Blogit
Betoniin hurahtaneet

Betoniin hurahtaneet

Betoni:tarvikkeet

Paljon ei betonitöihin tarvikkeita tarvitse hankkia. Betonin voi sekoittaa myös käsin.

Olen monena kesänä tehnyt betoniruukkuja, ja jälleen on se aika, kun kurahommat kutsuu. Niinpä halusin jakaa nämä ohjeet teille lukijoille. Tämä on niin mukavaa ja terapeuttista hommaa, että meinaa välillä lähteä lapasesta. Varoituksen sana on siis paikallaan.

Hain aluksi  25 kiloisen säkin kuivabetonia karkeudeltaan s30. Aurinkoisena iltapäivänä  aloin sekoittelemaan  kuivabetonia veteen ja laitoin muotteihin.
Varaa työhön iso sekoituspalju ja puulasta, porakonetta ja vispilää ei välttämättä tarvita. Mutta muista, käsiä ei saa huuhdella käsienpesualtaassa, sillä sementti vesi voi jämähtää putkistossa.

Betoni on  kiehtova materiaali. Se on karu mutta niin kaunis! Kaiken lisäksi  se on erittäin edullinen, tuo iso säkki maksoi reilut viisi euroa. Haaveissani on betoniset keittiötasot.  Viime kesänä tein terassille työtason, joka onnistui hyvin ja kesti halkeamatta talven pakkaset. Nyt tehdään suojaruukkuja, pihalaattoja, saappaita ja tuikkutarjottimia.
Haastavinta tässä hommassa oikeastaan on sopivien muottien löytäminen. Muoviset vähän joustavat kipot ovat parhaita. Öljyä tarvitaan, jotta ne irtoaisivat helposti. Työhön käyvät muutkin tasoitteet, kuten laastit. Sekaan voi lisätä haluttaessa puhallushiekkaa. Näin hienosta laastista saa rouheampaa. Isoissa pinnoissa kannattaa laittaa vaikka kanaverkkoa tueksi.

Kuplat olisi pitänyt saada pois tärisyttämällä muotteja, en ilmeisesti tärisyttänyt tarpeeksi sillä kuplia jäi aika paljon. Minua ne eivät haittaa, mitä rosoisempi pinta sen parempi.

Betoni:kangas

Liina, betonia ja pölkky. Siitä syntyy ruukku.

Ohje betonitöihin:
Tee betonista ja vedestä aika jämäkkä sekoitus ja upota liina kosteana kuraan. Sekoita hyvin, että liina on joka puolelta kurassa. Laita ämpäri paalun tai muun sopivan korokkeen päälle. Asettele liina ämpärin päälle, muista öljytä ämpäri, niin valmis tuote lähtee hyvin pois. Anna kuivua rauhassa muutamakin päivä.

Betoni:sanko

Kahden ämpärin taktiikalla syntyy kaunis ja kestävä ruukku.

Ruukkuja tehdessä valitse kaksi ämpäriä. Toinen hieman pienempi kuin toinen. Öljyä isompi ämpäri sisäpuolelta ja pienempi ulkopuolelta.
Laita kura isompaan ja paina pienempi astia kuran keskelle. Tarvittaessa lisää betonimassaa tarvittava määrä, riippuen kuinka ison ruukusta haluat. Myös vanhat amppeliruukut käyvät muoteiksi.

Betoni:saappaat

Nyt vanhat saappaat hyötykäyttöön.

Koristeellisia saappaita sekä koristekenkiä on myös moni tehnyt. Saapas vain täyteen betonikuraa ja paina tuikkukolo kuraan esim muovipikarilla. Muutama päivä kuivumisaikaa ja leikkaa veitsellä saapas irti.
Pihalaattoja voi tehdä muun muassa pesuvadissa,  ämpärissä tai muotin voi tehdä itse. Markkinoilta löytyy myös valmiita muotteja. Kukkapenkin reunakiviä saa näppärästi tehtyä parvekekukkalaatikoissa ja maitopurkeissa.
Jälleen kerran tämä on kivaa puuhaa myös perheen pienimpien kanssa.

Kuvat: Wesku Luhtala

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä


Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Lukutaito lisääntyi Suomessa sen jälkeen, kun oppivelvollisuuslaki tuli voimaan vuonna 1921. Lukutaitoisten haapajärvisten täytyi tyytyä tietenkin muualla Suomessa tehtyihin sanomalehtiin vielä silloin, kun kotipaikkakunnalla ei tehty omaa paikallislehteä. Maakuntalehdet ja aluelehdet laativat...

Rauha

Rauha


Rauha

Istun terassillani riipputuolissa. Katos antaa armahtavan varjon polttavassa helteessä. Istun silmät kiinni kuunnellen vienoja tuulikelloja, jotka helisevät tuulessa. Hetkeksi tavoitan sen lapsuuteni huolettomuuden, joka oli silloin se tavallinen mielentila. On kesä, hyppelen maantieltä kotiini...

Hiljaiset kädet

Hiljaiset kädet


Hiljaiset kädet

Miten noista käsistä onkaan tulleet noin pienet ja hennot. Ne lepäävät peitteellä liikkumattomina, kuin sanoen, että kaikki on nyt tehty. Vuosikymmenten askareet, monenlaiset päivät ovat liukuneet ohitse ihan kuin huomaamattomasti. Usein olen katsellut vanhusten käsiä ennenkin ja miettinyt...