Blogit
Suututtaa ja hävettää

Suututtaa ja hävettää

Suututtaa ja hävettää. Ei suomalaisten huono menestys Falunin talvikisoissa vaan vanhustenhoito tai paremminkin sen puute. Meillä Haapajärvellä se on varmaan ihan kohtalaisessa kunnossa, mutta kun mennään suuriin kaupunkeihin, niin hätä on suuri. Niin vanhuksilla, omaisilla sekä hoitajilla.
MOT-ohjelmassa kerrottiin miten muistisairas vanhus kotiutettiin sairaalasta. Omaisille ja kotihoitoon unohdettiin vain tiedottaa asiasta.  Niinpä pappa istui kotona neljä päivää ilman ruokaa, juomaa ja lääkkeitä.  Ilman että hygieniasta olisi huolehdittu.

Samassa ohjelmassa seurattiin erään kotihoitajan työpäivää. Asiakasta kohti oli varattu n. 15 minuuttia, joissakin tapauksissa puoli tuntia. Käytännössä noistakin ajoista hoitajan piti nipistää minuutteja pois, jotta olisi kerinnyt käydä joka paikassa. Eli vanhukset maksoivat ajasta, jota eivät edes saaneet. Joku voi ajatella, että mitä merkitystä muutamilla hetkillä on, mutta vanhukselle jolle hoitajan käynti on ainoa ihmiskontakti sillä on suuri merkitys.
Huolestuin kun luin MTV:n vaalikoneen tuloksia. Suurin osa ehdokkaista kannatti vanhusten kotihoitoa. Siitä saattoi päätellä vain sen, ettei näillä ihmisillä ole juurikaan tietoa, mitä kotihoito tänä päivänä käytännössä on.

On suuri asia, että vanhukset voivat asua kotona omassa tutussa ja rakkaassa ympäristössä. Mutta kun tuo ympäristö muuttuu muistisairauden myötä pelottavaksi ja vieraaksi vankilaksi, niin silloin palvelukoti on paras vaihtoehto. Samoin silloin kun ikä ja muut sairaudet tekevät kotona olemisesta päivittäistä selviytymistaistelua.
Jos kotihoitoa kuitenkin edelleen lisätään, se vaatii myös suuria lisäyksiä hoitajamääriin. Toivotaan, että tuleva eduskunta ja hallitus malttavat edeltäjäänsä paremmin miettiä ja valmistella asioita, niin ettei tarvitse euron kuvat silmissä syöstä tätä hyvinvointiyhteiskuntaa lopulliseen tuhoon.

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä


Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Lukutaito lisääntyi Suomessa sen jälkeen, kun oppivelvollisuuslaki tuli voimaan vuonna 1921. Lukutaitoisten haapajärvisten täytyi tyytyä tietenkin muualla Suomessa tehtyihin sanomalehtiin vielä silloin, kun kotipaikkakunnalla ei tehty omaa paikallislehteä. Maakuntalehdet ja aluelehdet laativat...

Rauha

Rauha


Rauha

Istun terassillani riipputuolissa. Katos antaa armahtavan varjon polttavassa helteessä. Istun silmät kiinni kuunnellen vienoja tuulikelloja, jotka helisevät tuulessa. Hetkeksi tavoitan sen lapsuuteni huolettomuuden, joka oli silloin se tavallinen mielentila. On kesä, hyppelen maantieltä kotiini...

Hiljaiset kädet

Hiljaiset kädet


Hiljaiset kädet

Miten noista käsistä onkaan tulleet noin pienet ja hennot. Ne lepäävät peitteellä liikkumattomina, kuin sanoen, että kaikki on nyt tehty. Vuosikymmenten askareet, monenlaiset päivät ovat liukuneet ohitse ihan kuin huomaamattomasti. Usein olen katsellut vanhusten käsiä ennenkin ja miettinyt...