Blogit
Maailma Australiasta katsottuna

Maailma Australiasta katsottuna

Neljän viikon ajan olen nyt talsinut Pitkin Australian maita, nähnyt upeita maisemia, oppinut kulttuuria ja kieltä sekä tavannut uusia, mahtavia ihmisiä. Tämä blogi kertoo vaihto-oppilasvuodestani Australiassa Victorian osavaltiossa Rotari-järjestön kautta.

Aloitin elämää mullistavan matkani 21.7.2015 Helsingin lentokentältä, josta lensin Singaporeen orientaatioleirille. Lähdimme matkaan yhdessä muiden Australiaan matkaavien Rotari-oppilaiden kanssa. Lento kesti 12 tuntia, minkä aikana ehti tutustua paremmin muihin vaihtareihin ja ajatella tulevaa vuotta. Yleiseksi puheenaiheeksi nousi “en vieläkään usko, että teen tämän” –keskustelu.

Singaporessa en ollut koskaan aikaisemmin käynyt, joten se osoittautui aikamoiseksi kokemukseksi. Paikkahan oli pinta-alaltaan melko pieni, mutta senkin edestä sieltä löytyi ihmisiä. Rakennukset olivat korkeita juuri tämän pinta-ala ongelman takia. Neljän päivän aikana edin nauttia 32 asteen lämpötilassa päivittäin, nähdä kaupunkia ja yöeläintarhan seka saada tärkeää tietoa koulusta tulevaa vuotta varten. Singaporesta erkanimme eri lentokoneisiin, jotka veivät meidät tulevaa kotikaupunkia lähimmälle kentälle. Lensin Melbourneen yhdessä kolmen muun oppilaan kanssa.
Australia 3Melbourneen kesti lentää reippaat seitsemän tuntia, mikä alkoi tuntua jo tuskalta. Olimme kaikki yliväsyneitä ja jännittyneitä, joten loppumatkasta alkoi juttu luistaa ruotsin kielellä ja laulut suomen kielellä. Lentokentällä vastassa minua oli hostperheeni ja piirin puheenjohtaja. Eihän sitä oikein silloin vielä tajunnut, mikä kokemus minua odottaa ja mihin olen oikein päässyt. Neljän viikon läpikäyneenä voi kuitenkin jo sanoa. että sitä alkaa pikku hiljaa tajuamaan.

Kotikaupunkini täällä on Haapajärveen verrattuna hieman pienempi mutta aikalailla saman verran ihmisiä. Pääelinkeinona on liha- ja maitokarjan kasvattaminen ja olenkin vitsaillut, että täällä on enemmän lehmiä kuin ihmisiä. Itse asun vielä vähän syrjemmässä keskustasta, Tinambassa. Tinambassa asuu noin 500 ihmista ja kylällä on oma kirkko ja pubi.Ensimmäiset päivät täällä maaseudulla menivät nopeaa, mutta ovat silti hämärän peitossa aikaeron, väsymyksen ja kulttuurishokin takia. Kova flunssa iski heti saapumiseni kunniaksi ja siksi jouduinkin siirtämään koulun aloittamista muutamalla päivällä. Olipahan aikaa tutustua ympäristöön ja perheeseen paremmin.

Kouluun menin kuitAustralia 2enkin heti toipumiseni jälkeen ja siitä se päivärytmi taas alkoi. Koulussani on noin 650 oppilasta, mutta se luokitellaan keskisuureksi kouluksi täällä. Haapajärven lukioon verrattuna tunsin itseni aika pieneksi ja eksyneeksi täällä. En varmaan vieläkään olisi oppinut koulun tavoille, ellen olisi tavannut mitä mahtavimpia ihmisiä. Oikeastaan kaikki ovat olleet täällä todella avuliaita ja ystävällisiä. Kaikilla on ollut halu tutustua minuun, joten olen tuntenut oloni erittäin tervetulleeksi.
Koulupäivät alkavat yhdeksältä ja loppuvat vartin yli kolme. Olen päässyt nauttimaan koulubussilla kulkemisesta, mikä sattuu olemaan vielä niitä myöhäisimpiä ja kaikista kauiten aikaa ottavia busseja. Kokemus se on sekin.

Niin kuin jo mainitsinkin, ihmiset täällä ovat erittäin ystävällisiä ja mukavia. Minulla tulee olemaan yhteensä neljä hostperhettä. Ensimmäiseen hostperheeseeni kuuluu äiti, isä ja kolme lasta, joista enää vain yksi asuu kotona. Kahdessa seuraavassa perheessä tulee olemaan vähän enemmän lapsia, joten elämää riittää.

Tällä hetkellä totuttelen englannin kieleen ja yritän oppia siitä mahdollisimman paljon. Vaikka olenkin ollut täällä jo monta viikkoa, sujahtaa aina muutama suomenkielinen sana englannin joukkoon aina silloin tällöin. Ja kaikista paras vitsi täällä on nimeni… Voi sitä naurun määrää, kun ihmiset koittavat sanoa koko nimeni painottaen r-kirjainta!

 

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä


Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Lukutaito lisääntyi Suomessa sen jälkeen, kun oppivelvollisuuslaki tuli voimaan vuonna 1921. Lukutaitoisten haapajärvisten täytyi tyytyä tietenkin muualla Suomessa tehtyihin sanomalehtiin vielä silloin, kun kotipaikkakunnalla ei tehty omaa paikallislehteä. Maakuntalehdet ja aluelehdet laativat...

Rauha

Rauha


Rauha

Istun terassillani riipputuolissa. Katos antaa armahtavan varjon polttavassa helteessä. Istun silmät kiinni kuunnellen vienoja tuulikelloja, jotka helisevät tuulessa. Hetkeksi tavoitan sen lapsuuteni huolettomuuden, joka oli silloin se tavallinen mielentila. On kesä, hyppelen maantieltä kotiini...

Hiljaiset kädet

Hiljaiset kädet


Hiljaiset kädet

Miten noista käsistä onkaan tulleet noin pienet ja hennot. Ne lepäävät peitteellä liikkumattomina, kuin sanoen, että kaikki on nyt tehty. Vuosikymmenten askareet, monenlaiset päivät ovat liukuneet ohitse ihan kuin huomaamattomasti. Usein olen katsellut vanhusten käsiä ennenkin ja miettinyt...