Uutiset
Mikko Reijola kuvaa katuja ja fanittaa Haapajärveä Facebookissa

Mikko Reijola kuvaa katuja ja fanittaa Haapajärveä Facebookissa

Kun tietokoneellaan seikkailee videopalvelu Youtubeen ja hakee kuvamateriaalia Haapajärvestä, voi törmätä espoolaisen Mikko Reijolan kuvaamiin videoihin. Ne ovat ainakin Suomen mittakaavassa melko ainutlaatuisia.
Reijola ei ainakaan koskaan ole kuullut, että kukaan toinen taltioisi harrastuksekseen Helsingin ja Haapajärven katuja päästä päähän.
– Aloitin tämän kolme, neljä vuotta sitten. Silloin hankin auton ulkopuolelle asennettavat kamerat, joilla saa laadukasta kuvaa.
Videoita on kertynyt Youtubeen jo pitkälti yli kaksisataa, joten Reijolalla on jo useampikin kuvausreissu takanaan.
– Onneksi kerralla on mahdollisuus ajaa useampikin katu läpi, Reijola huokaisee.
Suurin osa videoista on kuvattu Helsingissä, mutta onpa mukana muutama haapajärvinenkin katu. Näyttää siltä, että Reijola on kulkenut ainakin pitkin Koulukatua sekä Vitikantietä.
Miksi hän sitten pöristelee videokameroineen ympäri pitäjää?
– Haluan videoiden avulla säilöä nämä kadut. Kuvaamalla voi tallentaa niitä muutoksia, joita ympäristössä tapahtuu. Jos nämä videot säilyvät vielä vuosikymmeniä, niin sitten tulevaisuuden ihmiset voivat katsella niistä 2010-luvun Haapajärveä, Reijola visioi.
Reijolan videoinnin kohteeksi päätyvät usein kaupungin pääkadut sekä tiet, jotka ovat jollakin tapaa muuttumassa. Myös oma mielenlaatu vaikuttaa paljon siihen, mihin mies kameransa suuntaa.
– Omien fiilisten mukaan mennään.
Reijola suunnittelee jatkavansa kuvaustöitä vielä hamaan tulevaisuuteen, mutta mitään selkeää kuvauspäämäärää hänellä ei ole.
– Kyllähän minua tietenkin kiinnostaisi säilöä vaikka kaikki Helsingin kadut, mutta se taitaa olla vähän utopistinen tavoite, hän nauraa.

Reijola on monelle tuttu mies myös muualta internetistä, sillä vuonna 2010 hän perusti Facebookiin yhteisön, joka on tarkoitettu kaikille Haapajärven kaupungista kiinnostuneille.
Haapajärvi fani -yhteisöön kuuluu nykyään lähes tuhat Facebook-käyttäjää ympäri Suomen. Jotkut asuvat ulkomailla asti.
– Kauimmaiset ovat Amerikassa, tietää Reijola.
Rajattoman internetin avulla Reijola ja muut voivat seurata Haapajärven tapahtumia ja kuulumisia tuhansienkin kilometrien päästä.
Haapajärvi fani -yhteisö on aktiivinen vielä viisi vuotta perustamisensa jälkeenkin. Reijola jakaa sivustosta tykkääville esimerkiksi vanhoja valokuvia, joita muut voivat vapaasti kommentoida.
Alun perin Reijola perusti sivuston juurikin siksi, että vanhoissa valokuvissa esiintyville ihmisille saataisiin nimet ja kuville tarina.
Reijola lisää sivustolleen myös tuoreita Haapajärvi-aiheisia otoksia sekä tietoa tapahtumista, jotka koskevat Haapajärveä.
– Kävin vasta Haapajärvellä, ja kävelin uuden rantapolun edestakaisin. Laitoin maisemista kuvan Facebookiin, ja kuvasta tykättiin kovasti. Joillekin oli aivan uutta tietoa, että tämmöinenkin on rakennettu, Reijola kertoo.
Tämä ei tietenkään ole mikään ihme, sillä sivustolla kohtaavat niin Haapajärvellä asuvat kuin ulkopaikkakuntalaisetkin.
Toiset eivät välttämättä ole Haapajärvellä koskaan asuneetkaan. Reijolakin on viettänyt elämänsä pääkaupunkiseudulla, mutta äidinpuoleisen suvun juuret ovat tukevasti Haapajärven maaperässä.
– Vietin Haapajärvellä pitkiäkin aikoja lapsena. Aina on mukava vierailla ja kierrellä lapsuuden tärkeissä maisemissa. Esimerkiksi Kalakankaan Kotiniemessä käyn monesti ja tarkistan, onko kummitätini kotitalo vielä pystyssä.

Sosiaalisen median konkari viihtyy useissa muissakin Facebook-yhteisöissä.
– Olen mukana esimerkiksi Stadin slangi -aiheisessa ryhmässä. Käyn valokuvaamassa ja videoimassa materiaalia, jota sitten jaan muille ryhmäläisille, Reijola valaisee.
Hän vaikuttaa myös vanhoja luokkakuvia kokoavassa Facebook-yhteisössä, jossa on lähes kolmetuhatta jäsentä.
– Ihmiset jakavat siellä vanhoja luokkakuvia, ja monet tunnistavat kuvista itsensä, kaverinsa, isänsä tai jopa mummonsa.
Toisinaan ryhmäläiset tekevät retkiä entisiin opinahjoihinsa.
– Soittelen kouluille, että saataisko tulla, ja yleensä se sopii. Menemme vierailulle porukalla, ja samalla vanhat koulukaverit saavat jälleen tavata toisensa.
Sosiaalisen median kautta Reijolakin on tavannut vanhoja ystäviä sekä tutustunut aivan uusiinkin ihmisiin.
– Joitakin uusia tuttavuuksia olen käynyt jopa tapaamassa Haapajärvellä käydessäni.
Reijola onkin mainio esimerkki siitä, etteivät sosiaalisen median hyödyt kuulu yksinomaan nuorisolle.
– Internet on lähes rajaton, hän iloitsee.
Onneksi myös yläikärajaton.

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Isotalus pelaa pesistä Sveitsissä

Isotalus pelaa pesistä Sveitsissä


Isotalus pelaa pesistä Sveitsissä

Kari Isotalus vastaa puhelimeen Sveitsin Zumikonista, Zürichin kupeesta. Tunnelmat ovat aurinkoiset niin kelien kuin mielen osalta. Sveitsissä nautitaan loppukesän +27 asteen lämmöstä ja edessä on finaaliviikonloppu (22.-23.9.) maan pesäpallomestaruusturnauksessa. Sitä Isotalus odottaa jälleen...


Seurakuntavaaleissa neljä listaa Haapajärvellä


Seurakuntavaaleissa neljä listaa Haapajärvellä

Syksyn seurakuntavaaleihin asettautuu Haapajärvellä ehdokkaita neljästä valitsijayhdistyksestä. Nykyisen kirkkovaltuuston ryhmien paikkajaon mukaisessa suuruusjärjestyksessä ehdokkaat ovat: Uusi Viini –ehdokaslista: Aino Eronen, Tiina Järvenpää, Katja Koistila, Timo Koskela, Erkki Leppälä...

Piia aloitti Ärräkauppiaana

Piia aloitti Ärräkauppiaana


Piia aloitti Ärräkauppiaana

Haapajärven R-kioskin uutena kauppiaana aloitti maanantaina Piia Gûnes. Hän on kotoisin Sievistä ja asunut Haapajärvellä 12 vuotta. Hän on aiemmin pitänyt turkkilaislähtöisen miehensä Sakir Gûnesin kanssa ruokaravintoloita Haapajärvellä ja Nivalassa sekä Sievissä. Nyt ravintola on vain Sievissä...