Blogit
Monokulttuuriset koulumuistoni

Monokulttuuriset koulumuistoni

Syksyn alkaminen merkitsee sitä, että koulut täyttyvät oppilaista. Monet lapset jatkavat edellisinä vuosina alkanutta oppivelvollisuuden suorittamista, mutta osalle tämäkin syksy on merkinnyt kouluun menemistä ensimmäisen kerran.
Minä aloitin oppivelvollisuuden suorittamisen 28 vuotta sitten, vuonna 1987. Se koulu oli yksi Haapajärven kyläkouluista, Tiiton koulu. Vaikka esikoulutoimintaa ei ollut Haapajärvellä vielä silloin, Tiitonrannan koulurakennus oli jo tuttu. Seurakunnan päiväkerho oli kokoontunut kyseisen koulun tiloissa.

Yksi erityisen mieleen jäänyt tapahtuma Tiitonrannan vuosilta oli se seremonia, jossa koulun takapihalle istutettiin jokin puuntaimi. Kaikki oppilaat ja henkilökunnan jäsenet olivat seuraamassa tilaisuutta. Ilmeisesti tälle puuntaimelle ei suotu mahdollisuutta kasvaa täyteen pituuteensa. Kun minä kävin Tiiton koulun pihalla edellisen kerran, saatoin huomata, että takapihalla oli melko vähän puita.
Minä en viettänyt aivan kaikkia ala-astevuosiani Tiiton koululla. Muutin maaseudulta keskustataajamaan kolmannen luokan alussa, syksyllä 1989. Se oli tietenkin suuri muutos, koska luokkatoverit ja opettajat vaihtuivat. Keskustan koulu oli myös paljon suurempi kuin Tiitonrannan koulu. Ajan myötä kuitenkin totuin tähän suureen muutokseen.

Näin jälkeenpäin ajatellen tulee kiinnittäneeksi huomionsa erityisesti yhteen asiaan kouluvuosistani. Jos puhutaan niin sanotusta kulttuurimiljööstä, niin kulttuurimiljöö oli sekä Tiitonrannalla että keskustassa varsin monokulttuurinen eli yksikulttuurinen.
Kulttuurimiljöö oli monokulttuurinen monella perusteella. Kaikki peruskoulun oppilaat ja opettajat olivat suomenkielisiä. On tietenkin totta, että osa oppilaista kuului herätysliikkeeseen. Toisaalta kaikki oppilaat osallistuivat samalle uskonnontunnille. Yhtä lailla tietyt juhlaperinteet, kuten joulu, yhdistivät kaikkia. Myös tällainen monokulttuurinen kulttuurimiljöö voi olla viihtyisä.

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä


Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Lukutaito lisääntyi Suomessa sen jälkeen, kun oppivelvollisuuslaki tuli voimaan vuonna 1921. Lukutaitoisten haapajärvisten täytyi tyytyä tietenkin muualla Suomessa tehtyihin sanomalehtiin vielä silloin, kun kotipaikkakunnalla ei tehty omaa paikallislehteä. Maakuntalehdet ja aluelehdet laativat...

Rauha

Rauha


Rauha

Istun terassillani riipputuolissa. Katos antaa armahtavan varjon polttavassa helteessä. Istun silmät kiinni kuunnellen vienoja tuulikelloja, jotka helisevät tuulessa. Hetkeksi tavoitan sen lapsuuteni huolettomuuden, joka oli silloin se tavallinen mielentila. On kesä, hyppelen maantieltä kotiini...

Hiljaiset kädet

Hiljaiset kädet


Hiljaiset kädet

Miten noista käsistä onkaan tulleet noin pienet ja hennot. Ne lepäävät peitteellä liikkumattomina, kuin sanoen, että kaikki on nyt tehty. Vuosikymmenten askareet, monenlaiset päivät ovat liukuneet ohitse ihan kuin huomaamattomasti. Usein olen katsellut vanhusten käsiä ennenkin ja miettinyt...