Uutiset

Hätä vauvoista ja äideistä patisti auttamaan

Miltä minusta tuntuisi jos olisin pakoalaisena pienen vauvan kanssa?  Tätä kolmen lapsen äiti Varpu Vatanen mietti nähdessään uutiskuvia pakolaistulvasta. Lasten ja äitien hätä kosketti häntä niin, että halusi itsekin tehdä jotain.
– Soitin Oulun vastaanottokeskukseen ja kysyin, tarvitaanko siellä lasten vaatteita ja tarvikkeita. Vaatteita siellä oli tarpeeksi, mutta vauvantarvikkeista oli pula.
Varpu ideoi yhdessä vastaanottokeskuksen kanssa vauvapaketin, joita hän nyt kerää edelleen toimitettavaksi.
– Käyn itse viemässä ne perille, ja otan auton niin täyteen kun mahtuu.
Varpu mietti, että koskapa kaukana vastaanottokeskuksesta asuvan ja työssä käyvän äidin on vaikea tarjota muuta apua, niin vauvapaketti on konkreettinen apu. Jos paketteja tulee runsaasti ja apua tarvitaan pitempään, hän voisi kerätä vielä toisenkin lastin.

pakkausVastaanottokeskuksessa tuntuu olevan puute erityisesti vaipoista ja eri-ikäisten pienten lasten tarvikkeista. Pienen vauvan pakkaukseen voi hankkia vaippojen lisäksi esimerkiksi tuttipullon ja pullotutteja, kynsisakset tai hiusharjan, ruokalapun, voidetta (esim. Bepanthen), jonkin pienen vaatteen, vaikkapa myssy, hammasharjan, hoitoalustan ja pienen lelun. Harsojakin voi laittaa, jos kotoa löytyy.
– Voide, hammasharja ja pullotutit sekä vaipat pitää ostaa uutena, mutta muuten voi pakata omalta lapselta jääneitä tavaroita. Puhtaita niiden tietysti pitää olla.
Pakkauksia tarvitaan myös isommille vaippaikäisille. Isomman lapsen pakkauksessa voisi olla vaippojen lisäksi hammasharja ja tahna, hiusharja tai kynsisakset, ruokalappu, pieni vaate, kuten sukkahousut, sekä jokin pieni lelu.
– Pelkkiä vaippapakettejakin voin ottaa vastaan, sillä vaippoja siellä tarvitaan.
Varpu aikoo viedä paketit Oulun vastaanottokeskukseen ennen syyskuun loppua. Kaikki jotka haluavat auttaa, voivat yksin tai ystävän kanssa kerätä vauvapaketin ja toimittaa sen Varpulle 24.9. mennessä.
– Minulle voi soittaa, niin annan ohjeita ja sovitaan pakettien vastaanotosta.
Varpun puhelinnumero on 040-7000092.
Haapajärvellä ovat muutkin yksityiset laittaneet omia keräyksiä pystyyn. Oksavan naiset ovat keränneet vaatteita toimitettavaksi SPR:n Konttiin Oulussa. Lapset ovat tehneet myös omia pieniä pakettejaan vietäväksi. Vieläkin vaatteita ja tarvikkeita otetaan vastaan ja toivotaan myös kuljetuskyytejä Ouluun. Yhteyshenkilöinä ovat Katri Rönn ja Anna-Maija Niskakoski.

Seurakunnalla kaksi keräystä
Pakolaistulva on saanut monen haapajärvisen miettimään, miten hän voisi auttaa. Yksittäiset ihmiset ovat laittaneet omaa aikaansa ja voimiaan peliin keräysten järjestämiseksi, mutta myös seurakunta haluaa toimia avun välittäjänä.
Haapajärven seurakunta järjestää  kaksi keräystä.  Päiväkerhoissa ja perhekerhossa otetaan vastaan puhtaita ja ehjiä leluja, jotka toimitetaan vastaanottokeskuksiin pakolaislapsille.
– Lisäksi keräämme hygieniatarvikepakkauksia, jotka varastoidaan aluksi oman seurakunnan tiloihin ja toimitetaan Ouluun tai Ruukkiin, kun saamme tiedon, milloin tarvikkeet on hyvä tuoda,  kertoo kirkkoherra Kari Tiirola.
–  Tällä hetkellä tavaralahjoitusten määrä esimerkiksi Oulussa on niin suuri, että kertyneet avustukset on ensin selvitettävä.
Tiirola kuitenkin muistuttaa, että pakolaisongelma ei ratkea viikossa tai kuukaudessa, vaan apua tarvitaan myöhemminkin. Molemmat keräykset kestävät syyskuun loppuun.
– Alueemme seurakunnat ovat luonteva kanava auttamiselle, koska auttaminen on seurakunnan perustyötä.  Diakonia- ja sielunhoitotyössä kohdataan jatkuvasti oman paikkakunnan apua tarvitsevia, mutta kristillinen lähimmäisenrakkaus ei tunne rajoja kotimaassa eikä ulkomailla.
Tiirola muistuttaakin laupiaan samarialaisen esimerkistä, joka on velvoittava: auttaminen ei ole kiinni kansallisuudesta, ihonväristä eikä edes uskonnosta.
Hygieniatarvikkeet voi toimittaa kirkkoherranvirastoon. Hygieniakassin sisältö miehelle: hammasharja, hammastahna, shampoo, palasaippua, deodorantti ja pyyhe. Naisten kassi on muuten samansisältöinen, mutta siihen lisätään vielä terveyssiteitä.

Kuvassa Sonja ja Arttu Jaakonaho auttavat äiti-Varpua vauvantarvikkeiden pakkaamisessa.

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa


Seurakuntavaaleissa neljä listaa Haapajärvellä


Seurakuntavaaleissa neljä listaa Haapajärvellä

Syksyn seurakuntavaaleihin asettautuu Haapajärvellä ehdokkaita neljästä valitsijayhdistyksestä. Nykyisen kirkkovaltuuston ryhmien paikkajaon mukaisessa suuruusjärjestyksessä ehdokkaat ovat: Uusi Viini –ehdokaslista: Aino Eronen, Tiina Järvenpää, Katja Koistila, Timo Koskela, Erkki Leppälä...

Piia aloitti Ärräkauppiaana

Piia aloitti Ärräkauppiaana


Piia aloitti Ärräkauppiaana

Haapajärven R-kioskin uutena kauppiaana aloitti maanantaina Piia Gûnes. Hän on kotoisin Sievistä ja asunut Haapajärvellä 12 vuotta. Hän on aiemmin pitänyt turkkilaislähtöisen miehensä Sakir Gûnesin kanssa ruokaravintoloita Haapajärvellä ja Nivalassa sekä Sievissä. Nyt ravintola on vain Sievissä...


Mies kuoli rivitalon palossa


Mies kuoli rivitalon palossa

Haapajärven Hallakankaantiellä syttyi asuntopalo maanantain ja tiistain välisenä yönä. Rivitalon päätyhuoneistossa olleen tulipalon sammutustöissä asunnosta löytyi keski-ikäinen vainaja, joka on paikkakuntalainen mies. Tuli oli palanut perusteellisimmin makuuhuoneen sängyn luona. Poliisi...