Blogit
Kevätmuuton alkua

Kevätmuuton alkua

Talvi oli Haapajärvellä lyhyt, jos sitä ajattelee vaikka siitä vinkkelistä, että joulukuun 22. päivä Harjunlahdelta lähti muutolle viimeiset 43 laulujoutsenta sula-alueen jäätyessä ensimmäisten joutsenten tullessa samalle paikalle takaisin jo maaliskuun 8.päivä. Kevätmuutto käynnistyi jo toista vuotta peräkkäin poikkeuksellisen aikaisin. Maaliskuun alkupuoli toi alueellemme ensimmäiset joutsenet ja tätä kansallislintuamme nähdään nyt päivä päivältä runsaammin.

Meillä osittain myös talvehtivia vihervarpusia ja mustarastaita on alkanut ilmestymään ruokinnoille. Pelloilta voi löytää jo vaikkapa ensimmäisiä töyhtöhyyppiä ja kiuruja. Aholassa maaliskuun alussa linturetkeäni piristi pohjoista kohti muuttanut aikuinen merikotka. Vesilinnuista Kortejärvellä vierailivat viikonloppuna vuoden ensimmäiset sinisorsat, ja tänään Harjunlahdella oli jo kolme telkkäpariskuntaa. Hyvään vauhtiin päässyt kevätmuutto ottanee tällä viikolla takapakkia mikäli sääennusteet pitää kutinsa. Kylmenevä ja pohjoisen puolelle kääntyvä tuuli käynnistää korkeintaan paluumuuttoa etelään päin, mutta vain hetkellisesti. Kevätmuuton lisäksi myös pöllökausi on nyt käynnissä parhaimmillaan ja meidän alueella tuntuisi näitä huhuilijoita olevan kohtalaisesti. Pöllöretkille hyvän lisämausteen on viime aikoina tarjonnut myös hienot revontulet.

Tämän vuoden toistaiseksi mukavin ja yllättävin lintuhavainto itselleni löytyi omalta ruokinnalta helmikuun lopussa. Hetken aikaan elättelin toiveita valkopäätiaisesta linnun tullessa ruokinnalle, mutta kuvat saatuani selvisi kuitenkin että lintu on valkopäätiaisen ja sinitiaisen risteymä. Valkopäätiaista ei havaita joka vuosi Suomessa ollenkaan ja parhaimpinakin vuosina vain muutamia yksilöitä. Puhtaasta valkopäätiaisesta poiketen tällä linnulla on päälaella sinistä ja rinnassa vähän keltaista jotka viittaavat siihen että kyseessä on risteymä. Joskus se on tarkkaa 🙂 alla vielä kuva tästä veijarista joka kävi kahtena päivänä ruokinnalla.

valkopäätiainenXsinitiainen 26.2 004

valkopäätiainenXsinitiainen

 

 

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä


Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Lukutaito lisääntyi Suomessa sen jälkeen, kun oppivelvollisuuslaki tuli voimaan vuonna 1921. Lukutaitoisten haapajärvisten täytyi tyytyä tietenkin muualla Suomessa tehtyihin sanomalehtiin vielä silloin, kun kotipaikkakunnalla ei tehty omaa paikallislehteä. Maakuntalehdet ja aluelehdet laativat...

Rauha

Rauha


Rauha

Istun terassillani riipputuolissa. Katos antaa armahtavan varjon polttavassa helteessä. Istun silmät kiinni kuunnellen vienoja tuulikelloja, jotka helisevät tuulessa. Hetkeksi tavoitan sen lapsuuteni huolettomuuden, joka oli silloin se tavallinen mielentila. On kesä, hyppelen maantieltä kotiini...

Hiljaiset kädet

Hiljaiset kädet


Hiljaiset kädet

Miten noista käsistä onkaan tulleet noin pienet ja hennot. Ne lepäävät peitteellä liikkumattomina, kuin sanoen, että kaikki on nyt tehty. Vuosikymmenten askareet, monenlaiset päivät ovat liukuneet ohitse ihan kuin huomaamattomasti. Usein olen katsellut vanhusten käsiä ennenkin ja miettinyt...