseen, kukapa tietää.
Olimme lukiolta opintomatkalla Helsingissä. Matkalla kohti Haapajärveä satuin selailemaan Facebookkia, ja eteeni hyppäsi uutinen, jossa eräs kristillisdemokraattien edustaja julisti tasa-arvoisen avioliiton olevan YK:n ihmisoikeusjulistuksen vastainen.
Luin otsikon ääneen. Se aiheutti huomattavaa huvittuneisuutta ja ”MITÄ??” kysymyksiä linja-auton takaosassa.

Niin. Tosiaan. Se, että sukupuolisesta suuntaisuudesta huolimatta saisi mennä naimisiin, varmasti rikkoo ihmisoikeutta. Toki on tulkinnasta kiinni, miten kyseisen kohdan haluaa ymmärtää, mutta ehkä lukutaidossani on vikaa, kun en löydä kyseisestä kohdasta mitään, mikä viittaa siihen että avioliitto olisi vain miehen ja naisen välinen. Ymmärrän vain sen, että täysi-ikäisillä miehillä ja naisilla on oikeus solmia avioliitto.

Article 16.
(1) Men and women of full age, without any limitation due to race, nationality or religion, have the right to marry and to found a family. They are entitled to equal rights as to marriage, during marriage and at its dissolution.
(2) Marriage shall be entered into only with the free and full consent of the intending spouses.
(3) The family is the natural and fundamental group unit of society and is entitled to protection by society and the State.
(lähde http://www.un.org/en/documents/udhr/index.shtml#a16 luettu 20.11.2014)

Sama suomeksi:
Täysi-ikäisillä miehillä ja naisilla on oikeus solmia avioliitto ja perustaa perhe ilman minkäänlaisia rodusta, kansalaisuudesta tai uskonnosta johtuvia rajoituksia. Heillä on yhtäläiset oikeudet avioliittoon, avioliiton aikana ja sen purkamisen jälkeen.
Avioliiton solmiminen tapahtukoon vain tulevien aviopuolisoiden vapaasta ja täydestä suostumuksesta.
Perhe on yhteiskunnan luonnollinen ja perustava ydinosa ja sillä on oikeus yhteiskunnan ja valtion suojaan.
(lähde: https://www.amnesty.fi/tyomme/ihmisoikeudet/ihmisoikeuksien-julistus/ luettu 20.11.2014)

Mutta totta kai tämä on vain nuoren lukiolaisen mielipide. Toisaalta, kun me nuoret tulemme elämään siinä maailmassa, mitä nyt tämän hetken kansanedustajat meille tekevät – ja sanoisin, että elämme tässä maailmassa pidempään kuin osa kansanedustajista, he kun ovat meitä vanhempia.
Sanotaan, että lapsi tarvii isän ja äidin. Olen avioeroperheestä. Totta kai minulla on isä, jota vain näen harvemmin – lähinnä äiti on minut kasvattanut, yksin. Onko tämä väärin? Olisiko minut pitänyt ottaa huostaan, koska äitini on yksinhuoltaja, eikä isäni osallistu fyysisesti päivittäiseen elämääni?

Ehkä olen sitten sen takia ”kasvanut kieroon” ja kannatan tätä lakialoitetta. Minähän en kasvanut perinteisessä perheessä, jossa on isä ja äiti jatkuvasti läsnä. Minulla on kuitenkin rakasvat vanhemmat, joihin voin olla yhteydessä kun siltä tuntuu.
Ei lapsi tarvi isää ja äitiä. Lapsi tarvitsee rakastavat vanhemmat tai vanhemman, ei sillä sukupuolella ole väliä.

Ja vielä se kulunut perustelu, että homovanhempien lapsia kiusataan koulussa. Miksi juuri heitä kiusattaisiin? Vanhemman tehtävä on kasvattaa lapsensa arvostamaan kaikkia samalla tavalla, opettaa, että kaikki ovat okei. Ei kasvattaa lasta siihen uskoon, että on jotenkin epänormaalia, jos on erilaisesta perheestä kuin itse. Ja tämä pätee ihan jokaiseen vanhempaan.
Haluan pitää ääntä. Nostaa tämän entistä enemmän esille. Varmaan kaikilla on nuoria ja lapsia jossain lähipiirissään tai ympärillään, ja monia voi mietityttää onko ok olla homolesboheterobitransu tai jotain siltä väliltä. Se on ok

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä


Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Lukutaito lisääntyi Suomessa sen jälkeen, kun oppivelvollisuuslaki tuli voimaan vuonna 1921. Lukutaitoisten haapajärvisten täytyi tyytyä tietenkin muualla Suomessa tehtyihin sanomalehtiin vielä silloin, kun kotipaikkakunnalla ei tehty omaa paikallislehteä. Maakuntalehdet ja aluelehdet laativat...

Rauha

Rauha


Rauha

Istun terassillani riipputuolissa. Katos antaa armahtavan varjon polttavassa helteessä. Istun silmät kiinni kuunnellen vienoja tuulikelloja, jotka helisevät tuulessa. Hetkeksi tavoitan sen lapsuuteni huolettomuuden, joka oli silloin se tavallinen mielentila. On kesä, hyppelen maantieltä kotiini...

Hiljaiset kädet

Hiljaiset kädet


Hiljaiset kädet

Miten noista käsistä onkaan tulleet noin pienet ja hennot. Ne lepäävät peitteellä liikkumattomina, kuin sanoen, että kaikki on nyt tehty. Vuosikymmenten askareet, monenlaiset päivät ovat liukuneet ohitse ihan kuin huomaamattomasti. Usein olen katsellut vanhusten käsiä ennenkin ja miettinyt...