Blogit
Surun lukitut ovet

Surun lukitut ovet

Joskus olen nähnyt unta siitä, miten olen mennyt jonkun toisen kotiin tämän poissa ollessa. Kävellyt huoneissa ja katsellut vieraan elämänpiiriä ilman lupaa.  Sitten tuon kodin oikea omistaja on tullut yllättäen takaisin.  Miten kauhean noloksi ja syylliseksi olenkaan tuntenut itseni.

Samalla tavalla voi ajattelemattomasti tunkeutua lähimmäisen sisäiseen maailmaan.  Alueelle jonka ihminen haluaa säilyttää vain itsellään.  Tulee astelleeksi  raskailla kengillä maaperällä, joka on liian herkkä sellaiseen kulkemiseen.  On niin paljon tuskan viiltoja,  surun lukittuja ovia, haavoja paranemista vailla.  Aika on usein armelias, etäisyys asioihin tuo jonkinlaista rauhaa. Ja jos haluaa kulkea rinnalla, se täytyy tehdä lähimmäisen ehdoilla.

Surulla on monet kasvot. Joku vetää peiton pään yli ja haluaa vain olla yksin.  Toinen upottaa menetyksensä  tekemiseen ja touhuun.  Kolmas katselee mennyttä koskaan päästämättä siitä irti.  Näihin huoneisiin ei mennä ilman asukkaan suostumusta.  Ja luvan kanssakin hiljaa varoen, ettei  repisi haavoja enemmän auki.

Mutta pimeän syksyn jälkeen tulee talvi peittäen kaiken valkeaan ja puhtaaseen vaippaan.  Talven jälkeen ensimmäiset kevään merkit ilmestyvät.  Lumeen sulaa pälviä, pajunvitsoihin puhkeavat silmut.  Räystäät tiputtavat jäiset kyyneleensä ja pienet purot pääsevät valloilleen.  Voi jälleen uskoa kesänkin olevan olemassa.   Pilvien satavan muutakin kuin murheen pisaroita.

Elämä on niin kummallista.  Sen mutkia ja käänteitä ei voi ennakoida. Pitää vain ajaa se matka  itselle sopivaa vauhtia.  Huomioida muut liikenteessä olevat, että voisi välttyä pahimmilta kolareilta.  Kuitenkin kun törmäyksiä, joskus rajujakin sattuu, niin on olemassa Suuri Parantaja.  Hänelle ei ole niin vaikeita tapauksia, ettei  niihin löytyisi hoitoa.  Lohdullisempaa ajatusta tälle alkaneelle vuodelle ei voisi olla olemassa.

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä


Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Lukutaito lisääntyi Suomessa sen jälkeen, kun oppivelvollisuuslaki tuli voimaan vuonna 1921. Lukutaitoisten haapajärvisten täytyi tyytyä tietenkin muualla Suomessa tehtyihin sanomalehtiin vielä silloin, kun kotipaikkakunnalla ei tehty omaa paikallislehteä. Maakuntalehdet ja aluelehdet laativat...

Rauha

Rauha


Rauha

Istun terassillani riipputuolissa. Katos antaa armahtavan varjon polttavassa helteessä. Istun silmät kiinni kuunnellen vienoja tuulikelloja, jotka helisevät tuulessa. Hetkeksi tavoitan sen lapsuuteni huolettomuuden, joka oli silloin se tavallinen mielentila. On kesä, hyppelen maantieltä kotiini...

Hiljaiset kädet

Hiljaiset kädet


Hiljaiset kädet

Miten noista käsistä onkaan tulleet noin pienet ja hennot. Ne lepäävät peitteellä liikkumattomina, kuin sanoen, että kaikki on nyt tehty. Vuosikymmenten askareet, monenlaiset päivät ovat liukuneet ohitse ihan kuin huomaamattomasti. Usein olen katsellut vanhusten käsiä ennenkin ja miettinyt...