Uutiset
Läheisen itsemurhasta voi selvitä

Läheisen itsemurhasta voi selvitä

Suru on muuttanut vuosien myötä muotoaan. Marja-Liisa ja Juha Pieksämäki kuvaavat sitä ikäväksi ja kaipaukseksi. Niko on heidän elämässään ja arjessaan läsnä joka päivä, mutta nyt arkea pystyy jo elämään.
– Juhlapyhät ovat edelleenkin vaikeita, vaikka toisaalta sekin on jo helpottanut, Marja-Liisa miettii.
Pariskunnan elämään on palannut valo ja ilo. Marja-Liisa huomasi jossakin vaiheessa miettivänsä, että onko hänellä lupa nauraa. Nyt hänen ei tarvitse enää miettiä. Hymy syttyy herkästi ja nauru pulppuaa.
Nikon itsemurhasta on nyt kulunut 4,5 vuotta. Pariskunta muistaa vieläkin miten valtava shokki se heille oli. Maaliskuinen ilta muutti koko perheen elämän. Marja-Liisa muistelee, että shokkivaihetta kesti pitkään. Ensimmäiset viikot ja kuukaudet olivat todella vaikeita ja ruokahalukin tuntui katoavan.
Pieksämäet ovat alusta lähtien puhuneet Nikon itsemurhasta avoimesti, ja heidän mielestään se on auttanut selviämisessä.
– Tiedän, että kaikille se ei sovi, mutta meitä se on auttanut todella paljon, Marja-Liisa kertoo.

Tänä päivänä Pieksämäet auttavat muita itsemurhan tehneiden läheisiä ohjaamalla Surunauhan vertaistukiryhmää. Ensimmäinen vuosi on kohta takana, ja pariskunta on perustamassa uutta ryhmää, kun ilmoittautuneita on riittävästi.
Läheisen itsemurha on traumaattinen kokemus ja siten myös surun käsittely on vaikeaa. Vertaistukiryhmän voima perustuu yhteisten kokemusten jakamiseen ja vertaisen tukeen. Ryhmänohjaajat taas tuovat toivoa ja valoa tullessaan, sillä he osoittavat, että elämä jatkuu.

Marja-Liisan ja Juhan tarinaa voitte lukea lisää seuraavasta lehdestä.

Pieksämäet tavoittaa osoitteesta
surunauha.haapajarvi@gmail.com

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa


Seurakuntavaaleissa neljä listaa Haapajärvellä


Seurakuntavaaleissa neljä listaa Haapajärvellä

Syksyn seurakuntavaaleihin asettautuu Haapajärvellä ehdokkaita neljästä valitsijayhdistyksestä. Nykyisen kirkkovaltuuston ryhmien paikkajaon mukaisessa suuruusjärjestyksessä ehdokkaat ovat: Uusi Viini –ehdokaslista: Aino Eronen, Tiina Järvenpää, Katja Koistila, Timo Koskela, Erkki Leppälä...

Piia aloitti Ärräkauppiaana

Piia aloitti Ärräkauppiaana


Piia aloitti Ärräkauppiaana

Haapajärven R-kioskin uutena kauppiaana aloitti maanantaina Piia Gûnes. Hän on kotoisin Sievistä ja asunut Haapajärvellä 12 vuotta. Hän on aiemmin pitänyt turkkilaislähtöisen miehensä Sakir Gûnesin kanssa ruokaravintoloita Haapajärvellä ja Nivalassa sekä Sievissä. Nyt ravintola on vain Sievissä...


Mies kuoli rivitalon palossa


Mies kuoli rivitalon palossa

Haapajärven Hallakankaantiellä syttyi asuntopalo maanantain ja tiistain välisenä yönä. Rivitalon päätyhuoneistossa olleen tulipalon sammutustöissä asunnosta löytyi keski-ikäinen vainaja, joka on paikkakuntalainen mies. Tuli oli palanut perusteellisimmin makuuhuoneen sängyn luona. Poliisi...