Blogit
Kansa valitsi edustajansa

Kansa valitsi edustajansa

Eduskuntavaaleista oli kulunut muutama päivä, kun ryhdyin kirjoittamaan tätä. Myös minä äänestin näissä vaaleissa. Lukijaa ehkä kiinnostaa tietää, kuinka käytin äänioikeuttani. Minä en kuitenkaan paljasta sitä, joten se jää niin sanotuksi vaalisalaisuudeksi.
Suomen Keskusta voitti nämä eduskuntavaalit odotetusti. Näyttää siltä, että nämä eduskuntavaalit toivat tälle puolueelle ensimmäisen selkeän vaalivoiton noin 12 vuoteen. Yllätyksiäkään ei puuttunut näistä vaaleista. Yksi yllätys oli Perussuomalaisten torjuntavoitto. Toinen yllätys oli SDP:n kannatuksen supistuminen.

Koska Suomen Keskusta on nyt suurin puolue, tämän puolueen puheenjohtaja Juha Sipilä tulee muodostamaan uuden hallituksen. Vaalitulos vaikutti myös siihen, kuinka paikat eduskunnan puhemiehistössä jaettiin aluksi.

Aluksi eduskunnan puhemiehen paikka meni suurimmalle puolueelle eli Suomen Keskustalle. Toiseksi suurin puolue eli Perussuomalaiset sai ensimmäisen varapuhemiehen paikan. Kolmannelle sijalle tullut Kokoomus puolestaan sai toisen varapuhemiehen paikan.

Koska SDP jäi vaaleissa neljännelle sijalle, se jäi arvovaltaisen puhemiehistön ulkopuolelle. Sellainen tilanne oli esimerkiksi vuonna 1918, mutta olosuhteet olivat poikkeukselliset silloin. Suomessa käytiin silloin valkoisten ja punaisten välinen sota, jota kutsutaan yleensä sisällissodaksi. On selvää, että tällä sodalla oli vaikutuksensa myös eduskunnan toimintaan.

Vuoden 1918 sodan jälkeen kokoontunutta eduskuntaa kutsutaan tynkäeduskunnaksi, koska paikalla oli vain 98 kansanedustajaa. Sisällissota oli harventanut kansanedustajien lukumäärää. Vain yksi tynkäeduskunnan jäsen oli SDP:n kansanedustaja, eikä häntä tietenkään valittu puhemiehistöön. Tynkäeduskunta toimi lopulta varsin lyhyen ajan, sillä Suomeen määrättiin ennenaikaiset eduskuntavaalit. Täysilukuinen eduskunta valittiin vuonna 1919.

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä


Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Lukutaito lisääntyi Suomessa sen jälkeen, kun oppivelvollisuuslaki tuli voimaan vuonna 1921. Lukutaitoisten haapajärvisten täytyi tyytyä tietenkin muualla Suomessa tehtyihin sanomalehtiin vielä silloin, kun kotipaikkakunnalla ei tehty omaa paikallislehteä. Maakuntalehdet ja aluelehdet laativat...

Rauha

Rauha


Rauha

Istun terassillani riipputuolissa. Katos antaa armahtavan varjon polttavassa helteessä. Istun silmät kiinni kuunnellen vienoja tuulikelloja, jotka helisevät tuulessa. Hetkeksi tavoitan sen lapsuuteni huolettomuuden, joka oli silloin se tavallinen mielentila. On kesä, hyppelen maantieltä kotiini...

Hiljaiset kädet

Hiljaiset kädet


Hiljaiset kädet

Miten noista käsistä onkaan tulleet noin pienet ja hennot. Ne lepäävät peitteellä liikkumattomina, kuin sanoen, että kaikki on nyt tehty. Vuosikymmenten askareet, monenlaiset päivät ovat liukuneet ohitse ihan kuin huomaamattomasti. Usein olen katsellut vanhusten käsiä ennenkin ja miettinyt...